havadurum

'Aşkın Ederi, Troia?nın Kaderi oldu'

867

 Çanakkale Kent Konseyi tarafından yaptırılan ve Çanakkale Belediyesinin katkılarıyla hayata geçirilen Çanakkale Belgeselinin gala gecesi yapıldı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Kongre ve Fuar Merkezi’nde ‘Aşkın Ederi, Troia’nın Kaderi oldu…’ isimli belgesel filminin galasına, Belediye Başkanvekili Birten Sarıbaş, Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özlem Eryiğit, Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar ve birçok davetli katıldı. Belgesel filminde, Çanakkale’nin Kazdağları, Kemerdere gibi doğal güzellikleri olan mekanlar gösterildi. Troya Antik Kenti, Assos Antik Kenti, Apollon Smintheion Antik Kenti, Parion Antik Kenti, Alexandria Troas Antik Kenti, Neandreia Antik Kenti, Dardanos Antik Kenti, Maydos Antik Kenti ve Priapos Antik Kenti, antik çağlardan kalan eserler, filmde yer buldu. Belgeselde, antik kentlerde yaşanmış olaylardan kesitler çıkarıldı. Belgeselde gösterilen Aynalı Çarşı, Prof. Dr. M. Osman Korfmann Kütüphanesi, Kilitbahir Kalesi ve Zeus Altarı gibi antik mekanlar izleyicilerin ilgi odağı oldu. Antik mekanların yanı sıra Kurtuluş Savaşı, 1’inci Dünya Savaşı ve 2’nci Dünya Savaşı sırasında yaptırılan hastane, gözlem yerleri ve siper alanları gibi tarihi değerler tanıtıldı. Gelibolulu Piri Reis’in yaptığı ve dünyanın ilk haritası olarak bilinen Piri Reis haritası da belgeselde yer buldu. Çanakkale Belgeselinin yönetmenliğini Murat Çınar, Genel Danışmanlığını Prof. Dr. Ceyhan Kandemir, senaryo, Necla Maraşlı, Halil Türker, müzik, Tevfik Akbaşlı, Enver Güney tarafından yapıldı. Belgeselin yapımcılığını Değişim Medya Film üstlendi. Çanakkale’den Mustafa Sevim, İsmail Bütün, Hüseyin Sarı, Yusuf Ay’ın katkılarıyla zenginleşen belgeselin gala gösterimi davetlilerden büyük alkış aldı.

 
“Çalıştığımız ekip, Çanakkale’yi o kadar çok sevdi ki hiçbir sorunla karşılaşmadık”
Gala öncesi konuşma yapan Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri Yeliz Kaçarlar; “Hepimizin bildiği gibi Troia Ören Yeri’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine kabul edilişinin 20’nci yılı olması sebebiyle 2018 yılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Troia Yılı’ olarak ilan edilmiştir. Kentimizde birçok kurum ve kuruluş Troia’nın tanıtılmasıyla ilgili farklı etkinliklerle kentimize ve Troia yılına katkı sağlamıştır. Biz de Çanakkale Kent Konseyi olarak, Troia Yılı’na özel bir belgesel hazırladık. Tarihi ve doğasıyla o kadar zengin ve güzel bir kentte yaşıyoruz ki, Troia’yı anlatırken Lapseki’yi, Ayvacık’ı, Gelibolu’yu, şehitliklerimizi ve Kazdağlarını yok saymanın doğru olmayacağı kanaatine vardık. İstedik ki, Çanakkalesiz Troia olmasın, tıpkı Troiasız Çanakkale olamayacağı gibi. O yüzden belgeselimize ‘Çanakkale belgeseli’ dedik. Bu amaçla yola çıktığımız Çanakkale Belgeselinin çekimlerini yoğun ve uzun bir çalışma programıyla Çanakkale ve ilçelerinde gerçekleştirdik. Uzun soluklu işler genelde hizmet alan ve hizmet veren taraflarıyla zaman zaman sıkıcı ve yorucu olur. Ancak çalıştığımız ekip Çanakkale’yi o kadar çok sevdi ki ve o kadar profesyonel çalıştı ki, bu tarz sorunlarla biz hiç karşılaşmadık. Birçoğuna bizzat şahit olduğum çekimlerde profesyonel ekibiyle bize destek veren İstanbul Üniversitesi iletişim fakültesi radyo televizyon sinema bölümü öğretim görevlisi Murat Çınar’a ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi. 
 
“2019 yılının da hepimize sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum”
Kent Konseyi Genel Sekreteri Kaçarlar; “Ayrıca 2018 yılının son günlerini yaşarken her yıl olduğu gibi 2018 yılında da yanımızda hissettiğimiz Belediye Başkanımız Ülgür Gökhan’a, Belediye başkan yardımcılarımıza, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Özlem Eryiğit’e her etkinliğimizde yanımızda olan kültür ve sosyal işler müdürlüğü personellerine, Kent Konseyi personel arkadaşlarıma Troia toprakları kadar bereketli dolu dolu geçirdiğimiz 2018 yılı için teşekkürlerimi sunuyorum. 2019 yılının da hepimize sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum” dedi. 

“Filmde bütün dönemleri anlattık”
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi Çanakkale Belgeseli yönetmeni Murat Çınar; “Proje bize ilk geldiği zaman sadece belgesel gözüyle baktık, ama çekimlere başladığımız zaman Çanakkale’nin bambaşka bir şehir olduğunu gördük. Dolayısıyla proje olarak ağır bir projeydi. Filmin çekim çalışmaları post production dediğimiz yapım öncesi aşamalar yaklaşık 6 ay sürdü. Film içerik olarak zengin ve ağır bir film. Karanlık çağlardan başlayıp antik çağlar, troia kenti, Osmanlı imparatorluğu, Cumhuriyet yılları, Mustafa Kemal Atatürk ve günümüze kadar geldik. Çanakkale’nin kültürel ve turizme yönelik zenginliklerini anlatan ve Troia efsaneleri ile birlikte işlediğimiz bir projeydi. Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Kent Konseyi, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Film uluslararası formatlarda bizim 4K dediğimiz kalitede yapılan bir çalışmadır. Dünyanın her yerinde kullanılacak datalar var. Çanakkale için belge niteliğindedir” dedi. 
 
“Bütün gönüllülerimi kutluyorum”
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir: “2018 hepimizin bildiği gibi Troia yılıydı. Troia, yıllar boyunca dünyada çeşitli filmlere konu oldu. Homeros’un  İlyada ve Odessa destanı dünyanın birçok ülkesinde okutulan değerli bir eserdir. Bizim kültür ve sanat meclisimiz değişik konularda şehrimiz için Troia için birçok etkinlikler düzenlediler. Bütün gönüllülerimi kutluyorum. Bu eşsiz değeri yaratan Murat hocam ve ekibini tekrar kutluyorum. Genel sekreterimiz Yeliz hanımı ayrıca kutluyorum” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş