havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

'ÇANAKKALE'NİN YAŞAYAN TARİHİ KİŞİSİ'..

Değerli okurlarım dört gün önce benim için de çok değerli olan Atletizmde ilk Antrenörüm Mehmet İhsan Gençcan'ın Cevat Paşa Mahallesindeki evindeydim. Neredeyse yarım asır sonra karşı karşıyaydık!..

8906

 

 

*Atletizm sporuna başlamazdan önce doğduğum yer olan Kepez’in futbol takımında oynuyordum.

Hocamın evine giderken yanıma; arşivimi, fotoğraf albümümü, yurt içi ve yurtdışındaki yarışmaların gazetelerde çıkan haber ve fotoğraflarını da aldım. Kendisine ulaşmamda Çanakkale Gençlik Spor İl Müdürlüğündeki Atletizm Antrenörleri yardımcı oldular. Antrenörlerimize teşekkür ederim.

***

            Sizlere öncelikle Çanakkale’mizin “Canlı Tarihi” sevgili hocam M.İhsan GENÇCAN’ın özgeçmişinden söz ederek onu tanıtmak istiyorum.

*1929 yılında Çanakkale de doğmuş. İlk ve orta öğrenimini Çanakkale de tamamlamış. Tarihe ve edebiyata düşkünlüğü daha çocuk yaşlarda başlamış ve onu gazeteciliğe sardırmış. Askerliğe olan sevgisinden dolayı 1953 yılında Tank Asb.yı olarak orduya katılıyor. Ancak 1957 yılında talihsiz bir kaza sonucu ordudan malulen ayrılmak zorunda kalıyor. Tarihe ve edebiyata düşkünlüğü sonucu gazeteciliğe de merak sarıyor. Yerel ve ulusal basında ropörtaj, haberler, öykü türü yazıları ve şiirleri çıkıyor. Yayımlanmış 10 kitabı var. Onlarcası da yayımlanma sırasını bekliyor. Sonraki yıllarda Çanakkale Spor Teşkilatında görev alıyor. Futbol hakemliği, Atletizm antrenörlüğü ve Çanakkale Bölgesi Atletizm Ajanı olarak görev yapıyor.

- 1965 yılında Dünya Atletizm Tarihinde bir benzeri bulunmayan 1. TRUVA BAYRAK KOŞUSUNU tertipleyerek Çanakkale Turizmine çok önemli katkısı olmuştur.

- Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı münasebetiyle Avusturalya ABC Televizyonu Gençcan Hocamın evinde ropörtaj yapmıştır.

- Çanakkale Savaşları Canlı Tarih Müzesinin açılmasında çok değerli katkıları olmuştur.

Evli 4 çocuk babası, 10 torun sahibi. 2.5 yıl önce eşini, 2 yıl önce de büyük kızı Yıldız’ı ebediyete yolladı.

***

            Sevgili Çanakkale OLAY okurları Gençcan Hocamın 45 yıl önce Beden Terbiyesi Çanakkale Bölge Başkanlığı için kendisinin hazırlayıp yayımladığı “Çanakkale Bölge Sporunda 50. Yıl (1923-1973)” adlı kitabını da yanımda getirmiştim. Kitabı incelerken heyecanlandı, çok sevindi. Ancak hayıflandığını da görünce sordum; niçin üzüldünüz Hocam?

            -“Ahhh Turgut’cuğum git bak bakalım, tüm spor dallarını içeren bu arşiv kitabı Gençlik Spor İl Müdürlüğünde bulabilir misin, hepsi SEKA’ya hamur olmaya gitmiştir!”

Bilemem, ama eğer öyleyse bende üzüntü duyarım dedim.  

*Gazetelerde çıkan haber ve fotoğrafları incelerken de iki yıl önce yitirdiği kızı Yıldız’ı görünce yüzü kireç gibi oldu, gözleri yaşardı… Haber ve fotoğraf 18 Aralık 1967 tarihli idi. Fotoğraf Cumhuriyet Meydanında çekilmiş. Cumhuriyet Gazetesinin Kros Yarışmasını gazetemiz “Çanakkale OLAY”ın kurucusu, Cumhuriyet Gazetesi Çanakkale Temsilcisi Turhan NARLER haberleştirmiş ve fotoğraf Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmıştı.

7 katogoride yapılan yarışmalarda 1. Gelenler: (Yıldız Gençcan, Göksel Kavuk, Ayşe Turhanlı, Ayten Karaca, Sami Ercan, Sabahattin Köken ve Turgut Çamer) kupalarıyla fotoğraflanmıştı.

Değerli Hocama armağan olarak çerçeveletip verdiğim fotoğraftan da bahsetmeliyim. Fotoğraf 19 Mayıs 1968 tarihinde çekilmiş. Çanakkale’nin Atletizm dalında(5000-10.OOO metre) ilk milli sporcusu idim. Her 19 Mayıs Törenleri için İskeleden Kilitbahire motorlarla geçer, koşarak Conkbayırında Atatürk’ümüzün gözetleme yeri ve saatinden vurulduğu yerden, o şehit kanlarıyla yoğurulmuş kutsal topraktan numune alıp 18 Mart Stadyumunda Valimize takdim ederdim.

*İşte hocama armağan ettiğim o fotoğrafta Vali Celalettin Tüfekçi, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemalettin Torun ve Gençcan hocam var…

-“Turgut bu fotoğraf bende yok… Bu duyarlılığın için çok teşekkür ederim” dedi.

Ve… Kendisi de bana yayımlanmış “Çanakkale Savaşları ve Menkibeler”, “Çanakkale Savaşlarından Piyesler”, “Çanakkale Savaşlarında Yaşanan Aşklar”, “Sesimi Duyan Var mı?” ve “Çanakkale Savaşları ve Sırlar” adlı kitaplarını imzalayarak armağan etti. Akıcı bir üslupla kaleme aldığı kitaplarını ilgi ve heyecanla okuyacağımdan emin olabilirsiniz.

Sevgili hocam şu an doksanlı yaşlarında.. Bana da ömür katsın diye onunla mümkün olduğunca dirsek temasında olacağım!

*Değerli okurlarım “Geçmişine değer vermeyenler geleceğine yön veremez” diye bir özlü söz vardır.

Gerçekten geçmişimize ve geçmişte yararlı işler yapmış olanlara değer verelim, geçmişten dersler çıkaralım ki geleceğimiz aydınlık olsun. M. İhsan Gençcan hocam gibi “canlı tarih” niteliği taşıyanları teşvik edelim. Başarılarını destekleyelim alkışlayalım. Sevgi ve beğenme duygularımızı içimizde saklamayalım. Bunları onun gibi insanlara bol bol verelim. Verelim ki daha büyük eserler yaratmak için bizden taze enerji almış olsunlar...

*Son sözü Amerikalı devlet adamı, fizikçi, yazar, diplomat Benjamin Franklin’e (1706-1790) söyletmek istiyorum!

“Öldükten sonra unutulmak istemiyorsanız ya okumaya değer şeyler yazın, ya da yazılmaya değer şeyler yapın.”

NOT: Çanakkale’nin yaşayan tarihinin öğrencisi olmaktan kıvanç duyuyorum. Kendisine nice sağlıklı yaşam diler, saygılarımı sunarım… T.Ç.