havadurum

'Gelecek ve Gelenek Bir Arada Çanakkale Seramikleri Sergisi'

1960

 Çanakkale Belediyesi kültür Etkinlikleri kapsamında Gelecek ve Gelenek Bir Arada’ Çanakkale Seramikleri Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı. Çanakkale seramiğini yeniden canlandırmak ve yaşatmak için 2010 yılında kurulan ve Çanakkale Belediyesi Seramik Atölyesi’nde, DEPAS seramik ustası Burak İleritürk ve beraberindekilerin hazırladığı eserler sergilendi. Sergi açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan ile belediye birim müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sergide,  Çanakkale seramiğinden gündelik ve hediyelik ürünlerin yanı sıra özel çalışmalarda yer aldı. Çanakkale’ye toprak enstrüman yapımını öğretmek amacı ile gelen ‘Avanos Toprağın Sesi Atölyesi’ ustası Mehmet Körükçü’de sergiye katılarak atadan gelen sanatını anlattı. Sergi açılışında konuşan DEPAS seramik ustası İleritürk, sergi eserlerine Kazdağları’nı anlatan özel bir seri hazırladıklarını belirtti.  Konuşmasında Çanakkale Belediyesi Seramik Atölyesi’nin kuruluş hikayesini anlatan Belediye Başkanı Gökhan, atölyeden genci yaşlısı, kadını, erkeği… olmak üzere birçok sanatçının yetiştiğini belirtti. Şu anda, internette ve birçok noktada Çanakkale seramiğinin satıldığını ifade eden Başkan Gökhan; “Bu atölyeye mutlaka yeni gençlerde katılacak ve üretime dahil olacak. Daha da ileri aşamaya taşıyacağız. Daha görünür yerlere mekanlarımızı açacağız...” dedi. Özellikle Kazdağları’nı işleyen özel bir serinin olmasının da ayrıca anlamlı olduğunu belirten Başkan Gökhan; “Bu seriler daha önemli. Kazğdaları’mızı, havamızı, suyumuzu korumaya devam edeceğiz. Onlar yoksa biz yokuz” dedi.

“Atölyenin ilk özel serisi Kazdağları”

Sergi açılışında konuşan DEPAS Seramik Ustası İleritürk; “Kısa sürede eseri ve malzemesi bol bir atölye haline geldik. Bugün burada geleneksel seramiklerin yanı sıra, gündelik yaşamda da kullanılan tabak, fincan, bardak gibi eşyaları da göreceğiz. Birkaç tane özel seri çalıştık. Bu seri Kazdağları serisi. Kadağları’na vurgu yapmak istedik bu seri için atölyenin ilk özel serisi diyebiliriz. Geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Kazdağları’nı işleyen özel bir serinin olması ayrıca anlamlı”
Açılışta konuşan Başkan Gökhan; “Meşhur ustamız, İsmail Ustamıza, ‘sen Çan Seramikten emekli oldun, usta yetiştirmen lazım. Birikimlerini öteki dünyaya götürünce bir işe yaramaz. Birikimlerini aktarman lazım’ dedim. Kendisi sağ olsun bizi kırmadı. Atölyemizi açtık, fırınımızı kurduk, gençleri davet ettik. Genci yaşlısı, kadını, erkeği orada başladı. Buradan birçok sanatçı çıktı. Şu anda Çanakkale’nin birçok yerinde oradan yetişme otuza yakın atölye var. Bunlar Çanakkale’nin seramik ürünlerini üretiyorlar ve sonuç itibari ile bir yerde de Çanakkale’nin tanıtımına ve turizme katkıda bulunuyorlar. Özellikle kadınlar bu konuya meraklı el emekleri de olduğu için kadınların daha yatkınlığı var. Burak arkadaşımız fuarlara gide gele, canlı performansı kendisi yaparak, atölyede çalışa çalışa ustalık seviyesine geldi. Şimdi bir ileri aşamaya geçtik. Yeni arkadaşlar, üreticiler edindik ve ürettiklerimizi satar hale getirdik. Artık internet üzerinden ya da mekanlarda satıyoruz.  Truva Otel’de özellikle bir bölümümüz var. Bu şekliyle seramik işimizi geliştirme noktasındayız. Bu atölyeye mutlaka yeni gençlerde katılacak ve üretime dahil olacak. Daha da ileri aşamaya taşıyacağız. Daha görünür yerlere mekanlarımızı açacağız. Bu şekilde Çanakkale seramiğini tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Elinize, emeklerine sağlık. Özellikle Kazdağları’nı işleyen özel bir serinin olması da ayrıca anlamlı. Bu seriler daha önemli. Kazğdaları’mızı, havamızı, suyumuzu korumaya devam edeceğiz. Onlar yoksa biz yokuz” dedi.
  
“Hitit’ler den beri Anadolu’da yapılan bir meslek”
Avanos’tan Çanakkale’ye gelen toprak darbuka yapımı, ‘Avanos Toprağın Sesi Atölyesi’ ustası Mehmet Körükçü;  “Kaç kuşak boyunca bu işi yaptığımızı bilmiyorum. Babamı ve dedemi bilmiyorum. Şu anda ben ve çocuklarım varız. Yaklaşık 45 yıldır bu mesleğin içindeyim. 20 yıldır da bu coğrafyanın müzik aletlerini yapıyorum. Buradaki projeyi söylediler, destek olur musunuz? dediler. Bende geldim ustalarla çalışma yaptık. Yaptığım iş 9 bin yıldır Hitit’ler den beri Anadolu’da yapılan bir meslek. Halen geleneksel olanı yapan tek atölyeyiz. Toprağın Sesi Müzik Aletleri olarak beni bildiler. Normalde çömlek ustasıyım. 1983 yılından bu yana Çanakkale’ye gelerek buradan Kapadokya’ya ürünler götürüyorum. Ancak Çanakkale’de ustalıklar bitmiş durumda. Yeniden canlandırmak için bir yola çıktık” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş