havadurum

'Konut Günleri' ev sahibi olmak isteyenleri bekliyor

1108
Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği tarafından, ‘Konut Günleri’ etkinliği düzenlendi. İskele Meydanı’nda önceki gün açılışı yapılan organizasyona Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, önceki dönem AKP Milletvekili Ayhan Gider, AKP İl Başkanı Gültekin Yıldız, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan, ÇASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Semih Başaran, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı T. Selçuk Semizoğlu, inşaat sektör temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Salih Yıldız yaptı. Programda konuşma yapan Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Vural, inşaat sektöründe çok ciddi istihdam yaratıldığını ifade ederek, inşaat sektörünün sorumlulukları olan, sürdürülebilirliği amaçlayan ve nitelikli projeler üreten kişilerden oluştuğunu söyledi. Yerel ve genel yönetimlere ödenilen vergilerle, ekonomide de büyük katkı sahibi olduklarını söyleyen Vural, kentin büyümesinde etkili olduklarını belirtti. 
 
 
“Biz, Yunanistan’daki kadar konut yapsaydık işsizlik oranımız yüzde 14,5 olacaktı”
İşsizlik oranının yüzde 10 civarında olduğunu vurgulayan Vural, konut sektörünün ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirterek; “İnşaat sektörü, ülkemizde en önemli sektörlerden bir tanesidir. Bin 300 çeşit malzemenin kullanıldığı inşaat sektöründe çok ciddi istihdam yaratılmaktadır. Yunanistan’daki inşaat sektörünün yıllık büyümesi ile Türkiye’nin yıllık büyümesinin karşılaştırıldı. Biz, eğer Yunanistan’daki kadar konut yapsaydık o zaman işsizlik oranımız yüzde 14,5 olacaktı. Bugün yüzde 10 civarı işsizlik olduğunu ön gördüğümüzde konut sektörünün bu ülke için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor” dedi 
 
 
“Bizler, nitelikli projeler yapmaya çalışan bir grubuz”
İnşaat sektörünün kent açısından önemini vurgulayan Vural, ekonomide de ciddi oranda katkı sahibi olduklarını söyleyerek; “Şehrimizde de konut sektörü çok önemli. Bizler, Çanakkale Müteahhitler Birliği Üyeleri olarak kente karşı sorumlulukları olan, sürdürülebilir bir büyüme ve gelişmeyi amaçlayan, sektörünü ciddiye alan ve yaptığı işleri nitelikli yapmaya çalışan bir grubuz. Gerek bünyemizde yarattığımız istihdamla, gerekse yerel yönetimlere ve genel yönetime ödediğimiz vergilerle herhalde ekonomide de ciddi oranda katkı sahibiyiz. Bizler, idealist insanlarız. Tarihte 10 tane Truva kurulmuş 50 tane katmanı var bizler de 11’inci Truva’yı 51’inci katmanı oluşturacağımız inancı ile hareket ediyoruz.  Çanakkale, tüm dünyada tanınan, takdir gören ve bizlerin de belki zaman içinde anıldığı bir kent olacak inancıyla hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
 
“Amacımız, yabancıya konut satış yasağının kalkmasını temin etmektir”
Yabancıya konut satışının kalmasını istediklerini söyleyen Vural; “Biz, dünya coğrafyasında müstesna yeri olan kentimizin silüeti ile de yaşalanılabilir bir kent olarak görmekten mutluluk duyuyoruz. Burada da tabi ki en büyük yardımcımız merkezi otorite ve yerel yönetimlerdir. Amacımız, arzumuz, isteğimiz güzel Çanakkale’yi dünyadaki güzel insanlarla beraber paylaşmak, bu şehirdeki yabancıya konut satış yasağının da kalkmasını temin etmektir. Geçen hafta ülkemizde siyaset gündemi vardı ama bu hafta ise konut seçimi gündemde olacak” dedi. 
 
 
“Çanakkale, hem üniversite kenti, hem de yerleşmek istenilen bir kent”
Konuşmasında, konut ihtiyacının her geçen gün artmakta olduğunu ifade ederek başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale, hem üniversite kenti hem de yerleşmek istenilen bir kent. Özellikle insanların emekli olduktan sonra tercih ettikleri kentlerin başında geliyor. Dolayısıyla kentimizde konut ihtiyacı her geçen gün artıyor ve müteahhitlerimiz de bu sürece uyum sağlamaya çalışıyorlar. Sonuçta giderek güzelleşen binalar ve eserler yaratıyorlar. Müteahhitlerimizle, mimarlarımızla, biraz daha estetiğe dikkat edilmesi konusunu konuştuk. Arkadaşlar da bu konuya olabildiğince uyum sağlıyorlar” dedi. 
 
 
“Olabildiğince arsa üretmeliyiz”
İnşaat sektörü için, kenti sağlıklı gelişmesi için arsa üretmenin önemli olduğunu söyleyen Gökhan; “Yerel yönetimlerin de arsa üretmektir. Arsaları olabildiğince üretmeliyiz ki hem inşaat maliyetleri düşsün, inşaat maliyetleri düşsün aynı zamanda da kentin sağlıklı bir şekilde gelişsin. Bu konu ile ilgili Esenler Mahallesi’nde bir alanı açtık ama bu alan yetmez. Kısa bir süre sonra yeni alanlara ihtiyaçlar duyacağız. Özellikle Boğaz Köprüsünün yapılması ile de bu talep biraz daha artacaktır. Üniversitenin öğrenci sayısının artması da yeni alan taleplerinin gelmesine yol açacaktır. Onun için bu dönemde Çanakkale’nin mücavirinin gelişmesi ve farklı alanlarda konut alanları üretilmesi gibi planlamaların yapılması gerekir diye düşünüyorum. Onun için biz de hem altyapı anlamında hem de alan planlamaları anlamında elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kepez’de aynı şekilde bu konuda oldukça ilerleme gösterdi” ifadelerini kullandı.
 
 
“Biz, yabancıya konut ve iş yeri satışının yapılması taraftarıyız”
Yabancıya konut satışı yasağının kalkması gerektiğini söyleyen Gökhan, yabancıya arsa satışının yapılmaması gerektiğini belirterek; “Ben de uzun yıllardan beri yabancıya konut satışı yasağının kalması gerektiğini düşünüyorum. Biz, yabancıya konut ve iş yeri satışının yapılması taraftarıyız ama arsa ve arazi satışına karşıyız. Konut satışında hiçbir sakınca görmüyoruz ve bu noktada inşaat sektörünün hareketlenmesi de kente ayrıca bir katma değer yaratıyor. Bu organizasyon daha önce de yapıldı ve biz de çok yararlı olduğunu söyledik. Burada 23 firmanın hazırlamış oldukları sunumlar var. Dolayısıyla burada en azından insanlar projeleri görür, heveslenir ve alışveriş yapar. Bu alan çok kalabalık alan. İnsanlar da buradan geçince faydalanma isteği duyar. Bu organizasyonu gerçekleştiren müteahhit arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Firmalara da satışlarında başarılar diyorum” dedi. 
(Baykal Sağlam)
 
 

 

Paylaş