havadurum

'Mor Salkım' öğle yemeklerinde yöresel tatları sunuyor

1393

 Çanakkale’nin deniz lezzetlerini, mezelerini ve sıcaklığını akşam servisleri ile sunan ‘Mor Salkım Meyhanesi’ artık öğle yemekleri içinde hizmet veriyor. Damak tadının yanı sıra, yöresel lezzetlerin sunulduğu, Çanakkale’nin bilinmeyen yemeklerinin araştırılarak yeniden gün yüzüne çıkartıldığı ve yine birçok yörenin geleneksel lezzetlerini hazırlayarak kentlilere sunan Mor Salkım’da sadece akşamları değil, öğle yemekleri içinde artık müdavimlerini görmek mümkün. Mor Salkım İşletmecileri Seçkin Somalı ve Saygın Somalı kardeşler, Mor Salkım’ın öğle yemeği hikayesinin nasıl çıktığını, kısa zamanda öğle yemeğinin de uğrak yeri olma başarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattılar. Mor Salkım’ı devraldıkları zaman aslında bir mirası devraldıklarını belirten Seçkin Somalı, devralınan mirasa yeni şeyler katmanın önemli olduğunu, bunu da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemekleri müşterilerine sunarak vermek istediklerini belirtti. 4 ay gibi kısa bir sürede 30 çeşit çorba, 70 çeşit ana yemek ve 20 çeşit tamamlayıcıyı misafirlerine sunduklarını belirten Seçkin Somalı, Pazartesi-Cuma günleri içerisinde saat 12:00’dan 14:30’a kadar öğle yemeği hizmeti verdiklerini ifade etti. İşletme ortağı ve aynı zamanda Mor Salkım’ın aşçılarından Saygın Somalı aşçı arkadaşı Serhat Durasıllı ile birlikte araştırıp öğrenerek hazırladıkları birçok yöresel yemeği müşterilerine sunduklarını ve kentlilerin özledikleri lezzete dönüşlerinin kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti.


 
“Devraldığımız mirasa yöresel lezzetleri kattık” 
Mor Salkımı devralırken aynı zamanda bir mirası devraldıklarını belirten Seçkin Somalı; “Bu bir bayrak yarışıydı. Hüseyin abiden sonra bize devroldu. Eski müdavimlerimizi memnun ettik. Onlara ilaveler yaptık. Mor Salkım’da işler gayet yolunda gidiyor. Mor salkım hizmetine alternatif olarak öğle yemeğini ekledik. Kendimize de öğle yemeği hazırladığımızdan, bunun bir ihtiyaç olduğunu düşündük. Yöresel lezzetlerle ilgili ise biz Bayramiçliyiz. Oradan tanıdığımız, bildiğimiz yemekler var.  Birde hep aynı şeylerin yapılmasından kaynaklı bu yöresel lezzetlerin kaybolduğunu düşündük. Annelerimizin bizlere yaptıkları yemekleri bulamaz olduk. Her yerin özel bir yemeği konuşulur. Çanakkale’ye dışarıdan gelen birisi; ‘Çanakkale’ye özgü farklı bir yemek yiyeceğim’ dediği zaman adres gösterebileceğimiz bir nokta olsun istedik. Bu şekilde yola çıktık. 4 ay gibi kısa bir sürede 30 çeşit çorba, 70 çeşit ana yemek ve 20 çeşit tamamlayıcıyı misafirlerimize sunduk. Pazartesinden Cuma gününe kadar yöresel yemeklerimizi sunuyoruz. Akşam servisimiz olduğu için saat 12:00’de başlayıp, 14:30’da  servisimizi bitiriyoruz. Akşam servislerimizde olduğu gibi öğle yemeklerimizin de müdavimleri oldu. Öğle yemeğimizi yemeye gelenler her gün geliyorlar” dedi.
 
  
“Türk Mutfağına dair lezzetleri araştırıp öğreniyoruz”
Kendisinin de daha önce tatmadığı yöresel yemekleri, Mor Salkım’ın öğle yemeği sayesinde tatma imkanı bulduğunu belirten Seçkin Somalı; “Benimde daha önce tatmadığım,  aşçılarımız Saygın ve Serhat sayesinde öğrendiğim, onlarında araştırarak ulaştıkları yöresel yemekler var. Türk Mutfağına dair lezzetleri araştırıp öğreniyoruz. Bu yemekler nasıl sunulacak, nasıl bir karşılık bulacak diye düşünüyoruz. Çünkü gerçekten çok iyi işler çıkarttılar. Fiyat konusunda da biraz tedirgindik. Ekonomik şartlar malum. Ancak bir ürüne bile 20 TL gibi bir ücret ödüyoruz. Çorbamız, etli veya sebzeli ana yemeğimiz, tamamlayıcımız ve tatlımız yani 3-4 çeşitten oluşan menümüz var.  Fiyatlarımız 20-30 TL aralığında. Uygun olduğunu düşünüyoruz. Elimizden geldiğince de porsiyonlarımızı uygun tutmaya çalışıyoruz. Tabi sadece niyetimiz öğle yemeğinden para kazanmak değil. Kendimizi geliştirmek, yeni şeyler öğrenmek ve bu işi yaparken, insanların bu tatları beğenmesi bizlere haz veriyor. İyi kötü mutlaka iş yapılıyor ancak, haz almak, onure olmak, yeni bir şeyler çıkartmak çok daha önemli. Mor Salkım’ın mirası bizim için önemli. Bunun üzerine koyacağımız şeylerinde önemi büyük” dedi.
 
 
“En çok dikkat ettiğimiz şey, insanların evlerinde yemek yiyormuş hissi yaratmak”
Yemekleri üç kişi yaptıklarını belirten Saygın Somalı; “Serhat ve yardımcı ablamız var. Yemekleri üç kişi yapıyoruz Öncesinde menüyü hazırlıyoruz. Onu yaptıktan sonra sabahtan hazırlamaya başlıyoruz. Üçümüz beraber çalışıyoruz. Güzel bir ekibimiz var. Yardımcı ablamız çok önemli. Yemeklere kadın eli değmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. En çok dikkat ettiğimiz şey insanların evlerinde yemek yiyormuş hissi yaratmak. İlk defa yaptığımız şey bazen tam istediğimiz şekilde olmuyor. Bunların üzerine çalışıyoruz. Güncelleme, yenileme oluyor. Araştırıyoruz. Hali ile annelerin, anneannelerin, babaannelerin yaptıkları yemek lezzetini sunmaya çalışıyoruz. İnsan evindeki yemeği nasıl hissederek rahat ve huzurlu bir şekilde yiyorsa, burada da aynı şeyi vermeye çalışıyoruz. İnsanlara ev yemeklerinin mutluluğunu vermek istiyoruz. Yemeklerimizi yiyen insanlar mutlaka yeniden yemek için geliyorlar. Buda bir şeyleri iyi yaptığımıza dair bir gösterge” dedi.  
 
 
“Yöresel ürünler konusunda elimizde fazlasıyla reçete var”
Haftalık menülerin farklı yörelerin lezzetleri olmasına dikkat ettiklerini belirten Saygın Somalı; “Genelde Cuma günleri oturur ve haftalık menümüzü hazırlarız. Ancak haftada en az 2-3 çeşit yemeğimizin farklı yörelerin, farklı lezzetleri olmasına dikkat ediyoruz. Hasan dedemizin bize aldığı bir ansiklopedimiz var. Onun üzerinden çalışıyoruz. Aynı zamanda internette olan tariflerden de esinlenip, değiştirerek ürünlerimizi çıkartıyoruz. Yöresel ürünler konusunda elimizde fazlasıyla reçete var. Mesela kaz dağı çorbamız var. ‘Yöresel lezzetler’ yazısı bir müşterimizin dikkatimizi çekmiş. Kazdağı çorbası olduğunu söyledi ve anlattı. İnternetten araştırdık gerçekten de böyle bir yöresel çorbamız olduğunu gördük. Denedik ve gerçekten çok güzel oldu. Menümüze dahil ettik. Gelen misafirlerimizin de katkıları oluyor, bu sevindirici bir durum. Açıkçası öğle yemeği konusunda kendimize bir misyon edindik. Farklı ürünler üretmeyi, yöresel lezzetleri sunmayı, bunu insanlara beğendirmeyi kendimize misyon edindik”  dedi.  Saygın Somalı, misafirlere sundukları bazı yöresel lezzetleri ise; Kazdağı çorbası, borsch çorbası, lebniye çorbası, buğdayaşı çorbası, karalahana çorbası, tutamaç çorbası, ovmaç çorbası . Ana yemeklerimizden bazıları ise,  Hatay tepsi kebabı, köy tavuklu gardala, Bayramiç mantısı, Kayseri yağlama, Ali Nazik, Aydın yuvarlama, Hasanpaşa köftesi, İslim kebabı… şeklinde sıraladı.
(Eren Aşnaz)
Paylaş