havadurum

'Troia Yılı'nda Homeros'un izinde

777

 2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında başlatılan ‘Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali’ kentli vatandaşlar tarafından ilgi görmeye devam ediyor. Festival, ‘2018 Troya Yılı’ kapsamında Çanakkale Valiliği himayesinde yapılan ve Antik Troya Ören Yerinde düzenlenen törenle başladı. 31 Mart Cumartesi günü düzenlenen ve kentli vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışa, tarihçi yazar İlber Ortaylı da katıldı. Festivalin açılışı, Türkiye’nin önemli tarihçi ve yazar İlber Ortaylı’nın düzenlediği söyleşi, binlerce Çanakkaleli kitapsever ve edebiyatsever vatandaşlar tarafından izlendi. Ortaylı, ayrıca Antik Troia Ören Yeri’nde düzenlenen törenlere de katıldı. Troyazar Uluslararası Homeros Edebiyat Festivaline kentli vatandaşların yoğun ilgi göstermesi, etkinliğe ayrı bir anlam kattı. Ortaylı’nın düzenlediği söyleşi ve imza törenine, kentli vatandaşlar akın etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı etkinlik takviminde yer alan, ‘2018 Troya Yılı’ kapsamında düzenlenen festival, hafta sonu da devam edecek.

 
Ortaylı’nın ve İzgören’in düzenlediği söyleşiler büyük ilgi gördü
Çanakkale Valiliği himayesinde Troypark Avm’de düzenlenen ve bir hafta sürecek olan Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali, ilk günleri itibariyle edebiyatseverlerin yoğun ilgisine sahne oldu. Festivalin ilk gününde etkinliğin yapıldığı Troypark AVM’ye 9 bin 548 vatandaş, etkinlik alanına ise 5 bin 239 edebiyatseverin giriş yaptığı gözlendi. Tarihçi Yazar Ortaylı’nın açılışın ilk gününde düzenlediği söyleşiye Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve eşi, Vali Yardımcıları, il protokol üyeleri, bürokratlar, STK yönetici ve temsilcileri, iş dünyasının önde gelen isimleri ve binlerce edebiyatsever katıldı. Ortaylı’nın son kitabı olan ‘Atatürk’ isimli kitap, kitapseverlere ücretsiz olarak dağıtıldı. Açılışın ilk günü Ortaylı’nın ardından,  yazar Ahmet Şerif İzgören’in düzenlediği söyleşi de yüzlerce vatandaşın katılımıyla izlendi. İzgören’in ücretsiz kitap dağıtımı ile söyleşi sonrası yapılan imza etkinliği gece boyu devam etti.
 
Konuk ülke Kore ilgi gördü.
Festivalin ikinci günü de yapılan söyleşiler ve düzenlenen törenlerle dolu dolu geçti. Festivalde ikinci gün etkinlikleri, 26 Mart ve 01 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında ÇOMÜ Kütüphanesinde kitapseverler ile buluşan yazar Irmak Zileli ile devam etti. Konuk ülke Kore, festivalin ikinci gününde sunum düzenledi. Etkinlik, Kore Dostluk Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hee Soo Lee, Tarihçi yazarlar In Uk Kang, Jangıl Kım ve turizm yazarı Mın Jeng Lee’nin düzenlediği Troya konulu özel sunumlarla vatandaşın beğenisini topladı. Söyleşi, Çanakkaleli kitapsever ve edebiyatseverlerden yoğun ilgi gördü. Festivalin ikinci günü ise ünlü yazar Hasan Ali Toptaş’ın düzenlemiş olduğu söyleşi ve imza töreni etkinliği ile sona erdi. İkinci gün etkinliklerinin gerçekleştirildiği Pazar günü Troypark Avm’ye 6 bin 400, etkinlik alanına ise 2 bin 412 kişinin giriş yaptığı belirtildi.
 
Festivalin ilgi odağı, kitapsever çocuklar…
2018 Troia Yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen festivalde değişik yaş gruplarındaki çocuklar da yerlerini aldı. Festival kapsamında yer alan binlerce çocuk ve öğrenci, ülkenin önemli çocuk yazarları ve kitaplar ile buluşuyor. Yapılan açıklamada, hafta boyu devam edecek olan etkinliklerde çocuklar hafta içi boyunca kitaplarla buluşacakları belirtildi. Festival etkinlikleri kapsamında Çanakkale Merkez ve ilçelerdeki tüm okullardan getirilen binlerce öğrenci, kendi yaş gruplarına hitap eden yazarların söyleşilerini izleyip kendileri seçtikleri kitapları imzalatma imkânı buluyorlar
 
Festival devam edecek
2018 Troya Yılı etkinlikleri kapsamında cumartesi günü başlatılan ‘Uluslararası Homeros Edebiyat Festivali’ hafta boyu çocuk kitapseverlere hizmet ederken hafta sonu da devam edecek. Festivalin ilk kez düzenlendiği Çanakkale’de, hafta sonu da etkinlik kapsamında ülkenin önemli yazarlarının söyleşileri devam edeceği belirtildi. Festivalin son günlerine girilirken 7 Nisan cumartesi günü Tuğçe Isıyel’in düzenleyeceği söyleşisi ile devam edecek olan festival, Çanakkale’de doğan ve çocukluk yıllarını Bayramiç’te geçiren Milli Şair İstiklal Marşımızın yazarı büyük edebiyatçı Mehmet Akif Ersoy’un torunu Sema Argon ile birlikte Fatih Bayhan’ın söyleşisi ve imza etkinliği düzenlenecek. Festivalin son günü olan 8 Nisan Pazar günü ise Sinan Canan, Savaş Ş. Barkçin ve Dücane Cündioğlu’nun söyleşileri ve imza etkinlikleri yapılacak. 
(Şenol Güven)
Paylaş