havadurum

'Üretimden Tüketime Kooperatifçilik' masada..

887

 Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), İda Dayanışma ve Çanakkale Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ortaklığında ‘Kooperatifçilik’ üzerine panel düzenlendi. ‘Üretimden Tüketime Kooperatifçilik’ konulu panele, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Bademli Fidan Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Ahmet Tomar, TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, İda Dayanışma Temsilcisi Metin Ümit Ural, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi İrfan Mutluay ve kooperatifçiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Prof. Dr. Savaş, yaptı. Savaş, panelin düzenlenmesinde büyük pay sahibi olan TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit, İda Dayanışma Temsilcisi Metin Ümit Ural Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi İrfan Mutluay’a teşekkür etti. Toplantıda, geçmişten günümüze kadar süren kooperatifçiliğin önemine değinildi. 

 
“Önemli olan kooperatifçiliği yaşamak ve yaşatmaktır”
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz; “Önemli olan kooperatifçiliği yaşamak ve yaşatmaktır. Biz, kooperatifçiliği 1980 öncesinde okuduğumuzda ve büyük ağabeylerimizden dinlediğimizde, kooperatifçiliğin ne kadar önemli olduğu ve ne kadar önem kazandığını idrak edebiliyoruz. Ancak 1980 sonrasında kooperatifçiliğin üçayaktan oluştuğunu biliriz. Hammaddeyi üreticisinden, ortağından alırsın, onu yarı mamul ve mamul hale getirirsin, son olarak tüketiciyle buluşturursun. Ancak ülkemiz serbest pazar ekonomisine geçtikten sonra, serbest pazar ekonomisinde bir kooperatifçilikte ve yaşamda iki kesim var olmuştur. Birincisi; üreten, çalışan, işçisi, proleter takımı ve memurudur. İkincisi; kapitalist sistem dediğimiz ‘Kapitalizm’ vardır” dedi. 
 
“Gelişmiş ülkelerde kalkınma, kooperatiflerle olur ve olmaya devam ediyor”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Bu konu, benim bilmek istediğim, öğrenmek istediğim bir konu. Eskiden beri ‘kooperatifçilik, komünist işi’ derlerdi. Çünkü ‘kooperatif’ kelimesinin içinde bir ortaklaşma var. Kooperatifçilik, ‘ortak eylem, iş birliği’ demektir. Şunu gördük ki; gelişmiş ülkelerde, özellikle tarımda ileri gitmiş bütün ülkelerde kalkınma, kooperatiflerle olur ve olmaya devam ediyor. Ben, bu konuda iddialıyım. Benim önümde İzmir Belediyesi gibi bir örnek var. Ben, yeniden Belediye Başkanı aday adayı oldum. Eğer seçilirsem vaatlerim içine alacağım çalışmalardan bir tanesi, kooperatifçilik olacak. Aynı İzmir örneğinde olduğu gibi. Bu düşüncemi hayata geçirmek için Belediye Meclis üyeliğine Sayın İrfan Mutluay’ı ikna ettim ve kendisi kurumundan istifa etti. Biz, yeter ki üretimde kooperatifleşmeyi sağlayalım, köylüyü bir arada tutup, onun başkalarına muhtaç olmadan üretimini yapmasını sağlamamız lazım. Çiftçinin kafasındaki tek konu, üretim olmalı. Şuanda, kalkınmamızı sağlamamız lazım, sosyal kalkınmamızı sağlamamız lazım. Bu, Çanakkale’deki tüketici açısından da önemli. Çünkü kooperatifleri geliştirirsek, hem sütte hem diğer ürünlerde daha iyi şartlarda ürünlerin tüketiciye aktarılmasını sağlayabiliriz. 
 
“Maalesef güvenceli bir meslek olarak bakılmadığı için gençler köyünü terk ediyor”
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük; “Bugün tüm çiftçimizin olduğu gibi benim de canım yandı. Sadece canımızın yanması yetmiyor, canımızın yandığını fark etmek gerekiyor. Babam, beni çiftçilik yapmayayım diye üniversiteye gönderdi, bugün olduğu gibi. Bugün köylerdeki ilkokul çağındaki çocuklar, doktor, mühendis, öğretmen olmak istiyorlar. Bir tane ‘ben de babam gibi çiftçi olacağım’ diyen çocuk göremezsiniz. Dünyada tarım ve gıdanın önem kazandığı Türkiye’de çiftçilik, maalesef güvenceli bir meslek olarak bakılmadığı için gençler köyünü terk ediyor” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş