havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

‘YALANLAR ve GERÇEKLER’

2486
DEĞERLİ okurlarım, memura layık görülen ‘sadaka zamlar’ bazı yalan ve gerçekleri sergileme fırsatını verdi. Bu haftaki yazımı bu konuya ayırarak, bazı doğru bilinen yanlışları irdelemeye çalışacağım. 
 
***
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), 4 Haziran Pazartesi günü enflasyonun tek haneye düştüğünü açıkladı! % 8.28. Ne iyi, 4+4’e uydurulmuş! Bu rakam gerçek mi? Tabii ki değil!.. AKP Hükümeti alakasız ürünlerle hesap yaparak enflasyonun tek haneli olduğunu hiç sıkılmadan açıklayabiliyor! Dolayısıyla; memura, işçiye, emekliye de bu enflasyon hesabını baz alarak zam veriyor. Bu koskoca bir yalan!…Oysa vatandaşın market enflasyonu % 30’un üzerinde.
 
Bakınız, enflasyon hesabında hangi ürünlerin fiyatları esas alınıyor:
* Hortum - yaş pasta – Antep fıstığı – leblebi – madlen çikolata – ruj – oje – fanila – iç çamaşırı – cam – musluk – kilit – tül perde – soba borusu – böcek ilacı – çalı süpürgesi – gündelikçi kadın ücreti – enjektör yara bandı – gözlük camı – patinaj zinciri – oto pastası – pinpon topu – lego – flüt – spor toto – milli piyango – hamam ücreti – ahtapot(kalamar) – karides – balık yumurtası(havyar) – mermer – kireç taşı – zımpara – yem – ciklet – ispirto – çuval – sütyen – külot – kereste – cd(kaset) – kimyasal maddeler – gübre – barut – dinamit – lastik eldiven – cam yünü – tuğla – alçı – teneke kutu – fişek – oto jantı – korna – elektrik sayacı – tencere – çöp sepeti – ampul – pil – tornavida – kum – dikenli tel – dikiş makinası – matkap ucu – kadın bağı – kiremit – yapıştırıcılar – mürekkep – kolonya – serum – demir – bakır…
 
Listede olmayanlar:
* Peynir – zeytin – çay – şeker – yumurta – çiçek yağı – zeytin yağı – makarna – helva – bal – reçel – kahve – ekmek – margarin – salça – sucuk – et – süt – pirinç – mercimek - nohut – kuru fasulye – un – bebe bisküvi – meyve suyu – sigara – deterjan – çocuk bezi – piknik tüpü - doğal gaz – elektrik – su – telefon – sebze – meyve - vs. vs…
 
***
 
2005 – 2011 yılları arasındaki bazı ürünlerin fiyat artış oranları:
Şarap: % 275, Peynir: % 265, Salça: % 243, Koyun eti: % 233, Yumurta: % 93, Tüp gaz: % 88, Mazot: % 78, Ekmek: % 77, Elektrik: % 65, Çay: % 56, …
* ( 2005’te emekli aylığı ile 42 kg koyun eti alınırken, şimdi 29 kilo alınabiliyor.)
 
Şimdi soralım? Gerçekten enflasyon tek haneli rakamlarda mı?
 
Neymiş? – Memura fazla zam verilirse 75 milyondan daha fazla vergi almaları gerekirmiş! Bu özlü sözün sahibi kim? Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN.
 
Bir özlü söz de Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Faruk ÇELİK’e ait: - “Memura zam yaptık ama, eylem yapıyorlar(!)”
 
Bizleri nasıl; kör-sersem yerine koyuyorlar! Oysa kendilerine ve kendilerinden olanlara yüksek zam ve harcırahlar bol kepçe!..
 
Şimdilik iki örnekle yetinelim;
Örnek 1- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın kayınçosu ve AKP’li Soner AKSOY’un damadı Nusret YURTER adında biri, Başbakanlık Yatırım ve Tanıtım Ajansı Dubai Temsilciliğine atanmış, 28 bin dolar maaşla!.. Nisan ayında işbaşı yapmış, prosüdüre uygun görevlendirilmiş ve ücreti de uluslar arası ölçek baz alınarak belirlenmiş miş!  
Örnek 2- Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci AĞBAL’ın kolundaki saatin değeri 225 bin dolarmış!.. IWC Potuguese marka saat, bizim paramızla yaklaşık 400 bin TL değerindeymiş!..
 
Yurt Gazetesinden Ali Cemal KARABUDAK’ın haberine göre, bu müsteşar memurlara yapılan 4+4’lük zammı çok görmüş; - ‘Bütçede marj yok’ diyerek memurlara düşük zam verilmesinde önemli rol oynamış. Bu beyefendi müsteşarlıktan 7 bin TL civarında aylık alıyor. Ona bu maaş yeterli gelmiş mi? Tabii ki hayır! Bu beyefendi ayrıca, THY ve YÖK’ten de maaş alıyormuş. THY’den 2 bin TL, YÖK’ten ortalama 5 bin TL maaş alan bu bey’in Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Üyeliğinden aldığı ücret de cabası! Yani, özetlersek; memura yapılan zammı çok gören bu müsteşarın aylık maaş toplamı, yaklaşık 20 bin Türk Lirasıdır!
 
* Memurun halinden anlayan müsteşar dediğiniz de böyle olur(!)
 
***
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, her iki örnekte; - “nalıncı keseri gibi kendi tarafına yontan” anlayışı apaçık görüyoruz!..
 
Türkiye’yi yönetenlere şu soruyu sormak farz olmuştur?
- Hem, ‘Dünyada Kalkınma Şampiyonuyuz(!)’ diyeceksiniz, hem de memura zam verirsek ‘Yunanistan gibi oluruz’ diyerek yaman bir çelişkiye düştüğünüzün farkına varmayıp, aba altından sopa göstereceksiniz!..Hangisi yalan?.. Hangisi gerçek?..
 
*** YALANSIZ, HARAMSIZ TÜRKİYE ÖZLEMİYLE…ESEN KALINIZ.