havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

“Çok Arayacaklar KADDAFİ’yi!..”

2979
DEĞERLİ okurlarım, Kaddafi’nin linç görüntülerini TV’lerden izledikten sonra, “Libya ve Kaddafi hakkında bunları biliyor musunuz?” sorusu ile bu haftaki yazımı kaleme almaya karar verdim.
 
***
 
Muammer KADDAFİ; 7 Haziran 1942’de Sirte’de doğmuş, 20 Ekim 2011’de Memleketi Sirte’de Ulusal Geçiş Konseyi askerleri ve kendi halkı tarafından linç edilerek öldürüldü.
 
KADDAFİ, 1963 yılında Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümünü bitirdi. Daha sonra Bingazi deki Askeri Akademiye girdi. Mezun olduktan sonra İngiltere’de askeri uzmanlık eğitimi gördü. 1969’da Yüzbaşılığa yükselen Kaddafi, o sırada kaplıca tedavisi için Türkiye’de bulunan Kral 1.İdris’e karşı 1 Eylül 1969’da darbe yaptı. Henüz 27 yaşında idi. Albay rütbesi alarak silahlı kuvvetler komutanı oldu. Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. İslam ilkelerine dayanan “yeşil sosyalizm” kuracağını açıkladı. Arap birliği için çalışacağını, bağımsız ülkelerle birlikte ırkçılığa, sömürgeciliğe ve toplumsal baskıya karşı çıkacağını söyledi. 7 Eylül 1969’da ABD’nin Kaddafi’yi tanıması üzerine Kral İdris görevini terk etti.
 
KADDAFİ, 1970’te İngiliz ve ABD’nin askeri üslerini kapattı. Petrol şirketlerini ulusallaştırdı. İtalyan ve Yahudi azınlığın malvarlığına el koyarak onları göçe zorladı.
 
Kıbrıs Barış Harekatında ABD’ye kafa tutarak, Türkiye’ye yardım etti.
 
Kimi Afrika ülkelerindeki Müslümanlara ve Arap ülkelerindeki sol eğilimli hareketlere destek oldu. Afrika Birliği Örgütünün (1982-1983) dönem başkanlığını yaptı. ABD yönetiminin baş hedeflerinden biri oldu.
23 Ağustos 2011 günü Trablus’un düşmesiyle Kaddafi rejimi yıkıldı. 20 Ekim 2011 tarihinde linç edilerek öldürüldü.
 
Kaddafi’nin cesedi; sebze satılan “Afrika pazarı” adı verilen bir pazardaki soğuk hava deposunda tutuldu ve isteyen Libyalılar Kaddafi’nin cesedi ile fotoğraf ve video çektirdiler.
 
***
 
Libyalılar; Amerika, NATO ve AB’nin oyununa geldi.“Çok Arayacaklar Kaddafi’yi!..”          
Malum dünya ve Türk medyasından aşağıdakileri pek öğrenemezsiniz!
 Evet… Aşiretlerden oluşan bir devletin başı olan Kaddafi bir diktatör, tabii ki diktatörleri savunmuyoruz, ama; halkı için yaptıklarından da birkaç örnek verelim:
- Vatandaşına krediyi sıfır (0) faizle verdi.
- Öğrencilere yaptıkları öğrenime göre ortalama ücret ödedi.
- Eğitim ve sağlık hizmetlerini parasız yaptı.
- Yurtdışında öğrenim görenlere 2500 Euro harçlık yanında, barınma ve araç yardımı yaptı.
- İşsizlere iş bulana kadar tam ücret ödedi.
- Evlenen çiftlere bedelsiz olarak konut verdi.
- Libya’nın kredi borcu yoktur.
- Libya’da ekmek fiyatı 0.15 Dolar dır.
- Libya’nın nüfusu 6 Milyon 500 bin’dir. Nüfusun % 25’i yüksek tahsillidir.
 
(İktidarı zamanında Libya büyük bir gelişim göstererek; mimari, ekonomik, spor gibi faaliyetlerde belirgin güce ulaşmış ve istikrarlı bir şekilde devam etmişti. Son bombalama olaylarına kadar sokaklarda evsiz veya dilenci bulunmamaktaydı.)
 
***
 
ABD ve diğer kapitalist ülkelerin Libya’yı sevmemelerine aslında şaşmamak gerek. Kaddafi, İMF ve Dünya Bankası kredisi kullanmıyordu. Libya bağımsızdı. ABD, NATO ve Müttefiklerinin Libya’ya çullanışının nedeni budur. Kaddafi bir diktatör olabilir, Amerika bunu sorun yapmaz, yapmadı da.
Ne zaman ki; Kaddafi Petrol İhraç eden ülkelere, petrollerini Dolar ve Euro yerine ‘altın karşılığı satış’ yapmalarını önerdi, orada ipler koptu! Bu durum altın karşılığı para basmayan ülkelerin adeta iflasını istemek demekti…
 
Anımsayın: Bunu en son dile getiren Saddam Hüseyin idi; OPEC ülkelerine dolar karşılığı petrol satışı yapmamalarını önermişti. Hepiniz sonunun ne olduğunu biliyorsunuz.
- Evet; Astılar onu.
 
*** 
 
Sevgili Çanakkale OLAY okurları, bir bakıma “küreselleşme” Kaddafi’nin de sonunu hazırladı. Dünya nereye gidiyor? Bu son fotoğraftan; demokrat görünümlü sivil-asker diktatörler nasıl dersler çıkarır, bilemem!..
 
Size, Kaddafi hakkında kimi insanımızın bilmediğini sandığım bazı veriler aktardım.
- Bakalım, Iraklıların SADDAM’ı aradığı gibi, Libyalılar da KADDAFİ’yi arayacaklar mı?!
- Bence “Libyalılar çok arayacak Kaddafi’yi!..”
- Sizce?
 
Not: Van’daki depremde yaşamlarını yitirenlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim. T.Ç.