havadurum

"Adalet için yola çıktık geri dönüş yok"

361

 Çanakkale’de CHP İl Örgütü tarafından “adalet” eylemi gerçekleştirildi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylem öncesinde Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, burada iki dakikalık durma eylemi yaptı. CHP Yüksek Disiplin Kurulu üyesi Serdar Soydan, Çanakkale CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP İl Kadın Kolları ve üyeleri ile STK temsilcileri katıldığı eylemde bir konuşma yapan CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, adalet yürüyüşünün herkes için olduğunu vurguladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından başlatılan yürüyüşe Çanakkale’den her gün destek verileceğini belirten Karakaş; “Ülkemiz Cumhuriyet tarihinin en karanlık günlerini yaşıyor. Son dönemde yaşanan gelişmeler, sadece adaletin işleyiş noktasında değil, Türkiye`nin geleceği konusunda haklı endişelere neden olacak niteliktedir. Alınabilecek hukuki farklı tedbirler söz konusu olduğu halde milletin oylarıyla seçilmiş, yeri, kimliği, adresi belli bir Milletvekili hakkında böyle bir tutuklama kararı verilmiş olması, bu endişeleri daha da arttırmıştır. Bir kişiye yapılan haksızlık tüm topluma yapılan tehdittir. Bu tür dönemlerde en önemli şey adalete duyulan güvendir. Bir ülkede adalet konusunda çaresiz kalan insanlar neler yapacaktır. Eğer bir toplumda yargıya güven kalmadıysa, adalet yoksa, insan hakları ayaklar altındaysa, demokrasinin evrensel değerleri çiğnendiyse o zaman o toplumun, demokratik hukuk kuralları içerisinde kalarak direnmesi meşru hale gelmiş demektir. Sayın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en masumane, zararsız, en demokratik çareyi buldu. Protesto yürüyüşüne başladı. Bizler bugün bu meşru hakkımızı kullanmak için yollardayız. Yürüyoruz ve yürüyeceğiz. Yollar aşınıncaya kadar yürüyeceğiz. Hedefe varıncaya kadar yürüyeceğiz. O büyük hedefe adım adım gideceğiz. Bu ülkeye adaleti adım adım getireceğiz. Kılıçdaroğlu’nun bu yürüyüşteki hedefi sadece Maltepe’ye gitmek değildir. Bu adımların hedefi tam bağımsız, özgür, demokratik, laik, çağdaş bir Türkiye’yi yeniden inşa etmektir. Bu yürüyüş zamanın ruhunu yansıtan demokratik bir yürüyüştür. Bir ülke düşünün ana muhalefet parti lideri elindeki pankartla yürümek zorunda kalıyorsa, herkesin durup düşünmesi gerekmez mi? Bu ülkenin ayarları ile oynayanlar adalet bir gün size de lazım olacak. Bu yolculuk hedefe ulaşıncaya kadar devam edecektir. Başarmak için yola çıktık. Adalet için yola çıktık geri dönüş yok… Yılmayacağız. Diren adalet, diren demokrasi…”dedi. 


“Yargılı infaz dönemi başladı”
Karakaş’ın ardından bir konuşma yapan Nejat Önder ise; “Niçin buradayız, adalet için. Ben sözüme öncelikle böyle adalete lanet olsun demek istiyorum. Hepimiz biliyoruz ki devleti devlet yapan adalettir. Adaletin işlemediği devletlerde çökmeye mahkumdur. Bugün iktidarı elinde bulunduranlar sistemli bir şekilde laik cumhuriyetin değerlerine saldırmaktadır. Adalet kavramını tahrip etmektedirler. Yarının siyasileşmesi OHAL’in amacından saptırılması, baskı ve infaz aracına dönüştürülmüştür. Son günlerde adaletin yok olduğu gerçek suçluların içeri alındığı, masum insanların içeri atıldığı, gazetecilerin, akademisyenlerin tutuklandığı, öğretmenlerin bir çok masum insanının tutuklandığı karanlık bir dönemden geçmekteyiz. Hak hukuk ve adalet kalmamıştır. Tek adam dönemine girilmiş ve yargılı infaz dönemi başlamıştır. Taşlar bağlanıp ipler başı boş bırakılmıştır. Bu toplumun vicdanı bu durumu asla kabul etmeyecektir. Yollar aşınıncaya kadar yürüyeceğiz. Bu ülkeye adaleti adım adım getireceğiz. Kılıçdaroğlu, herkes için adalet aramaktır. Bu eylem tüm il ilçe örgütlerinde devam edecektir. Yolumuz açık olsun, başaran bizler olacağız” açıklamasında bulundu. 
 
Adalet yürüyüşünde provokasyon! 
Meydanda yapılan durma eylemi ve konuşmaların ardından yüzlerce vatandaş, “adalet” sloganları atarak Golf Çay Bahçesi’ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.  Bu sırada grubun içinden geçen bir kişi, “Vatan hainlerine idam” diyerek sözlü provokasyonda bulundu. Adalet yürüyüşü sırasında atılan bu kışkırtmaya tepki vermeyen vatandaşlar ise “Senin için de adalet istiyoruz, Herkes için adalet istiyoruz” sloganları atmaya başladı. Herhangi bir gerginliğin yaşanmadığı eylem, daha sonra Truva Atı önünde devam etti. Burada oturma eylemi yapmaya hazırlanan vatandaşlar, yağışlı hava nedeniyle bu eylemi gerçekleştiremedi. Eylem, Truva atı önünde atılan sloganlarla sona erdi.     (Şebnem Özer)
Paylaş