havadurum

"Aracı olan tüketici soygun sisteminin içinde"

445

 Araç sahiplerini yakından ilgilendiren akaryakıt, araç muayenesi ve zorunlu trafik sigorta ücretlerinde son yıllarda yaşanan büyük artış tüketicileri isyan ettiriyor. Son olarak geçtiğimiz gün Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası`ndan (PÜİS) yapılan açıklamada, 5 Nisan günü (bugün) itibari ile benzine 12 kuruş, mazota ise 8 kuruş zam beklentisinin olduğu belirtilmişti. Sürekli olarak artan akaryakıt, araç muayenesi ve zorunlu trafik sigorta ücretleri tepki gösteren Tüketiciyi Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit, araç sahibi olan tüketicilerin soygun sistemi içerisinde kaldığını belirtti. Akaryakıta yapılan zamlar ile ilgili açıklamada bulunan Berkit; “Bir ülkenin kalkınmasında akaryakıt fiyatları çok önemli. Bir ülkede akaryakıt fiyatlarının düşük olması ile üretim de artar. Bunun dışında biz tüketiciler olarak da akar yakıt fiyatlarına sürekli zam yapılması nedeni ile bıkkınlık geldi. Dünyada petrol fiyatları bundan 7-8 yıl önce varil başına 110-120 dolarken, şimdi 40-50 civarlara düştü, ama ülkemizdeki dolaylı vergiler nedeni ile akaryakıt fiyatları hepimizin de bildiği gibi, benzin 5 lirayı geçmiş durumda. Mazot fiyatları da benzine yakın seviyelerde gidiyor. Ayrıca mazot kullanımında da ayrıcalıklar var. Yat ve kotralara ÖTV ve KDV’siz mazot verilirken, hem tüketiciye, hem de üreticiye yüksek oranda vergiler ile mazot satılıyor. Yani artık sözün bittiği yerdeyiz. Tüketiciler olarak akaryakıt fiyatlarının sürekli olarak yükseltilmesi isyan ettirecek konuma getiriyor” dedi. 


“İstasyonların kamulaştırılmasını bekliyoruz”
Araç muayene istasyonlarının yabancı şirketlerin elinde olduğunu ve araç sahiplerinin yabancı şirketlerinin insafına bırakıldığını ifade eden Berkit; “Akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlar yetmezmiş gibi, bir de araç muayene istasyonlarında da bir benzer durumla karşı karşıyayız. Bu istasyonlarda rekabet olmadığı gibi, bir de yabancı şirketlere peşkeş çekilmiş durumda.   Alman şirketler tek başına bu istasyonları ellerine almışlar ve her sene istedikleri gibi, keyfi olarak fiyat belirleyip, vatandaşlara yüksek fiyatlar çıkarmaktalar. Dün itibari ile bir aracın egzoz ve araç muayene ücreti 148 lira civarında. Bu ücret daha önceki yıllarda çok daha düşüktü. Bir yabancı ülkenin firması ülkemize geliyor, Türkiye’nin her yerine araç muayene istasyonları açıyor. Tam bir soygun sistemi. Biz tüketiciler olarak, bu istasyonların kamulaştırılmasını bekliyoruz” dedi.
 
“Yüzde 95’i yabancıların elinde” 
Araç muayene istasyonlarındaki benzer bir durumun sigorta şirketlerinde de yaşandığını ifade eden Berkit, zorunlu trafik sigortası şirketlerinin yüzde 95’inin yabancıların elinde olduğunu belirtti. Berkit; “Bunların dışında da araç sahibi olan tüketiciler için bir başka sorun da, zorunlu trafik sigortası konusu. Zorunlu trafik sigortalarının yüzde 95’i, araç muayene istasyonlarında olduğu gibi yabancı şirketlerden oluşuyor. Bu sigorta şirketleri de yabancıların elinde. Yani yabancı şirketler ile iç içe geçmiş durumdayız. Serbest piyasa ekonomisi adı altında rekabet yapıyor gibi gözükseler de, normal bir aracın sigortası 600-700 liradan, 2 bin liralık bir motosikletin de sigortasını 700-800 liradan zorunlu sigortasının yapıldığını görüyoruz. 1-2 liralık farklar ile çeşitli fiyatlar sunuyorlar ve bunu da serbest piyasa ekonomisi oluyor. Tüketiciler olarak bunları kesinlikle protesto ediyoruz. Tüketiciler olarak beklentimiz, daha önce olduğu gibi bu sigorta şirketleri devletin kontrolünde olmalı” dedi.

“Tam bir soygun”
Yeni yapılacak olan bir düzenleme ile sigorta şirketlerinin karşılayacağı kalemlerin de azaltılacağı ve hatta tüketicilerin cebinden para çıkabileceğini belirten Berkit; “Ayrıca son edindiğimiz bilgilere göre, tüketiciye arızalı araçlar nedeni ile sigorta tarafından ödenecek miktarların azaltıldığını, para ödenmeme gibi bir duruma kadar gelebileceğini öğrendik. Yani bir kırmızı ışık ihlali yaptığınızda size hiçbir şekilde para ödemesi yapılmayacağı, hatta cebinizden dahi para çıkabileceği söyleniyor. O zaman niye zorunlu trafik sigortası yaptırıyorsunuz. Tüketiciler olarak bunun tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Tüm bu sorunlara baktığımızda sonuç olarak, aracı olan tüketiciler tam bir soygun sisteminin içine düşmüş durumda. Akaryakıt zamları ile araç muayene istasyonları ile zorunlu trafik sigortası ile tam bir soygun” dedi.  
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş