havadurum

"#AyağaKalk" diyenler Gazetemize konuştu…

609

 Türkiye tarihi günlerden geçiyor. Türkiye’de sistem değişikliğini öngören anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmeleri sona erdi ve 18 madde mecliste evet çoğunluğu ile kabul edildi. İkinci tur ise bugün görüşülecek. İkinci turda da çoğunluk ile evet çıkması halinde referanduma gidilecek. Olası referandumda hayır diyecekler geçtiğimiz gün, Gezi direnişi zamanı eylemde bulunan Duran Adam`dan esinlenerek sessiz eylemler başlatmıştı. #AyağaKalk eylemine katılanlar, gazetemiz Çanakkale OLAY’a konuştu; demokrasiden yana olduğunu belirten yurttaşlar, AKP’nin 18 maddelik anayasa paketine karşı olduklarını belirttiler. 

 
İşte yurttaşların gazetemize yaptıkları o açıklamalar…
Sinem Öztürk: “Diktatörlüğe” karşı çıkıyoruz, bu yüzden hayır diyoruz. Başkanlık sistemi tek adam yönetimini getirecek. Özellikle en çok kadınlara vuracak başkanlık sistemi. O yüzden kadın dayanışması olarak örgütlüyoruz. Türkiye`nin birçok yerinde birçok kurum ayağa kalk kampanyasına destek veriyor. Çanakkale`de yaşayan kadınlar olarak tek adam yönetimi daha çok kadınlara eziyet olacağı için, kadınları daha çok baskı altında tutacağı için ki AKP`nin iktidarlığı boyunca böyle oldu. Antidemokrasiyi nasıl beslediğini her geçen gün biraz daha görüyoruz. O yüzden ayağa kalkıyoruz. 
 
Barış Çelik: Şu anda bir anayasa değişikliği yapılmaya çalışılıyor. Başkanlık denilen bir sistem oluşturulmaya çalışılıyor ama bu sistemden de Türkiye`de yaşayan toplumların, ne kadınların ne eşcinsellerin haberi yok. Ne anayasa görüşmelerinden haberi var ne de hangi maddeleri içerdiğinden haberi var. Bizler de bunun farkındalığını yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek adına bu anayasanın neler getirdiğini, neleri götürdüğünü anlatmak adına yaptığımız bir eylemsellik süreci bu. Şu anda da Meclis TV`nin kapatıldığı, görüşmelerin gösterilmediği, milletvekillerinin bireysel sosyal medya yayınlarından yayınlar yaptığı bir dönemden geçiyoruz ve bu şekilde bir anayasanın hazırlanamayacağını söylüyoruz. Tüm yetkiler o dönem başkan olacak bir kişiye veriliyor ama bu başkanlığı denetleyecek bir emniyet sibobu yok. 
 
Ayla Eroğlu: Antidemokratik bir uygulama. Topluma bunu zorunlu hale getiren mecbur kılan bir uygulama olduğu için demorasiden yana olduğum için çoğulcu demokrasiden yanayım. Bu ülkede tek başına sadece bir mezhep veya bir kültür yaşamıyor. Burası çok kültürlü bir toplum.  Çok kültürlü topraklarda yaşıyoruz ve meclisin de çok kültürlü, çok sesli olması gerektiğini düşünüyorum.
 
Ege Özpınar: Başkanlık sistemine karşı, tek adam rejimine karşı, bütün yasaların dene-timsiz geçirilmesine karşı hayır diyorum. Hayır demek de yetmiyor, farkındalık yaratmak için ayaktayım. 

Onur Top: Kapatılan cemaat yurtlarının başka cemaatlere devredilmemesi için, cemaatlerin kaldırılması için hayır diyorum. Kamusal yurtlar istiyoruz, bilimsel eğitim istiyoruz, parasız eğitim istiyoruz. Bu yüzden hayır diyoruz.
 
Güleda Erensoy: Başkanlığa ve diktatörlüğe karşı çıkıyoruz. Bir gücün tek bir elde toplanmasının tehlikeli olduğunu düşünüyorum. O gücün ne kadar iyi niyetli olduğunu iddia etseniz bile gücün tek bir elde toplanmaması gerekiyor. Çünkü bu her türlü yanlışa çok kolaylıkla yol açabilecek bir şey. 
(Atakan Alkış)
Paylaş