havadurum

"Çanakkale tarihinin en düşük katılımlı töreni"

1075

 Çanakkale Kara Savaşları’nın yıl dönümünde düzenlenen Anzak törenlerine katılımda bu yıl yaşanan büyük düşüş, Çanakkaleli turizmcileri olumsuz olarak etkiledi. Önceki yıllarda törenlere katılmak için Çanakkale’ye on binlerce Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaşı gelirken, bu yılki törenlere 700-800 civarında katılım oldu. 2015’te Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yıl dönümü sonrasında 15 bin civarında Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaşı Çanakkale’ye gelirken, yüzüncü yılda düzenlenen törenlerin ardından yaşanan büyük orandaki düşüş Çanakkaleli turizmcileri derinden etkiledi. Çanakkaleli turizmciler, bu yıl katılım sayısında yaşanan düşüşün Avusturalya hükümeti tarafından yapılan güvenlik uyarısının da büyük etkisi olduğunu ifade ettiler. Katılımda yaşanan düşüş ile ilgili değerlendirmede bulunan ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer;  “Çanakkale Kara Savaşları’nın 102’inci yıldönümünde gerçekleştirilen Anzak törenleri maalesef oldukça zayıf bir katılım ile tamamlanmış oldu. Tabi bu katılım sayısı geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında oldukça düşük bir rakam oldu. Normal yıllarda bu sayılar 7 bin civarlarına ulaşırken, her 5 senede bir düzenlenen yıldönümlerinde ise bu rakam 10 binlere kadar çıkıyordu. 2015 yılı tabi bu işin en zirveye ulaştığı bir yıl oldu. O zaman da 15 binin üzerinde kişinin ağırlandığı, çok yoğun katılımlı bir yıl oldu. 100’üncü yıl törenlerinin ardından tabi ki de bir düşüş bekliyorduk. Yani 100’üncü yıl konektörü dışında bu 15 bin rakamını muhafaza edebilmek mümkün değildi. 100’üncü yıl olması nedeni ile yüksek katılımlı bir tören oldu 2015’teki 100’üncü yıl törenleri. Çünkü birinci dünya savaşının 100’üncü yıl dönümü, birinci dünya savaşının 1914-1918 yılları arasında gerçekleşmesi nedeni ile hala farklı ülkelerde devam ediyor. Yine Avusturalya ve Yeni Zelendalıların katılmış olduğu ve Batı Cephesi olarak adlandırılan bir savaş dilimi var. O da yine 1915-16-17 ve 18 periyotları ile devam ediyor. Dolayısı ile farklı yerlerde 100’üncü yıl törenlerine katılımlar devam etmekte. Bu nedenle de turizmciler olarak Anzak törenlerine katılımda bir düşüş bekliyorduk. Tabi 2016 yılı içerinde gerçekleşmiş olan bir dizi menfur terör saldırıları, dünya geneline olmak üzere, ama ülkemizde de yoğun olmak kaydıyla, ülkemizdeki güven endeksini oldukça etkiledi. Avusturalya hükümeti tarafından yapılan bazı talihsiz açıklamalar da bunu hızlandırdı, ama genel itibari ile dünya genelinde ve ülkemizde 2016 yılında yaşanan bir sürü elim hadise nedeni ile bu yılki törenlere katılımda oldukça düşüşe neden oldu” dedi. 

“İnsanların hayatını esir etmesine müsaade etmemeliyiz”

Terör tehdidinin son yıllarda tüm dünyada yaşandığını ifade eden Aydeğer, bu durumun insanları esir etmemesi gerektiğini ve bu duruma müsaade edilmemesi gerektiğini ifade eden Aydeğer; “Bu durum ile ilgili hem basın yolu ile hem de ilgili muhataplarımızla hep net bir ifade vermek istedik. O da şuydu, terör dünyanın her yerinde var. Terör ile ilgili olan mağduriyetler yaşanıyor ve her yerde maalesef bu saldırılar insanlık suçu olarak gerçekleştiriliyor. Bizler tüm insanlık olarak bu ve benzer durumlarda bir tavır göstermemiz gerekiyor ve özellikle terörün bizlerini yani insanların hayatını esir etmesine, ele geçirmesine müsaade etmememiz gerekiyor. Bu nedenlerle biz Avusturalya basın organlarına da aynı açıklamalarda bulunduk. Bölgemizin son derece güvenli bir alan olduğunu, bunula ile ilgili devlet düzeyindeki tedbirlerin en üst seviyede alındığını ve buraya geçmiş yıllarda olduğu gibi seyahatlerini güvenli bir şekilde yapabileceklerini pek çok kanaldan ifade ettik” dedi. 
 
“Stratejik bir çalışma yürütmemiz gerekiyor”
Çanakkale’de düzenlenen Anzak törenlerine katılımın eski günlerine dönmesi için çeşitli çalışmalar planladıklarını ifade eden Aydeğer; “2017 bu gibi olumsuzlukların gölgesinde düşük geçti. Önümüzdeki süreç için hedeflerimiz şudur, özellikle 2017 sonu itibari ile Avusturalya ve Yeni Zelanda’da tanıtım çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Bununla ilgili de bir takım girişimlerimiz var. Çünkü Gelibolu Yarımadası, Gelibolu savaşları, Avusturalya ve Yeni Zelandalılar için çok önemli bir nokta. Konjektörel hususların bunu azaltması söz konusu değil. Çünkü onların da kendi millet bilincine eriştikleri önemli bir hadise Gelibolu Savaşları. Bu nedenle bizler zaten Mustafa Kemal Atatürk’ün bundan 102 yıl önce ifade ettiği gibi, o savaştan sonra onların insanları ile onların askerleri ile bizim Mehmetçiklerimiz, barış içerisinde koyun koyuna yatıyorlar. Biz bu barış mesajını onlara her daim iletiyoruz. Çünkü 18 tane millet bundan 102 yıl önce göğüs göğse savaşmışlar ve bu yarımada, bu bütün milletlerin, barışın da temsili haline gelmiş. Bu sebep nedeni ile de bizler çalışmalarımızda bu mesajlarımızı iletiyoruz. Önümüzdeki süreçte de Avusturalya ve Yeni Zelanda’da bir workshop adı verilen, hem oradaki seyahat acentaları ve tur operatörlerini de içeren bir dizi toplantılar yapmayı planlıyoruz. Bu çerçevede hem oradaki tur operatörlerine bölgemizin güvenli olduğunu, hem güzelliğini, hem de bütün noktalar ile ilgili aslında kıyaslanamayacak farklılıklarının olduğunu anlatacağız. Bunu da gerçekleştirirken Avusturalya ve Yeni Zelanda’nın farklı kentlerinde yapacağımız sıralı bir tanıtım çalışması da gündemimizde. Bu konuda ÇATOD olarak da, diğer seyahat acentaları birlikleri ve turizm paydaşların ile birlikte bu konuyu paylaşıyoruz. Yine Çanakkale Valisi de bu konudaki desteklerini ve olumlu görüşlerini ifade ediyorlar. Dolayısı ile bizim bu yaşanan zor ve sıkıntılı süreci olumlu bir sürece çevirebilmek için, bu zayıflığın kalıcı olmamasını sağlamak için daha proaktif, daha etkin ve stratejik bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Bununla ilgili de ön çalışmalarımız masada. Bununla ilgili daha yoğun planlamalarımız da olacak. Özellikle 2017 sonlarına doğru bununla ilgili bir takım ziyaretlerimizin, girişimlerimizin olmasını planlıyoruz” dedi.
 
“Çalışmalar yürütmemiz gerektiğini biliyoruz”
Törenlere katılımda yaşanan düşüşün Çanakkaleli turizmcileri kaygılandırdığını ifade eden Aydeğer, kaygıların Çanakkale turizminin içerisine bulunduğu sıkıntıları aşmada her hangi bir fayda sağlamayacağını belirterek; “Yaşadığımız düşüş elbette beklemediğimiz bir düşüş değildi. Son dakikada yaşadığımız bir iptal de değildi. Evet, hepimiz üzgünüz, hepimiz kaygılıyız, ama üzüntü ve kaygının bu durumu iyileştirmek için bir faydasının olmadığını düşünüyoruz. Tabi ki turizm ile uğraşan işletmelerimiz bu durum ile ilgili çok ciddi derecede olumsuz olarak etkilenmiş durumda. Her yıl ağırladığımız Avusturalyalı ve Yeni Zelandalı dostlarımızı bu sene göremedik ve ağırlayamadık ve bunun eksikliğini tabi ki de hissediyoruz. Ancak bu kaygılarla devam etmenin bize bir kaygısı yok. Mutlaka bunu geri döndürmemiz için de ciddi çalışmalar yürütmemiz gerektiğini de biliyoruz. Bu nedenle de, tabi ki kayıplar var, ama bu kayıpları telafi etmek için hepimizin azmi de, gayreti de çok yüksek. Bu çalışmalarımızı umut ediyorum ki eski günlerimize dönmek için tüm hızı ile gerçekleştireceğiz” dedi. 
 
“En düşük Anzak törenlerini yaşadı”
Çanakkale Savaşlarının 102’inci yılında gerçekleştirilen Anzak törenlerini değerlendiren TÜRSAB Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Çelik ise; “25 Nisan törenlerini bu yıl da geçirmiş olduk. Her yıl olduğu gibi tüm güvenlik teşkilatlarımızın aldıkları güvenlik ve önlemler sayesinde sorunsuz olarak geçirmiş olduk. Öncelikle devlet teşkilatlarımıza ve güvenlik güçlerimize bu konuda teşekkür etmemiz gerekir. Avusturalya hükümetinin törenlerden önce yapmış olduğu uyarılara rağmen, törenler alınan önlem ve tedbirler ile sorunsuz olarak atlatıldı. Tabi güvenlik uyarısını dikkate alan Avusturalyalı ve Yeni Zelandalılar son dakika rezervasyon iptalleri ile sayıyı bir hayli düşürdüler. Yani şöyle söyleyebilirim, Çanakkale tarihinde en düşük Anzak törenlerini yaşadı. Törenlerde sadece 600 kişi vardı. Geçmişte böyle bir rakamı daha önce hiç görmemiştik, ama gelen katılımcıların yorumları, ülkelerine döndüklerinde anlatacakları gelecekte biz turizmciler için çok önemli olacaktır. Mutlaka yine geleceklerini, Türkiye’deki eski günleri yine yaşayacaklarını, Anzak Koyu’na Avusturalyalı ve Yeni Zelandalıların yeniden geleceklerini söylediler. Tabi biz bu sonuçtan açıkçası üzgünüz. Böyle olmasını istemezdik. Çanakkale’de daha fazla Avusturalya ve Zelanda vatandaşını ağırlamak isterdik. Ama inanıyoruz ki, toparlanma süreci hat safhayı aştı. Bundan sonra herhangi bir olayın olacağını düşünmüyoruz, inanmıyoruz ve inanmak da istemiyoruz. Toparlanacağımıza inanıyoruz” dedi.
 
“Yeni pazarlar geliştirme açısından kıymetli oldu”
Çanakkale turizmcilerinin kötü geçen sezonu gelecek dönemleri kurtarabilmek amacı ile yeni projeler üreterek geçirdiğini ifade eden Çelik, ; “Bu kötü geçen sezon ve dönemde bizim oturup kendi eksikliklerimizi tamamlamamız, yeni turizm ürünleri yaratmamız, Çanakkaleli turizmciler olarak birlik olmamız, yeni pazarlar geliştirme ve bulma açısından kıymetli oldu. Troia 2018 yılı ve Midilli seferleri gibi, Çanakkale’deki büyük spor etkinlikleri gibi etkinlikleri yaratmamıza, Çanakkale halkının ve Çanakkale’deki bütün otoritelerin, Valiliğin, belediyenin Alan Başkanlığının ve Valiliğin altındaki bütün müdürlüklerin desteği ile birlik ve beraberlik hat safhaya ulaştı. Aslına bakarsanız Çanakkale artık daha fazla geniş kitleleri ilgilendiren ve geniş kitlelerin katılabileceği tarzda Çanakkaleli turizmciler olarak ürünler geliştirdik. Anzak Günü törenlerinin eski günlerine dönmesi en önemli hayallerimizden birisi. Eski günlerine dönmesi için de çalışarak gayret göstereceğiz. Ama burada Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin deklarasyonları, Türkiye ile ilgili yorumları insanların gelip gelmeme noktasındaki kararlarında etkileyici oluyor. Olumlu deklarasyonlar mutlaka daha fazla insanın Türkiye’ye ve Çanakkale’ye gelmesine sebep olacaktır. Açıkçası Avusturalya hükümetinin yaptığı açıklamanın ardından törenlere düşük sayıda bir katılım olacağını bekliyorduk. Çok fazla şaşırmadık. Yine de yapacak bir şey yok. Geleceğe güvenle bakmak ve daha fazla çalışmak zorundayız” dedi. 
 
“Etkinlikleri arttırmak zorundayız”
Sonraki yılarda düzenlenecek olan Anzak törenlerine katılımın arttırılması amacı ile Çanakkale’deki ürün çeşitliliğinin arttırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Çelik; “Avusturalya ve Yeni Zelanda pazarları için, Avusturalya ve Yeni Zelandalıların daha fazla Çanakkale’ye gelmesi için Çanakkale’deki ürün çeşitliliğini, etkinlikleri arttırmak zorundayız. Çünkü şöyle bir gerçek var, artık dünya turizmi etkinliklere doğru kayıyor. İnsanlar etkinliklere gidiyorlar ve o etkinliğe gitmişken de o bölgeyi geziyor. Böylelikle de bir turizm faaliyeti icra etmiş oluyorlar. Dolayısı ile Anzak Günü törenleri de bir etkinlik. Bu etkinliğe gelen insanlar Gelibolu Yarımadasını, Troia’yı, Çanakkale’yi geziyorlar. Biz Çanakkaleli turizmciler olarak daha fazla Avusturalyalı ve Yeni Zelandalı tur operatörleri ve seyahat acentaları ile olan görüşmelerimizi daha fazla sıklaştıracağız. Gidebiliyorsak, Avusturalya ve Yeni Zelanda’daki turizm fuarlarına daha fazla gitmeye çalışacağız. Daha fazla ürün çeşitliliği yaratmaya çalışacağız ve böylelikle de daha fazla Avusturalya ve Yeni Zelanda vatandaşının bölgemize gelmesini sağlayacağız. En büyük beklentimiz güvenlik ile ilgili herhangi bir negatif durumun yaşanmaması. Devlet nezdinde büyüklerimizin Avusturalya ve Yeni Zelanda hükümetleri ile yapacakları olumlu görüşmelerin sonucunda da bu algının tamamen yıkılacağını ve daha fazla Avusturalya ve Yeni Zelandalının bölgemize ve Çanakkale’ye geleceğini düşünüyoruz” dedi.  
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş