havadurum
Turgut Çamer

turgutcamer@hotmail.com

"DUR YOLCU"-"TRUVA"

2049
Değerli okurlarım, Anafartalar Oteli bir ay sonra yıkılacak. “Kordon Boyu Kentsel Düzenleme Projesi” kapsamında ortaya çıkan yeni meydana isim bulmak amacıyla Çanakkale Kent Konseyi’nin “İskele Sizin İsimde Sizden Olsun” sloganıyla başlattığı Çanakkale halkının katılımıyla yapılan ‘oylama çalışması’ sona ermiş.
Meydan Çalışma Grubunun değerlendirme raporuyla birlikte oylama sonuçları Belediye Meclisinde görüşülmek üzere Kent Konseyi tarafından Belediye Başkanlığına iletilmiş. Toplam 1407 oy kullanılmış, 400’ün üzerinde isim önerilmiş. En çok oy alan ‘meydan isimleri’ sırasıyla; “Atatürk Meydanı”, “Barış Meydanı”, Vatan Meydanı” ve “Özgürlük Meydanı” olmuş.
***
           Değerli hemşerilerim, kent girişleri bir anlamda o kentin karakterini yansıtır!.. Doğa güzellikleriyle tarihi zenginliklerin kucaklaştığı Çanakkale’mize girişlerin diğer kentlerden farklı olması gerektiği düşüncesindeyim.
            Belediye Başkanımız Sn. Ülgür GÖKHAN ve Sn. Belediye Meclisi Üyelerimize benimde bazı önerilerim şöyle;
*İskele – Kepez – Kurşunlu’dan (ya da Yeni Oto Gar’dan) kente olan girişler “Anıtsal Yapılarla” donatılabilir. Kente girişler tarihsel-geleneksel değer taşırlar. Bu bağlamda da kentsel doku estetiğinde birer simge olarak yerlerini alırlar.
            Örneğin;
İskeleye “18 Mart Kapısı” ya da “Çanakkale Şehitler Kapısı” ,
Kepez’den girişe “Truva Kapısı” ya da “Piri Reis Kapısı” ,
Kurşunlu’dan girişe “Seramik Diyarı Kapısı”  gibi…
            *Meydan ismi için önerimde şöyledir;
            Belirlenecek meydan ismi, Çanakkale’mizin kent kültürüne değer katan bir isim olmalıdır.  Çanakkale’miz, Türkiye’nin çağdaş, demokrat, aydın kentlerinden biri…
            Neden böyle?
            Çünkü, kentin kozmopolit bir yapısı var.. Üniversitenin de varlığının yarattığı genç ve dinamik bakış açısının tüm şehre yayılarak çok renkliliği sağlaması Çanakkale’nin kozmopolit yapısından kaynaklanmaktadır.
Gerçekten Çanakkale çok büyük bir potansiyele sahip. Kentlilik bilinci - benzer nüfusa sahip diğer kentlerimizle kıyaslandığında – hayli yüksek.
            Kültürel etkinliklere ve her şeyden önemlisi yaşamdan zevk almaya adeta tutku derecesinde bağlı bir demografik yapısı var Çanakkale’nin…
            *Çanakkale’de yaşamak ayrıcalıktır......
            Bu meydan, ismiyle tarihe tanıklığa davet eden Çanakkale’nin gerçek anlamda bir “buluşma noktası” olmalı ve Çanakkale denildiği zaman akla ilk gelen sembollerden biri olmayı hak etmelidir.
*Bu nedenle benim önerim “DUR YOLCU” ya da “TRUVA” dır…