havadurum

"Diğer kaynak suları için tahlil istiyoruz"

362

 Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde su kaynağı ve depo yetersizliği nedeni ile yaklaşık 5 aydan bu yana içme suyu sıkıntısının yaşandığı Gazetemiz Çanakkale OLAY’ın dünkü sayısında yer almıştı. Kurşunlu köylüleri, yüksek tonajlı depo yapımı için İl Özal İdare ile yetkili firma arasında sözleşme yapıldığını açıkladı. Köylüler, depo yapılsa dahi, asıl sıkıntının kaynak suyu olduğunu belirterek,  çevrede bulunan diğer kaynak sularından tahlil yapılarak kaynak sularının çoğaltılmasını talep ediyor.

Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde Nisan ayında bu yana su kaynağının yetersizliği, depoların çatlaması ve depolardaki tonaj yetersizliği gibi sebepler ile yaşanan içme suyu sıkıntısı devam ediyor. Nisan ayında İl Özel İdare’ye talep edilen yüksek tonajlı depo ihalesinin dün itibari ile gerçekleştiği, ihaleyi alan firma ile sözleşmenin imzalanarak 60 gün içerisinde yüksek tonajlı depo yapımının tamamlanacağı açıklandı. Kurşunlu köylüleri, depo yapımını memnuniyet verici bulurken, asıl sorun olan su kaynağına çözüm bulunmasını istiyorlar. Köyün içerisinde bulunan suların yüksek demir oranı nedeni ile depolarda kullanılamadığını belirten köylüler, ana kaynak suyunun dışında çevrede bulunan diğer kaynak sularının analiz edilerek kullanılması gerektiğin söylüyorlar. Analiz maliyeti yüksek olduğu için maliyeti karşılama olanaklarının olmadığını ifade eden köylüler, İl Özel İdare tarafından analizlerin yapılmasını talep ediyor. Depo ihtiyaçları giderilse dahi kaynak suyu yetersizliği nedeni ile birçok evin su kullanamadığını açıklayan köylüler, su sorunlarının tamamen çözülmesini istiyor. Köylüler, aynı zamanda ileride yapılması planlanan Çavuşlu göletinden aktarılacak suya köy olarak talip olduklarını ve diğer köylerinde bu sudan faydalanmak istediklerini dile getirdiler.  Yaşanan sorunu gazetemize aktaran Kurşunlu köyü sakini Kaan Baraş; kaynaktan gelen suyun civarında başka sularda var. Ancak o suların tahlilini yaptırmamız gerekiyor. Tahlilde Bin 500, 2 bin TL civarında. Biz, köy olarak bu tahlilleri yaptıramayız. İl Özel İdare’nin bunu yaptırıp kaynağımızı çoğaltmaları lazım” dedi. 
 
“Yüksek tonajlı depo için sözleşme yapıldı”
Su deposu ihalesinin yapıldığını belirten Baraş; “Şu anda yüksek tonajlı deponun ihalesi yapılmış. İhaleyi alan firma ile İl Özel İdare arasında sözleşme imzalanacağı belirtildi. 60 gün içerisinde ihaleyi alan firmanın işi yapma zorunluluğu var, aksi takdirde kendilerine ceza uygulanacak denildi. Yani yüksek tonajlı bir depo için ihale yapılmış. Geç de olsa köyümüz için memnuniyet verici bir durum “ dedi. 
 
“Asıl sıkıntı kaynak suyu”
Su sorunu bununla bitmediğini asıl sorunun kaynak sorunu olduğunu ifade eden Baraş; Bizim köyün, çerisine ki suları biz kullanamıyoruz. Demir oranı yüksek ve içerisinde içmeye elverişli olmayan materyallerin olduğu açıklandı. O suları kullandığımız suyun içerisine koyamıyoruz. Bir süredir yaşanan su sıkıntısından dolayı insanlar bu suları kullanıyor. Ancak ana kaynaktan gelen suyun civarında başka sularda var. O suların tahlilini yaptırmamız gerekiyor. Tahlilde Bin 500, 2 bin TL civarında. Biz, köy olarak bu tahlilleri yaptıramayız. İl Özel İdare’nin bunu yaptırıp kaynağımızı çoğaltmaları lazım. Çünkü asıl problem bu. 100 tonda suyumuz olsa 12 saatte 18 ton geliyor. Yukarıda kalan evlerin hiçbiri su alamıyor. Sürekli hava geliyor. Bu yüzden suyun kaynağının çoğaltılması lazım. Önemli olan bu tahliller. Ana kaynağa yakın yerlerde depoya koyacağımız olan su tahlillerinin yapılması lazım. Bunu da dediğim gibi biz yapamayız Devletin yapması lazım” dedi.  

“Çavuşlu göleti suyuna talibiz”
İleride Çavuşlu’ya gölet yapılıyor. Karaköy’den Çavuşlu barajı göletine su taşınacak. Bu su bizim köyümüzün yakınından geçecek. Su sorununun kesin olarak çözülmesi için biz bu suya talibiz. 3-4 km içeriye boru döşenerek bu baraj suyundan faydalanmak istiyoruz. Bütün köylerin yanından geçecek ancak ekstra bir maliyet olacak. Bütün köylerin bu sudan faydalanmasını istiyoruz”
(Eren Aşnaz)
Paylaş