havadurum

"Gerekli önlemler alındı mı, sorusunun yanıtı kesinlikle "evet'tir..."

318

 Biga’da yaşanan son 15 yılın en yoğun kar yağışı nedeni ile ilçede belediye ekipleri tarafından yoğun çalışmalar yürütülürken, kapalı pazaryeri ise çatı çökmesi tehlikesine karşı kapatılmıştı. Kapalı pazaryerinin A bloğu çatısının aşırı kar birikmesi nedeni ile çökmesi sonrasında, Biga Belediyesi’nden ilçede başlayan tartışmalara cevap geldi. 10 Ocak günü çatısında çökme meydana gelen kapalı pazaryeri ile ilgili Biga Belediyesi’nden yapılan açıklamada; “Aşırı kar yağışı sonrası 20 bin metrekare alana sahip kapalı pazaryeri çatısının A bloğu aşırı kar birikmesi nedeniyle 10 Ocak 2017 Salı günü çökmüştür. 16:23:17’de başlayan çökme yaklaşık 30 saniye sürmüştür. Kapalı pazaryerinin B, C ve D bölümlerinde de çökme riski bulunmaktadır. 6 Ocak Cuma günü pazaryeri giriş ve çıkışlarının araç ve yaya giriş çıkışlarına kapalı olması büyük bir felaketi önlemiştir. Kamuoyunda eksik bilgi ve yorumlarla yapılan değerlendirmelerle ilgili bir açıklama yapma gereği ortaya çıkmıştır. Meteoroloji İşleri Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün hava tahminleri ve uyarıları doğrultusunda kurumumuz Biga İlçe Kaymakamlığı ile gerekli önlemleri ve çalışmaları değerlendirmiştir. Değerlendirme sonucunda 5 Ocak 2017 Perşembe günü gerekli çalışmalar başlatılmıştır. 5 Ocak Perşembe günü kapalı pazaryeri giriş ve çıkışlarına araç ve yaya girişinin yasak olduğu uyarılar asılmıştır. Sık aralıklarla anons yapılmış ve farklı iletişim kanalları kullanılarak halkımızın da önlem almaları konusunda bilgilendirilmesi sağlanmıştır. 6 Ocak Cuma günü kapalı pazaryerinde park halinde bulunan 200 araç, sahiplerine ulaşılarak alandan çıkarılmıştır. İlk etapta ulaşılamayan araç sahipleri ile; plaka bilgileri ve iletişim bilgileri ile su fatura sisteminde yer alan bilgilerinden iletişim kurulmaya çalışılmış ancak 13 araç sahibinden kimine ulaşılamamış, kimi ise arızalı olduğu için taşınamamıştır. Kapalı pazaryeri çatı yüksekliğinin taşımaya elverişsiz olması nedeniyle bu araçları güvenli bölgeye taşımak için çekici kullanılamamıştır. 14 araç ise pazarcı esnafına aittir. Pazarcı esnafının ürünlerinin donmaması gerekçesiyle araçlarının pazaryerinde kalmasını istemeleri ve kapalı pazaryerinin çökmesinde dahi tüm sorumlulukları alacaklarını ifade etmeleri üzerine 7 Ocak 2017 günü tutanak tutulmuştur. Çökme gerçekleşen bölümde 27 araç bulunmaktadır. Bu araçların önemli bir bölümü zarar görürken, zarar görmemiş araçların da var olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 7 Ocak 2017 günü D bölümünde yaşanan küçük çökme de, Belediyemiz tarafından alınan güvenlik önlemlerinin haklılığını önceden göstermiştir” ifadeleri kullanıldı.

 
“Risk bulunan alana girdikleri belirlenmiştir”
Pazar alanının kapatılmasına rağmen bazı vatandaşların kapıların üzerinden atlayarak çökme riski bulunan alana girdiği belirtilen açıklamada; “6 Ocak Cuma günü ekiplerimiz saat 14:00’te kriz durumuna geçmişler, olası bir sel felaketine karşı gerekli önlemleri almaya başlamışlardır. Taşma riskine karşı Kocabaş Çayı kıyısında bulunan açık otoparktaki yaklaşık 2000 aracın kaldırılması işlemi gece 02:00’a kadar sürmüştür. Anons ve farklı iletişim kanallarıyla yapılan duyurular neticesinde dahi kalan araçlar olması ile de iş makinaları yardımıyla araçlar güvenli bölgeye alınmıştır. Öte yandan 6 Ocak Cuma günü saat 16:00’da Belediyemiz ekipleri tarafından kapalı pazaryerinin tüm giriş ve çıkışları, kilitlemek suretiyle araç ve yaya giriş çıkışına kapatılmıştır. Ertesi gün kapalı pazaryerinin kilitli kapılarından birinin kapı kilidinin kırıldığı tespit edilmiştir. Çok sayıda vatandaşımız kapalı pazaryerinin kapılarının kapatılması nedeniyle tepki göstermiştir. Kimi vatandaşların da tüm uyarılara rağmen kapıların üzerinden atlayarak çökme riski bulunan alana girdikleri belirlenmiştir. Tüm bu isteklere rağmen kapalı pazaryerinin kapatılması konusunda Belediye Başkanı’mız İsmail Işık’ın ısrarlı tavrı nedeniyle Çarşamba pazarının başka bir alanda yapılması kararı verilmiştir” denildi.

“Polemik üretmeye yönelik yorumlardır”
Kapalı pazaryeri ile ilgili gerekli önlemlerin kesinlikle alındığı ve kamuoyunda çıkan karalama amaçlı haberlerin dikkate alınmaması konusunda uyarıda bulunulan açıklamada; “Kamuoyunda tartışılan ‘gerekli önlemler alındı mı’ sorusunun yanıtı kesinlikle ‘evet’tir. 17 Mart 2006 yılında geçici kabulü yapılan, eklemelerle birlikte 20 bin metrekare alan üzerine kurulu uzay çatı sistemli kapalı pazaryerinin giriş ve çıkışlara kapatılması büyük bir felaketi önlemiştir. Sürekli devam eden kar yağışı nedeniyle tehlikeli hale gelen çatının temizlenmesi mümkün değildir. Mevcut hava sıcaklığı ve aşırı kar yağışı sonrası aşırı birikme, çatıyı güvensiz hale getirmiştir. Bu şartlarda tazyikli su kullanmak, tuz atmak, vinçle temizlik yapmak, bahsedilen alanın 20 bin metrekare olduğu düşünüldüğün-de, bilimsellikten uzak, tamamen yaşanan faciadan polemik üretmeye yönelik yorumlardır. Ekiplerimiz kapalı pazaryerinin çöken bölümünü temizledikten sonra gerekli değerlendirmeler yapılacak, önümüzdeki süreç için hem pazarcı esnafı ve temsilcileriyle hem de ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacak ve uzlaşı ile bir yol haritası ortaya koyulacaktır. Bigalı hemşerilerimize; bilgiden yoksun, hangi amaca hizmet ettiği belli olan ve yalnızca karalama amaçlı ortaya atılan dedikodular yerine Belediyemiz ilgili birimlerinden gelen açıklamaları takip etmelerini öneriyoruz. Tüm vatandaşlarımıza bu süreçte gösterdikleri anlayış, katkı ve ilgi için teşekkür ediyoruz” ifadeleri kullanıldı. 
(Atilla Akın)
Paylaş