havadurum

"Hayal ettiğimiz dünyayı yansıtacak bir şenlik..."

605

 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumuna sayılı günler kala, referandum çalışmaları da giderek yoğunlaşıyor. Anayasa paketine “hayır” diyen gönüllülerin bir araya gelmesi ile oluşturulan “Çanakkale Hayır” grubu, geçtiğimiz hafta sonu Esenler Mahallesi’nde bulunan Özgürlük Parkı’nda “Hayır” şenliği düzenledi. Şenliğe Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Bisiklet turu ve hayır şenlik aracı ile başlayan etkinlik, uçurtmalar, tango ve yoga atölyeleri ile devam etti. Uçurtmaların uçurulup, oyunların oynandığı şenlik gün boyunca devam etti. Şenlikte konuşan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, şenlikte olabildiğince hayal ettikleri dünyayı yansıtmak istediklerini belirterek; “ Referandumun son haftasına girdik. Bizde son haftaya girerken hayır gönüllüleri olarak şenlik düzenlemek istedik. Olabildiğince hayal ettiğimiz dünyayı yansıtacak bir şenlik olsun istedik. Uçurtmalarımız, müziğimiz var. Bisiklet turumuz yine bunun önünde müzikli bir aracımız eşlik ediyor. Tango ve yoga atölyelerimiz olacak. Amacımız bu şenlikte bizim hayal ettiğimiz dünyayı yaratmaktı” diye konuştu. 

 
“Biz bu alçakları Vietnam’dan tanıyoruz”
Etkinlikte konuşan gazetemiz yazarı Ensar İlyasoğlu, “Amerika’nın tomahawk füzeleri Suriye`ye düştü. 10 gün geriye gidelim. Her şey Esat rejiminin lehine gelişiyor. Amerikan başkanı diyor ki `Suriye rejimini Suriye halkı belirleyecek`. Rusya’nın desteğini de biliyoruz. Yine ayni günlerde Rusya metrosunda patlama olmuş. Fırat Kalkanı sona ermiş. Cihatçı çeteler mevzi kaybediyor" dedi. Böyle bir dönemde Esat rejiminin kimyasal silah kullanmasının Esat`ın kendi ciğerlerine kurşun sıkması anlamına geleceğini vurgulayan  İlyasoğlu, "Kendilerini Vietnam`dan tanıdığımız alçaklar, emperyalist gericiliğin alçakları ve onların iş birlikçileri, Suriye bombalamasını alkışlıyorlar. Biz onları Vietnam`dan 12 Eylül tezgahçılığından tanıyoruz. Şimdi bu alçaklar Suriye’de çocukların ölümüne tepki göstermek için Suriye`yi bombalıyor. Şimdi bu alçaklıklara hayır demenin ilk adımı referandumdur. Uçurtmalarımız özgürce uçsun diye, kadınlar sokakta gülümsesin diye, grevler hak olsun diye hayır demeliyiz" dedi. 
 
“Geçit vermeyeceğiz”
CHP’li İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant ise “Bunlar emperyalistlerin iş birlikçileridir. Bunlara geçit vermeyeceğiz. Bugünlerde ellerini ovuşturuyorlar. 16 Nisan’da evet çıksa bile biz asıl ve gerçek cevabın hayır olacağını biliyoruz. Geleceğimiz için ormanlarımız için sularımız için herkesi hayır demeye çağırıyoruz" diyen Nalbant, referandumun Atilla İlhan`ın beklediği dip dalgası olacağını belirtti.
 
“Uzlaşma mümkün”
Çanakkale Barosu Kadın Komisyonu Başkanı Güneş Pehlivan, 1876`da Osmanlı`nın hazırladığı anayasanın dahi kimin hazırladığının bilindiğini belirterek, “Şuan mevcut anayasayı kimin hazırladığı belli değil. Bu da diyalog ortamını boşa çıkartıyor ve şeffaflığı ortadan kaldırıyor" dedi.  MÜSIAT, TÜSIAT, TÜRK-IŞ, DİSK gibi çok yan yana gelemeyen sendikaların yan yana gelerek anayasa teklifi için önerilerde bulunduğa dikkat çeken Pehlivan, "Bir araya geldiler. Neleri değiştirebiliriz dediler. Demek ki istenildiği taktir de uzlaşmanın mümkün olduğunu vurguladı. Pehlivan, "80 milyonun alın teriyle ayakta duran bu ülke için hayır diyeceğiz" dedi.  
 
“Sandıklarda müşahit olalım"
Çanakkale Halkevi’nden Barış Çelik, referanduma son bir hafta kaldığını hatırlatarak, "Evetçilere neden hayır denilmesi gerektiğini anlatmaya devam edeceğiz. Kafası karışıklara hayır`ı anlatacağız. Ve insanlardan istediğim, sandıklarda müşahit olalım. Önceki seçimlerde hukuksuzlukları görmüştük. Şimdi de büyüttüğümüz ‘Hayır’ı küçümsetmeyelim, onlara yedirmeyelim" dedi. Serbest kürsünün ardından `hayır gönüllüleri` birlikte dev bir `HAYIR` yazarak etkinliklerini sonlandırdı. 
(Oya Koyuncu-Zeynep Kocaman)
Paylaş