havadurum

"Hayır" diyenler serbest bırakılsın

2741

 18 Mart öncesinde 16 Nisan’da yapılacak olan Anayasa referandumu için “hayır” çalışması yapan 30’u aşkın gencin gözaltına alınmasına tepki gösteren Çanakkaleliler 18 Mart Cumartesi günü Golf Çay Bahçesi önünde bir araya geldi. Gözaltına alınanların serbest bırakılması talebi ile “Çanakkale Hayır” grubunun öncülüğünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş gözaltılara tepki gösterirken, aynı  zamanda 18 Mart törenleri sırasında yaşananlara karşı da tepkilerini dile getirdi. Golf Çay Bahçesi önündeki buluşmaya CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile siyasi parti, demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Burada açıklamada bulunan EMEP Çanakkale İl Başkanı Muzaffer Dağtekin; “Biz bugün özgürlüğün, barışın ve hoşgörünün kenti Çanakkalemizin,18 Mart Deniz Zaferi törenlerinde protokol güvenliği gerekçe gösterilerek, bizzat devlet eliyle terörize edilmesine karşı toplanmış bulunuyoruz.18 Mart tarihi 3-4 yıldır Çanakkaleli için bayram değil, evlere hapsolmanın, evlerinden işyerlerine ulaşırken eziyet çekmenin, Çanakkale’nin denize çıkan sokaklarına inememenin tarihi olmuştur. Çanakkale’de yaşayan yurttaşlar olarak, devlet erkanı ve diğer şehirlerden otobüslerce insan geliyor diye kendi şehrimizde hareket edemez olduk, nefes alamaz olduk. Kendi şehrimizin yabancısı haline getirildik. Şehrin ana arter yolları kapatılıyor, bariyerler örülüyor, adım başı polisler diziliyor. Bu kadar polis içinde kendimizi güvende hissetmeden, dışarda bırakılmışlık ruh hali içinde, 18 Mart’ın bir an önce geçip gitmesini bekliyoruz. Millet sözünü dilinden düşürmeyenler, belli ki bu halkın sadece kendisine ‘evet’ diyenlerini milletten sayıyor… Bu şehir, elbet misafirleriyle birlikte 18 Mart’ı kutlamak isterken, asgari düzeyde kendi hayatlarına ve tercihlerine saygı gösterilmesini sonuna kadar hak ediyor. Dün biliyoruz ki CHP’nin ‘hayır’ afişlerinin asılmasına Eceabat Belediyesi tarafından izin verilmemiş,18 Mart tan sonra izin verileceği ifade edilmiş, Yüksek Seçim Kurulu bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyerek hukuksuz ve keyfi davranmıştır” dedi.


“2 gencimizin halen nerede olduğunu bilmiyoruz”
18 Mart törenleri öncesinde 35 “hayır” diyen gencin gözaltına alındığını belirten Dağtekin; “Son 10 günde şehrimizde 35 genç gözaltına alındı. Gözaltına alınan gençler ‘Çanakkale Hayır’ olarak birlikte çalışma yürüttüğümüz gençlerdir. Üstelik son 2 tanesi bizzat Cuma pazarında ‘hayır’ bildirileri dağıtırken yaka paça gözaltına alınmışlardır. Gözaltına alınan gençlere birtakım örgüt üyelikleri yakıştırılmaya çalışılarak bu gençler marjinalize edilmekte, güya halktan koparılmaktadır. Gençler, Ezine, Biga, Eceabat, Yenice gibi ilçe emniyetlerine gönderilerek onlara ulaşılması zorlaştırılmıştır. Avukatlarla görüşme yasağı yasal olmayan bir biçimde 5gün olarak uygulanmaya çalışılmış, bu zorbalık ancak avukatların ısrarlı zorlamalarıyla düzeltilebilmiştir. Son 2 gözaltının hangi ilçeye gönderildiği bilgisi halen avukatlara verilmemektedir. Biz 2 gencimizin halen nerede olduğunu bilmiyoruz. Bu gençler Çanakkale’nin bir parçasıdır, onlar bizim bir parçamızdır, gözaltıları sona erene kadar peşlerini bırakmayacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.
 
“Belediye başkanımız bizim değerimizdir”
Törenler sırasında Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yuhalanmasına da tepki gösteren Dağtekin; “Yine ‘hayır’ çalışmasını birlikte yürüttüğümüz öğrenci gençlerin evlerinin önünde sivil polis otoları beklemekte, sokağa çıkan gençler nerdeyse 2 adım öteden polislerce takip edilmektedir.3 genç kadın öğrencimizin kaldıkları evin önünde bekleyen sivil polisler, gençler köpeklerini gezmeye çıkardıklarında onları tehdit etmişlerdir. Bu gençler ne yapmışlardır da buna maruz bırakılmaktadır, bu gençler ‘millet’ tarifinin neresine düşmektedir, bu gençler bu ülkenin, bu şehrin çocukları değil midir? Bu şehir her 18 Mart ta devlet erkanı tarafından işgal edilmekte, ablukaya alınmakta, güvensizleştirilmekte, bu şehrin belediye başkanı 18 Mart konuşmasını yaparken otobüslerle taşıma yoluyla getirilmiş bindirilmiş kıtalarla yuhalattırılmaktadır. Belediye başkanımız bizim değerimizdir. Hollanda’ya demokrasi nutukları atanların,18 Mart törenlerinde bizlerin ve belediye başkanımızın yok sayılmaya çalışıldığı Çanakkale’ye ve aynada kendilerine bakmalarını salık veriyoruz” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş