havadurum

"Kan ağlıyoruz"

1618

 TOBB tarafından Haziran ayında kepenk kapatan işletme sayısında yüzde 16,28 oranında artış olduğu açıklandı. Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Çanakkale esnafı durumun iç açıcı olmadığını vurguladı. Her yılın önceki yıllara oranla daha kötü olduğunu belirten esnaf, böyle giderse Çanakkale’de de kepenklerin kapanacağını ifade etti.  Esnaf, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi durum, gelecek kaygısı, ekonomik durgunluk ve Çanakkale’de turizmin gittikçe azalması gibi sebeplerden kaynaklı olarak, işlerin daha da durağan hale geldiğinin altını çizdi. 

 
Çanakkale’de yaz sezonunu değerlendiren esnaf gazetemize şunları söyledi; 
“İnsanlar para harcamaktan kaçınıyor”
Demirkan Baylar: İşler bu dönmede çok kötü. İnsanlar bırakın sokaktan geçmeyi şehirde bile yok gibiler. İşlerse gerçektende çok kötü. Neden olduğunu bilemiyorum ama insanlarda parada yok. Para harcamak istemiyorlar. Buna bir hal çare bulmalı. Hem esnafın rahatlaması, hem de yaşam standartlarının daha yukarı çıkartılması lazım. Ciddi anlamda bir sıkıntı var ve bunun sadece Çanakkale’de değil tüm Türkiye’de geçerli olduğunu düşünüyorum. 
 
“İnsanlar çay kahve içerken dahi sorgular oldu””
Erman Ayışığı: İşletmeci olarak değil de normal vatandaş olarak bakarsam hava sıcaklıklarını fazla olması nedeni ile halkımız pek dışarıya çıkmayı tercih etmiyor. Akşamları ise deniz kenarlarının yoğun olduğunu görüyoruz. Ama bu durumun oradaki işlemeciler için ne kadar faydalı olduğunu bilemiyorum. Genel piyasaya bakarsak diğer esnaf dostlarımızdan da aldığımız duyumlara göre geçen seneye oranla işlerin daha kötü olduğunu biliyoruz. Bu tekel bayisinden tostçusuna, fırınından berberine kadar böyle. Genel bir sıkıntı olduğu hakkında söylentiler var. Bunun en büyük sebebi ise alım gücünün düşmesi. Ekonomik yatırımlar sadece inşaata dayalı. Sektörde ufak bir sıkıntı olursa bu toplumun geneline yansıyor. Yani başka bir üretim sektörü neredeyse kalmadı.  İnsanlar borçlarını dahi ödeyemiyorlar. İnsanlar artık çayı, kahveyi bile içerken sorgular odular. 
 
“Turlar fayda değil zarar veriyor”
Selvin Öncel:İşler geçen seneye kıyasla durgun. Her yıl daha da azalıyor. Bir kere bu işler güven meselesi. Geleceğimizde kendimizi garanti altında hissetmediğimiz için insanlar alıveriş yapmıyor. Ekonomik yaşam gittikçe zorlaşıyor, ekonomik koşullar ağırlaşıyor. İnsanlar alışverişten ziyade kendi geçimine ve gelecek kaygısına bakıyor. Her geçen gün diğer günlerimizi ekonomik olarak azaltıyor. Artık turlarda iyi değil. Bugün bir Kıbrıs’tan tur geldi. Şahinbey Belediyesi gibi belediyelerin katkıları ile gelen turlarda bize çok faydası olmuyor. Tam tersi kenti kirletip gidiyorlar. Ben kente ve esnafa faydası olduğun düşünmüyorum. 
 
“Akşama kadar oturuyoruz”
Fatma İşgen: İşler durgun. Neden olduğunu bende bilmiyorum. Yabancı gelirse iş yapıyoruz gelmezse sadece oturuyoruz. Her sene daha fazla düşüyor. Turlar geldiği zaman iş yapıyoruz ancak gelmediği zaman hiçbir şey yok. Akşama kadar oturuyoruz. Burada asıl konu ise her gelen sene işler daha fazla düşüyor. 
 
“Artık yaz dönemini tadilata harcıyoruz”
Zuhal Taşdemir: Her sene daha kötü oluyor. Yaz dönemleri gittikçe daha kötü geçiyor. İnsanların alım gücü düşüyor. İnsanlar geleceklerinden kaygılı. Buna, son dönemlerde gelişen siyasi olumsuzluklarda çok etki ediyor. Fazla turist yok. Gittikçe sanırım düşüş var. Hatta yabancı turist neredeyse yok. Bu durumda bizimde işlerimizin iyi olması beklenemez. Bu yüzden biz mesela yazı bıraktık diyebilirim. Yaz boyunca işletmemizi tadilata aldık. Diğer esnafların işlerini de gördükçe çok yanlış bir karar vermemişiz. Durum bu umarım ülke için esnaf için güzel yıllar gelir diye umut ediyoruz.   Bu gidişle birçok kepenk açılmamak üzere kapanacak gibi görünüyor”  
(Eren Aşnaz)
Paylaş