havadurum

"Kazdağı'nın altını elmasıdır"

586

 Çanakkale Belediyesi tarafından madenciliğin yanı sıra HES, RES ve termik santraller gibi enerji yatırımları ile Kazdağları’nın talan edilmesine karşı, toprağı, havayı, suyu ve yaşamı savunmak ve genç nesilleri bu konuda bilinçlendirmek amacı ile yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen okullardaki elma dağıtımı devam ediyor. Çanakkale’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan tarımın maden ve enerji yatırımları ile yok edilmesine karşı öğrencileri bilinçlendirmek ve bölgedekileri üreticileri desteklemek amacı ile yürütülen okullardaki elma dağıtımı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda devam ediyor. Okullarda gerçekleştirilen elma dağıtımı projesi, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Gazi Ortaokulu öğrencilerine elma dağıtması ile başladı. Gazi Ortaokulu’ndaki elma dağıtımı sırasında Başkan Gökhan’a Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar eşlik etti. Elma dağıtımı için Gazi Ortaokulu’nu ziyaret eden Başkan Gökhan, elma dağıtımına ilk olarak özel eğitim sınıfı öğrencileri ile başladı. Burada öğrencilere elma dağıtımı yapan Başkan Gökhan, öğrenciler ile sohbet etti. Başkan Gökhan ayrıca, özel eğitim sınıfı öğretmenlerinden gelen talepleri dinleyerek, not aldı. Öğretmenlerden gelen eğitici oyuncak talepleri ile ilgili belediyenin atölyelerinde bu oyuncakları yaptırarak kendilerine ileteceklerini belirtti. Başkan Gökhan özel eğitim sınıfının ardından okuldaki diğer sınıflarda öğrenciler ile bir araya gelerek elma ikramında bulundu.


“Toprak üretemeyeceğimize göre mevcut toprağımızı koruyamayız”
Başkan Gökhan elma dağıtımı sırasında, öğrencilere elma dağıtımını gerçekleştirmelerinin sebebini anlattı. Başkan Gökhan öğrencilere seslenerek;  “Bu meyveler Kazdağları’nda yetişiyor. Dolayısı ile onların korunması lazım. Orada madenciler ağaçları kesip, oradaki toprakları yok etmeye çalışıyor. Bizler de onlara karşı toprağımızı korumaya çalışıyoruz. Çünkü o dağları korumalıyız ki, orada yetişen ürünleri yiyebilelim, faydalanalım. Elma çok yaralı bir ürün. Dolayısı ile hem oradaki üreticilere destek olsun diye, sizlere, çocuklara, gençlere hem meyve ikramında bulunuyoruz, hem de bu vesile ile Kazdağlarını gündeme getiriyoruz. Kazdağları’nın korunması gerektiğini, tarım alanlarının korunması gerektiğini, meralarımızın korunması gerektiğini, toprakların erozyona uğramaması gerektiğini söylüyoruz. Dolayısı ile tüm bunlara karşı bilinçli olmamız gerekiyor. Çünkü toprak üretemeyiz. Toprak üretemeyeceğimize göre mevcut toprağımızı koruyamayız. Onun için biz de bu vesile ile sembolik olarak bütün okullara elma dağıtıyoruz” dedi. 
 
“Kazdağları’nın talan edilmesine karşı bilinci çocuklara aşılamak istiyoruz”
Elma dağıtımı sonrasında gazetecilere proje hakkında açıklamada bulunan Başkan Gökhan; “Bu etkinliği geçen sene de yapmıştık. Okullara elma dağıtımı yapıyoruz. Kazdağları elmaları. Hem bir sağlıklı beslenmeyi tanıtmak, hem de Kazdağları’nın korunması amacına yönelik bir etkinlik olarak algılıyoruz. Bu elmalar Kazdağları’nda yetişiyor. Evciler ve Yeşilköy bölgelerinde, o dağlarda üretilen elmalar. Bu elmaların ne kadar önemli olduğunu, toprağın korunmasının ne kadar önemli olduğunu ve özellikle Kazdağları’nın talan edilmesine karşı bilinci çocuklara aşılamak istiyoruz. Bu vesile ile oradan elma temin ettik ve bütün lise, orta okul ve ilk okullara dağıtıyoruz. Aynı zamanda bilinçlendirme çalışması yapıyoruz. Tabi Kazdağları’nı gidip görmelerini de öneriyoruz. Çünkü insanlar görürse, söylemekle değil, gidip görürse daha korumacı olurlar. Onun için bu Kazdağları mücadelemiz devam ediyor” dedi. 
(Zeynep Kocaman)
Paylaş