DOLAR 32.3356 %0.09
EURO 35.2211 %0.12
G.ALTIN 2247.1503 %0.16
BITCOIN 65693.0202 %-2.47
ETHERIUM 3414.3341 %-2.63
havadurum

"Kent Konseyleri belediyelerin birimi değildir"

367

 Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz’un da Yürütme Kurulu üyesi olduğu, Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) heyeti, Ankara’da bir dizi temaslarda bulundu. Dönemsel çalışma programı kapsamında; Kalkınma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde temaslarda bulunan heyet, öncesinde Türkiye Belediyeler Birliği’nde bir araya gelerek Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Ardından Kalkınma Bakanlığı Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı Dr. Zeynel Arı’nın başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirilmesi konusunda neler yapılabileceği konuşuldu. Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi uzmanları, TKKB heyetine yapılan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptılar. Kent Konseyleri’nin yerellerde işbirliği yapılacak önemli kurumlardan biri olduğuna vurgu yapılan toplantıda, bakanlık yetkilileri Kent Konseyleri’nin varlığının ise kendileri açısından önemli bir şans olduğunu ifade ettiler. 

 
“Kent Konseyi belediyelerin bir birimi değildir”
Kalkınma Bakanlığı Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi Başkanı Dr. Zeynel Arı ve daire yetkilileri ile toplantıyı tamamlayan Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) Yürüme Kurulu üyeleri, sonrasında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Mehmet Emin Bilmez ve ekibi ile bir araya geldiler. Bu görüşmede Kent Konseylerinin yaşadığı temel sorunlar, Kent Konseyi-Belediye ilişkileri ve yönetmelikle ilgili konular gündeme geldi. Özellikle Uşak, Şanlıurfa, Kahramanmaraş gibi kapatılan kent konseylerinin de gündeme geldiği görüşmede, bir gündem maddesi de Çanakkale idi. Bu arada Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Üyesi ve Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, genel kurul sürecinde yaşananlarla ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Yavuz, mahkeme sürecinin beklendiğini ve çıkacak kararın bütün Kent Konseyleri için model olacağını söyledi. Yalova’da yapılan yönetmelik çalıştayı teklif metni  İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Mehmet Emin Bilmez’e sunulurken, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Mehmet Emin Bilmez, Kent Konseylerinin bir demokrasi projesi olduğunu, sivil yanının daha güçlü olması gerektiğini, Kent Konseylerinin belediyelerin bir birimi ya da bir parçası olarak görülemeyeceğini, halkın yönetime katılması için bir araç olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayrettin Güngör de Türkiye Kent Konseyleri Birliği heyetini tarafından ziyaret edildi. bu ziyarette Türkiye Kent Konseyleri Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği’nin hangi alanlarda işbirliği yapacağı noktasında fikir alışverişi yapıldı. Belediye başkanlarına yönelik, Türkiye Kent Konseyleri temalı bir toplantı yapılması gerektiği üzerinde durulduğu öğrenildi. 

“Çanakkale’de yönerge değişikliği yönetmeliğe uygundur” 
Türkiye Kent Konseyleri Birliği, Çanakkale’de yaşanan süreci de bu temaslarda dile getirdi. Çanakkale’de AKP’li bazı dernek başkanları tarafından mahkemeye taşınan ve hukuku süreci devam eden Ocak 2015’teki yönerge değişikliğinin yönetmeliğe uygun olduğu Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından dile getirildi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu, Çanakkale Kent Konseyi’nin bir yönerge hazırladığını ve yönetmelikte yönerge hazırlanmasına cevaz verildiğini vurgulayarak, Çanakkale’deki çalışmaların bu doğrultuda usulüne uygun bur biçimde yürüdüğü dile getirildi. Ayrıca, yönergenin ilgili maddelerinin yargıya taşındığı ama bu durumun Çanakkale Kent Konseyi’nin hakkı olduğu ve usulü aykırı bir durum olmadığı ifade edildi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş