havadurum

"Kentin Taksicileri' Kent Müzesi'nde

341

 Kent Müzesi Tarih Uzmanı Çağlar Turhanlı, Kent Müzesi’nde gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören sergilerin konularını, hazırlıklarını ve görülen ilgiyi gazetemize anlattı. Şu anda gece gündüz çalışan ve kentin dokusunun önemli figürlerinden biri olan taksicilerin hikâyeleri ‘Kentte Taksiciler’ konusu ile Kent Müzesi’nde gösteriliyor. Temmuz ayı içerisinde farklı tarihlerden eski Çanakkale fotoğraflarının sergide yerini alacağını belirten Turhanlı; “Kent Müzesi kuruluşunun şu an 8’inci yılı içerisinde şu anada kadar 50 küsur tane sergimiz var. Hepsi Çanakkale ile ilgili konular oldu. Kentte mimarlar sergisi, futbol sergisi, yerel basın sergisi gibi sergiler yapıldı. Şu anki konumuz ise ‘Kentte Taksiciler.’ Kent içerisinde ulaşımı sağlayan taksicilerin hem gece, hem gündüz çalışan insanların kent ile ilgisi bir hayli fazla hikâyesi olacağını düşündüğümüz için onlar ile konuştuk ve bu sergiyi derleme karar verdik. İki ay boyunca bu sergi duracak” dedi. 


“Taksiciler hikayelerini bizimle paylaştı”
Sergilerin hazırlık sürecinin nasıl gerçekleştiğini anlatan Turhanlı; “Sergide eski ve şu anda hâlihazırda çalışan taksicilerin isimlerini bulduk. Daha sonrasında onlar ile röportajlar yaptık ve ellerindeki görselleri bizler ile paylaşmalarını istedik. Röportajları metine çevirdik. Çeviriden sonra fotoğraflar ile zenginleştirerek sonunda bu sergiyi gerçekleştirdik. Bizim kent müzesinin sergi yapma yönetimi. Bütün sergilerimiz bu şekilde hazırlandı. Taksicilerinde Hemen hemen çoğu bizim ile eski günlerini hatırlayıp yad ederek bizim ile hikayelerini paylaştılar” dedi.
   
“Hikayeler ilgi çekiyor”
Sergilerin ilgi gördüğünü ve insanların hikayeleri dikkatle okuduğunun altını çizen Turhanlı, son olarak; “Sergi, taksicilerden pek fazla ilgi göremedi. Çünkü işinde gücünde insanlar ve gece gündüz çalışıyorlar. Gezmeye pek zamanları yokmuş bunu anladık. Ama genel olarak ziyaretçilerimiz sergiyi beğendiler. Onların hikâyelerini de severek okudular. Hala daha bu şekilde ilgi görüyor. Önümüzdeki sergi ise Temmuz ayı içerisinde ‘Kentin Fotoğrafları’ ile ilgili bir sergi olacak. Dergide farklı tarihlerden eski Çanakkale fotoğrafları yer alacak” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş