havadurum

"Kıdem Tazminatı Fonu kazanılmış hakkın gaspıdır"

608

 ‘Kıdem Tazminatı Fonu Sistemi ‘çalışmaları son aşamaya gelirken, tartışmalarda devam ediyor. Son olarak Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından kıdem tazminatı için Reel sektör için tehdit olduğu açıklaması yapıldı. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Genel İş Çanakkale Şubesi Başkanı Uslan Başbakan Yardımcısının sözlerini deli saçması olarak değerlendirdi. Kıdem Tazminatı Fonu Sistemi’nin ülkenin iş hayatı için bir dinamit olduğunu belirten Uslan; “Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulması ile ilgili süreçlerin karşısında olduğumuzu başından beri dile getiriyoruz. Türkiye için fonlarda biriktirilen paralardan dolayı, fonların hükümetler tarafından yönetilememesinden dolayı bu ülkenin vatandaşları çok çekmiştir. İçinde bulunduğumuz pozisyon itibari ile çalışanların en büyük iş güvencesinin adı olan kıdem tazminatının kaldırılarak bir fona devredilmesi ve bunun başka bir maddenin arkasında, özellikle kıdem tazminatı alamayan insanların kıdem tazminatı almasına hak vereceği tarzında bir yaklaşımla, mevcut hak edilmiş olan kıdem tazminatı haklarının ortadan kaldırılmasının ön görüldüğü, ucu açık, detaylarının belli olmadığı, ne olup ne bittiği belli olmadan, sendikalara sormadan karar almaya çalıştıkları bir süreç yaşıyoruz” dedi. 


“Hükümetin kazanılmış hakların ne olacağını açıklaması gerekir” 
Kıdem Tazminatı hakkının naşından beri sürüncemede olduğunu altını çizen Uslan, konuşmasına; “Bunun süresini ısıtıp ısıtıp önümüze getiriyorlar ama sürüncemede kalmaya da devam ediyor. Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulması Türkiye’de ki iş hayatının önüne konulmuş bir dinamittir. Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak olursa çalışanların şu anda almaya hak kazanmış oldukları kıdem tazminatları üçte birine düşecektir. Yani yüzde altmışyedi civarında bir kayıp olacaktır.  Dolayısıyla hükümet, bu tür fonlar kurarken şartların ne olacağını ve bugüne kadar geçmişte kıdem tazminatı hakkı kazanmış olan emekçilerin haklarının ne olacağını açıklaması gerekir.  Bununla ilgili hiçbir açıklama yapmadan bir fon kuracağız, kıdem Tazminatı almaya hak kazanamamış insanlarında Kıdem Tazminatı almasına hak kazandıracağız demek işin kolayına kaçmak demektir” şeklinde devam etti.  
 
“İşverenlerin takalalarını önleyeceklerine kıdem tazminatı hakkımızı elimizden alıyorlar”
Hükümetin bu sistem ile çalışanların kazanmış olduğu kıdem tazminatı hakkını gasp etmek olduğunu belirten Uslan, son olarak; “Kıdem Tazminatını aslında bütün çalışanlar alabilir. Kıdem Tazminatını vermeyen işverenlerin ta kendisidir. Hükümet, işverenlerin kıdem tazminatı ödememek için atmış olduğu taklaların üzerine gideceğine, Kıdem Tazminatı ödemeyen işverenlerin üzerine gideceğine, onlara bir takım yaptırımlar uygulayacağına kalkıp kazanılmış olan hakkı elimizden almaya çalışıyor. Bu, özellikle Kapitalist sistem içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne dayatılmış olan Kıdem Tazminatı Fonu’nu kaldırmazsanız sizin ülkenize yatırım yapmayız diyenlerin dili ile konuşmaktır. Bu ülkeye Kıdem Tazminatı Fonunu getirmek, iş hayatının bambaşka bir hal almasına sebebiyet verecek olurlarsa en büyük kötülüğü yapmış olacaklardır. Bu nedenle Kıdem Tazminatı Fonu’na başından beri olduğu gibi karşı çıkıyoruz. Başbakan Yardımcısı Canikli’nin yapmış olduğu açıklamaları da deli saçması olarak nitelendiriyoruz” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş