havadurum

"Oyumuza, demokrasiye sahip çıkıyoruz"

513

 16 Nisan’da yapılan Anayasa değişikliğini içeren referandum oylaması sonrasında şaibe iddiaları ve YSK’nın mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılacağı açıklamalarına tepkiler sürüyor. Seçim akşamı İstanbul, Ankara ve İzmir’de seçim sonuçlarına itiraz etmek için sokaklara çıkan ve evlerinden tencere ve tava sesleri ile sokağa çıkanlara destek veren binlerce yurttaş, oyuna sahip çıkmak için sesini yükseltmeye devam ediyor. Büyükşehirlerde başlayan eylemlerin ardından Çanakkale’de de yüzlerce yurttaş oylarına sahip çıkmak için İskele Meydanı’nda bir araya geldi. ‘Hayır’, ‘Hayır Biz Kazandık’, ‘Boyun Eğme’ dövizleri, tencere ve tavalar, ‘Hayır Daha Bitmedi’ pankartı ve bayraklar ile İskele Meydanı’nda toplanan 500’ü aşkın Çanakkaleli, ‘oylarımıza sahip çıkıyoruz’ dediler. CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Celal Karakaş ve yüzlerce yurttaşın katıldığı eylemde; “Bu meydana atımızı çalarak Üsküdar’a geçmeye çalışanlardan hesap sormaya geldik. Gayri meşru bir referandumdan, şaibeli bir seçim sonucundan, yalancı bir zafer dahi çıkartmak mümkün değil. Atı alan Üsküdar’ı filan geçmedi. Bizler çalınan atın peşindeyiz” denildi. İskele Meydanı’nda toplanan yurttaşlar, ‘hırsız, katil AKP’, ‘hayır bitmedi, daha yeni başlıyor’ sloganları ile kordon boyunda yürüyüş düzenledi. Golf Çay Bahçesi önüne yürüyen vatandaşlar, buradan tekrar İskele Meydanı’na döndüler. Yürüyüş sırasında çevredeki vatandaşlar alkışlar ile destek verdi. Kordon boyunda yapılan yürüyüş sırasında polis ekiplerinin İskele Meydanı’nda aldığı güvenlik önlemleri ise dikkat çekti.

 
“Çalınan atının, yani oyunun peşindeydi”
İskele Meydanı’nda sonlanan yürüyüşün ardından Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, burada açıklamada bulundu. Erensoy açıklamasında; “Her yanı ile tel tel dökülen bir referandumdan kıl payı zafer çıkartıp, kesinleşmemiş sonuçları alelacele kapıp kaçmak, bu çürük dayanaklar ile rejim değiştirmeye kalkmak bu ülkede öyle pek kolay değil. Devletin bütün gücü ile hazinenin ve örtülü ödeneklerin parası ile 12 uçak, 3 helikopterlik hava, binlerce kamuya ait kamu aracı ile polisi ile savcısı ile yargıcı ile baskı ile saldırı ile gözaltı ile tutuklamalarla yüklenip yetmeyince, her türlü hileye başvurup, kıl payı bir zafer varsa ortada, iktidar sahipleri bu seçimi çoktan kaybetmiştir. Ankara’nın, İzmir’in sokaklarında insanlar oyunun peşine düşmüşken, mahalle aralarında tencere ve tava sesleri ile protestolar yükselirken seçimleri yöneten YSK, polislerden oluşan bir etten duvarla ve TOMA’larla korunuyorken, yani ‘atı alan Üsküdar’a filan geçmemişti’. Sadece millet, çalınan atının, yani oyunun peşindeydi. Sadece gayri meşru bir referandum sürecinden sonra şaibeli seçim sonuçları ile atı çalan Üsküdar’a vardığını sanıyor. Oysa Üsküdar da gitti ‘hayır’ dedi. OHAL rejimi altında cezaevleri sıka basa doldurulmuş, işkence meşrulaşmış, ‘hayır’ diyeni gözdağı ile dayak ile yıldırıldığı, ‘evet’ propagandası için devlet olanaklarının tepe tepe kullanıldığı eşitsiz kampanya yetmiyormuş gibi, seçim günü bir de YSK devreye sokularak, YSK kararı değil, ortada bir karar yok çünkü. Sadece bir duyuru var, ‘mühürsüz oy pusuları kabul edilmiştir’. Bu hırsız oy pusulası açıklamanız bir karar değil, emrivakidir. Bir karar bağlanmamış bu uygulama ile tabi olduğunuz yasanın 101’inci maddesini çiğnediniz” dedi. 
 
“Hukuku YSK korumuyorsa, biz koruyoruz”
Referandum sonrasında AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın yaptığı açıklamada, ‘Kamuoyu zaman içerisinde sonucu kabul edecektir’ demesine tepki gösteren Erensoy; “Mühürsüz oy pusulası sayısını kamuoyuna açıklamadığınız sürece bu referandumun üzerindeki şaibe kalkmayacaktır. Bu şaibe devam ettikçe, oyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz.  AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, şaibe iddialarına rağmen kamuoyunun zaman içerisinde sonucu kabul edeceğini, alışacağını açıklamıştır. Bülent Turan’a da buradan seslenmek istiyoruz, ‘Biz bu sonuçları tanımıyoruz. Hakkı, hukuku YSK korumuyorsa, biz koruyoruz. Oyumuza, demokrasiye sahip çıkıyoruz’. Bu hukuksuzluklardan geri adım atılıncaya kadar sokakları terk etmiyoruz” dedi. Açıklamanın ardından yurttaşlar sloganlar ve şarkılarla YSK’yı protesto etti. Eylem şarkılar ve halaylar ile devam etti.  
(Burhan Mert Balcı) 
Paylaş