havadurum

"Pastacılık değil şov yapıyoruz"

442

 1984 yılından buyana Çanakkale’de pastacılık alanında hizmet veren Hasan Çoban ile yenilenen Melis Pastanesi & Cafe hakkında konuştuk. Çanakkale OLAY Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Hasan Çoban, ayrıca kafe içerisinde hayata geçirdiği yeni projeleri bizlerle paylaştı.

 
OLAY: Hasan Bey, öncelikle bizlere biraz kendinizi tanıtabilir misiniz? Pastacılık merakınız nasıl başladı, bizimle paylaşabilir misiniz? 
Hasan Çoban: 1984 yılında ağabeyimin vesilesi ile bu mesleğe başladım. Ağabeyim bu mesleğe benden daha önce başlamıştı, bende o zaman lisede okuyordum. Daha sonra o askerde rütbeli olarak kalınca iş bana devroldu. Ben işleri sürdürdüm. Köprübaşında bir pastanemiz vardı bizim, 17 metrekarelik adı Lezzet Pastanesi’ydi. Daha sonra 1997 yılında kızım doğdu. Adını Melis Pastanesi olarak değiştirdim. Ağabeyim ile bu meslekle tanıştım ama 97 yılında isim değişikliği ile birlikte sektöre daha hızlı bir şekilde girdik. O zamanlar Çanakkale’de çok pastane vardı, şimdi buradaki en eski pastane biziz. Butik pastacılık konusunda ise üç yıldır bir atak yaptık. Butik pasta konusunda ödüllerimiz var, Türkiye’de elde ettiğimiz derecelerimiz var. “Siz hayal edin biz yapalım” sloganı ile yola çıktık ve çok fazla beğeni kazandık. Pasta üzerine aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilecek durumdayız. İstanbul’da şimdi büyük pastanelere, ustalara eğitimler veriyoruz. Yakında Eylül ayında İsviçre’de butik pasta anlamında bir yarışma olacak. Oradan birincilik ödülü ile döneceğimize inanıyoruz.
 
OLAY: Uzun yıllardır Çanakkale’desiniz ve butik pastacılık alanında iddialısınız. Peki bize oldukça rağbet gören benzetmeli pastalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? İnsanlar bunu neden tercih ediyor? 
Hasan Çoban: Evet bizim oldukça iddialı olduğumuz benzetmeli pastalarımız bulunuyor.Birebir benzetme yapıyoruz. Müşterilerin talepleri doğrultusunda istedikleri şekilde pastalar yapıyoruz. Ustamızla dört yıldır beraberiz. Ve çok güzel işler çıkarıyor. Bir yıldır bu benzetmeli pastaları yapıyoruz. İnsanlar, özel günlerinde, düğünlerinde, mezuniyetlerinde, doğum günlerinde geliyorlar ve bize verdikleri fotoğraflar ile o kişilere benzeyen aynı pastaları yapıyoruz. Tabi sadece kendileri değil, başka istedikleri her şeyde benzetme yapabiliyoruz. Kendini özel hisseden ve özel hissetmek isteyen herkes bu pastaları tercih ediyor. Zaten müşterilerimiz bu pastaları genelde saklıyor. Butik pasta konusunda Çanakkale’de bir algı yaratmayı başardık.

OLAY: Sizin farklı bir projeniz daha bulunuyor, adı Pasta Müzesi. Bu tam olarak nedir, neden böyle bir proje gerçekleştirdiniz? 
Hasan Çoban: Evet, Çanakkale’ye farklı bir çalışma daha getirelim dedik. Ödüllü pastalarımızı, yaptığımız ilginç pastaları burada sergilemeye başladık. Çok ilginç pastalarımız bulunuyor, tabii bu proje daha ilerleyecektir. İçinde pandispanya bulunmadığı için bu pastaları güvenle sergileyebiliyoruz. Geçmişten günümüze farklı pastalarla, ilginç bir müze oluşturduk diyebilirim.
 
OLAY: Melis Pastane & Cafe’de başka hangi ürünlerimiz bulunuyor? Özellikle tavsiye ettiğiniz başka hangi ürün var? 
Hasan Çoban:Aynı zamanda yeni yerimizde dondurma konusunda da çok iddialıyız. Dondurma konusunda yoğun çalışma yapmadık, ama kordona çıktıktan sonra dondurma konusunda daha iddialı olmaya çalıştık. Keçi sütünden yapıyoruz. Dondurmayı tercih etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum. Günümüzün meyveleri ve doğal aromalarkullanılıyor. Kornette aynı şekilde kendimiz yapıyoruz. Hammaddesi tamamen biz yapıyoruz. Katkı maddesi bulundurmuyoruz. Glikoz kesinlikle kullanmıyoruz. Kullandığımız bütün ürünler doğal şekerle yapılıyor. Enbüyük hassasiyetlerimizden birisi bu. Ve biz son derece şeffaf bir şekilde çalışıyoruz. İşyerimizi görmek isteyenler sosyal medyadan talep ettikleri takdirde, bizim imalatımızı canlı olarak izleyebiliyorlar. Bu bizim müşteri olan güveni sağlamamızı kesinleştiriyor. Ve magnolia diye bir ürünümüz var, şiddetle tavsiye ediyorum. 
 
OLAY: Çanakkalelilere bir mesajınız olacak mı? 
Hasan Çoban:Ben kendim de ustayım. Bu işi ancak severseniz yapabilirsiniz. Yani ben mesleğimi çok seviyorum. Dünyanın bütün gıda fuarlarını takipediyorum. İtalya, Almanya, Fransa fark etmiyor hepsini takip ediyorum. Bu mesleğe duyduğum saygıyla orantılı bir iş. Pastacılık ayrı bir sanattır. Aldım, yedim değildir. Hepsi ayrı bir emek istiyor. Pasta, baklavaolsun hepsi ayrı biremek istiyor. Ayrıca proje konusunda yoğunlaşmaya çalışıyorum. Proje pasta konusunda. Hatta bu anlamda Guinness rekorlar kitabına girmek için Çanakkale Savaşları ile ilgili bir benzetme pastası yaptık. Fakat işlemler çok uzun sürdü, bu projeyi gerçekleştiremedik. İnsanlar bizi neden tercih etmeli diye sorarsanız. Hijyenik olduğumuz temizolduğumuz için ve doğal ürünler tercih ettiğimiz için, ayrıca lokasyon olarak diyebilirim. Sabah kahvaltılarımız için de özellikle tercih edilmeliyiz. Biz Melis Pastanesi olarak kısa vadede daha fazla ilerleyeceğiz buna eminim. 
(Şebnem Özer)
Paylaş