havadurum

"Sarışın bir çocuk…"

2445

 Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, aylık olağan düzenlediği basın toplantısında dün Kepez’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda konuşan Mutan, ilk olarak, yeni devlet hastanesi bölgesinde bulunan hazine arazisinin TOKİ’ye devredilmesi ile ilgili değerlendirmede bulundu. Arazinin Kepez halkına ait olduğunu ifade eden Mutan; “Şurada görmüş olduğunuz bir hazine arazisi var. 40 küsur dönümlük bir alan. Hastanenin hemen alt tarafında. Burası hazine arazisi. Biz hazine ile yazışarak burada bir imar uygulaması yaptık. Resmi hizmet alanı yaptık burasını. Belediye hizmet alanı olarak işledik, olmaz dediler. Ama yasada diyor ki, belediye hizmet alanı da resmi hizmet alanıdır. Ne istiyorsanız onu yapalım dedik, yaptık. 19 Nisan günü, 40 dönümlük bu araziyi TOKİ’ye devretmişler. Buradan sesleniyorum, bu mal Kepez halkınındır. Kepez Belediye sınırları içerisinde kalmaktadır. Kepez’in mücavir alanı içerisindedir. Ya bunu bizimle paslaşacaklar, ya da garibana ev yapacaklar. Net konuşuyorum. Eğer ev yapacaklarsa, gariban evleri yapacaklar. Zengine konut yapmayacaklar. Gariban evleri yapacaklar burada. Ya da belediye ile gelecekler ortak bir akılla iş yapacağız. Şu anda bu alan mahkemelik. Hazine bizi mahkemeye verdi. Hazine ile yazıştık, onların istemi üzerine şekillendirdik imar durumunu, ama onlar maalesef bize haber vermeden burayı TOKİ’ye devrettiler. Bakın buradan Çanakkale halkına sesleniyorum, garibanlara sesleniyorum, şov filan da yapmıyorum, ya bunu kamu adına bize tahsis edecekler ya da garibana ev yapacaklar. Başka türlü vebal altında kalırlar, vicdanları da sızlatırlar. Bu işin de takipçisiyim. Çanakkale ile birlikte bu işin takipçisiyim. Bakın 19 Nisan’da yangından mal kaçırır gibi götürdüler. 40 dönüm, çok değerli bir yer. Zenginlere, ona buna peşkeş çekebilirler, takipçisiyim” dedi. 

 
“Haziran’ın 15’inde hastaneyi açsınlar”
Uzun süre tartışmalara neden olan yeni devlet hastanesi yolu ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Mutan, hastanenin 15 Haziran’da açılması için çağrıda bulunarak; “Hastane yolunu bu ay sonu, en geç Haziran’ın 10’una kadar bitiriyorum. Haziran’ın 15’inde hastaneyi açsınlar. İddia ediyorum, Ağustos sonu, Eylül başı itibari ile zor açacaklar. Hiçbir engel yok. Şu anda bile stabilize yolla hastaneye çok rahat ulaşılabiliyor. Sayın Başkan Yardımcım, müteahhitti sıkıştırıyorsun, bu ay sonu, Haziran’ın 10’u en geç bu iş bitecek. Gece gündüz çalışacaklar, bu yolu bitirecekler” dedi. 
 
“Sandık koyacağız”
Kepez’de bulunan Toprak Mahsulleri arazisine de değinen Mutan; “Toprak Mahsulleri Ofisi biliyorsunuz bir sakata geldi. Satılıyordu, satılmadı. Bir imar değişikliği oldu. Orada bir plan tadilatı yaptık, onu da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile ortak plan tadilatı yaptık, turizm tesisi alanı, eğitim alanı, sağlık alanı, ticaret gibi dört tane plan notu düştük. Konut yok. Burada bir istihdam sağlayıcı bir iş yeri açılacak. Bu özel bir okul olabilir, özel bir üniversite olabilir, sağlık merkezi olabilir, AVM olabilir. 37 bin 800 metrekarelik bir alan. Yani yaklaşık 38 dönümlük bir alan. Orada yasa gereği yeşil alan olarak ayırdığımız 5 bin küsur dönümlük bir alan var. Oraya da bir tabela astık, Kepez halkına sorduk, ‘ne yapalım’? Önümüzdeki ay itibari ile bir sandık koyacağız, bir arkadaş görevlendireceğiz, o bölgede oturacak veya meydanda da olabilir, buraya ne yapalım noktasında bir takım seçenekler üzerinden presipit yapacağız, aynı bu hastanede olduğu gibi. İyi ki de yapmışız o dönem. Gördünüz mü o üniversite kavşağındaki o koca yapıyı. Onu buraya yapmayı düşünüyorlardı. Ne olurdu? Ölürdük. O koca beton blok buraya yapılsaydı, ölürdük. Yine presipit yapacağız, halkımızın aklı ile ortaklaşacağız ve onu hayata geçireceğiz” dedi. 

“Atatürk’ten korktular”
Akçapınar’da bir okulun bahçesine yapılan çocuk oyun grubunun Kepez Belediyesi tarafından kaldırıldığı iddialarına değinen Başkan Mutan; “Akçapınar’daki çocuk oyun grubu Kepez Belediyesine ait değil. O, bir Emine Teyzemiz var, huzur evinde kalıyor. Çağdaş yaşamı destekleyen bir insan ve ÇYDD’nin aktivisti. Emekli bir öğretmen. Şu anda SGK’nın yanındaki alana çocuk parkı yapan emekli bir teyzemiz. Elleri öpülesi bir teyze. O teyzemizin bir teklifi ile ben yönlendirdim Akçapınar’a onu. Okullu bir köy olsun dedik. Muhtarı çağırdık, okullu bir köy olsun diye buraya yapalım dedik. Oraya yönlendirdik, ama o muhtar ve o müdür, yalan yanlış ortalıkta konuşarak olayı manipüle ediyorlar. O okula ben yönlendirdim. Teyzem de rıza gösterdi. Kenan Kaynaş Hocam da, ÇYDD Başkanı olarak o da olur verdi. Teyzenin tek bir isteği vardı, Atatürk hassasiyeti üzerinden dedi ki,  23 Nisan’da açalım, saat 15’te de tören yapalım dedi. Maalesef o okulun müdürü korktu. Neden korktu? Atatürk’ten korktu. Kim korkuttu? Şu andaki hükmedenler korkuttu. Aman dediler Çağdaş Yaşam mı, Türkan Saylan mı dediler, korktular. 23 Nisan Pazar gününü getirdiler, 20 Nisan Perşembe gününe aldılar. 23 Nisan’da çocukları zıplatacak zıp zıp bulamamışlar. Teyze aradı beni dedi ki, ‘Başkanım, onlar hak etmiyorlar, onlar Atatürk’ten korkuyorlar. Ben bunlara 4-5 ay önce söyledim, tamam dediler’ dedi. İş derneğin adı, rahmetli Türkan Saylan’ın adı gündeme gelince korktular, 23 Nisan’ı 20 Nisan’a aldılar. 23 Nisan’da da Çanakkale’de zıpzıp varmış, çocukları oraya götüreceklermiş. Bakın 20 milyarlık bir yatırımdı o. Beni aradı Emine Teyze dedi ki, ‘Başkanım lütfen onları sök, bunlar hak etmiyor. Bunlar Atatürk’ü sevmiyor, korktular, hak etmiyorlar’ dedi. Tamam dedim, ekip yolladım” dedi.
 
“Büyük ihtimalle de Dörtyol’a gidecek”
İddiayı ortaya atan AKP’li Babacanoğlu’na yüklenen Başkan Mutan; “Benim yolladığım arabanın fotoğraflarını çekmişler, şu anki mevcut AKP İlçe Başkanı Babacanoğlu’na vermişler. Ona da söyledim. Açtım telefon dedim ki, basına yanlış yansıtıyorsun, o çocuk oyun grubu benim değil. Emine Teyze bana yaptı, bir de oraya yaptı. Ben de oraya yönlendirdim dedim. Sana yalan yanlış malzeme veriyorlar, seni çok kullanıyorlar, yakında miladın dolacak dedim. Evet, yakında miladı doluyor Babacanoğlu’nun. Önüne gelen yalan yanlış bilgi veriyor, bu da balıklama atlıyor. Ben samimi adamım. Ara beni, sor bu nedir diye. Zannediyor ki, Kepez Belediyesi Akçapınar’a oyun grubu kurdu, kaldırdı. Hayır, Emine Teyze kurdurdu, bana da dedi ki, ‘Aman kırarlar onu, bir an önce kaldırır mısın’ dedi. Ben kaldırmalarına yardımcı oldum. Büyük ihtimalle de Dörtyol’a gidecek. Okullu bir köye gidecek. Emine Teyze ile konuşacağız, o ne derse oraya gidecek” dedi. 
 
“Bu kadar kullandırma kendini”
Babacanoğlu’na kendisini kullandırmaması gerektiğini söyleyen Mutan; “O oyun grubu Kepez Belediyesine ait değil. Kepez Belediyesi yönlendirdi, muhtar sahipsiz bıraktı, okul müdürü de korktu. Okul müdürünü korkutanlara sesleniyorum, oraya gidin bir çocuk oyun grubu kurun. O müdürü korkutanlara sesleniyorum. Sayın Babacanoğlu, korkutunuz o insanları. Atatürk’ten korkar oldular. ÇYDD’nin adını duyar duymaz korkar oldular. Seni de çok fazla kullanıyorlar. Bu kadar kullandırma kendini. Bir tane bayan vardı onunla kullandılar, şimdi de bununla kullanıyorlar. Gerçek bilgileri alacaksan Ömer Faruk burada. Sor, öğren, al” dedi.
 
“Çok samimi bir görüntü değil”
Anayasa referandumu sonrasında basında yer alan ‘Kepez sağ kale’ haberini sert bir dille eleştiren Başkan Mutan; “Bir diğer konu da ‘Kepez’de sağ kale’. Yüzde 70 ‘hayır’, yüzde 30 ‘evet’. Ne kalesi? Referandumdan sonra AKP ve MHP’liler bir araya gelmişler, çok samimi bir görüntü de değil. Kepez’de yüzde 70 ‘hayır’, yüzde 30 ‘evet’. Niye böyle okumuyorlar? Algı yönetmesinler. Halkın iradesi Kepez’de böyle belli oldu. Yüzde 68,9 hayır’, yüzde 31,1 ‘evet’. Böyle yalanları geçin. Kepez’de sağ filan, geçin onları. Kepez halkı sağ duyulu. Nerede karar verdiğini sizler de izleyip, gözlediniz. Gazeteciler doğru yazın, doğru… Yalana yanlışa gerek yok. Zaten özgür değilsiniz, çoğunuz içeride, lafı geçen 159 tane gazeteci içeride. Buyurun bir haber daha, ‘Kepez Belediyesi’nden ayıp’. Neye ayıplıyorsun sen? Atatürk üzerinden korku salan insanlar… Okul müdürü tırsıyor, Perşembe gününe alıyorlar açılışı, ondan sonra bana hikaye okuyorsunuz” dedi. 
 
Mutan pehlivan güreşlerine davet etti
Bu yıl 49’uncusu düzenlenecek olan yağlı pehlivan güreşlerine vatandaşları katılmaya davet eden Mutan; “Evet, 19 Mayıs 1919, Atatürk’ün doğduğum dediği gün. Kepez’de 49’uncu yılını, muhtarlık süreci ile başlayan bir hikayedir bu, yağlı pehlivan güreşlerimizin yıl dönümü. 19 Mayıs, 49’uncu yıl dönümü. Tüm halkımızı güreşlerimize davet ediyorum” dedi. 

“Sarışın çocuk, hükümetin en güçlü vekili”
Kepez Belediyesine 2010 yılında düzenlenen operasyonun FETÖ tarafından düzenlenen bir operasyon olduğunu ifade eden Başkan Mutan, operasyonun siyasi ayağının o dönemde AKP içerisinde güçlü bir vekil tarafından yürütüldüğünü ifade etti. ‘Sarışın bir çocuk’ ifadesi ile adres gösteren Mutan; “2010 yılında biz bir operasyon yedik. Yardımcım 251 yıldan, ben de 79 mu 89 mu, tam da bilmiyorum, en az 10 15 kişi yargılanıyoruz. O dönem KOM’un başında Hasan diye biri vardı. Uzun saçlı. Adı Hasan, ama uzun saçlı… Şu anda da Bulgaristan’da mı, Romanya’da mı, bir pavyonda, kumarhanede sorumluymuş galiba. Kaçmış, gitmiş. Hadi o polis ayağı. Beni nezaket göstererek sabah evden aldılar bir Pazartesi günü, ama arkadaşlarımı sabaha doğru evlerini basarak aldılar. Bir FETÖ operasyonuydu. Bunun siyasi ayağı da kimdi biliyor musunuz? O dönem burada hükümetteki en güçlü bir vekil vardı, sarışın bir çocuk… Evet, ortaklaşa yaptılar. Hani siyasi ayağına geçecek ya, gidiyor mu, oraya gidecek işte. İsimi de siz bulun artık. Sarışın çocuk, hükümetin en güçlü vekili” dedi.
 
“MHP’lileri davet ediyorum”
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Mutan, ‘Kepez’de sağ kale’ haberinin sorulması üzerine; “10 kişi ile kongre yapıyorlar. İlçelere gidin, MHP diye bir parti yok artık. Başkanlık sistemi, tahterevallidir. A vardır, B vardır. C yoktur. MHP diye bir parti kalmamıştır. Bütün vatansever MHP’lileri CHP’ye davet ediyorum. Onur ve gurur da duyarım. Çünkü biliyorum ki, bu ülkenin üniter yapısına sahip çıkacak insanlar olduğunu da biliyorum. Samimi, vatansever MHP’lileri davet ediyorum” dedi.

“Siyasetin kalitesini düşürmeyin”
Daha önce CHP Disiplin Kurulu tarafından partiden atılan ve referandum öncesinde ‘evet’ oyu vereceğini açıklayan Hikmet Yurteri ile ilgili soru sorulması üzerine Mutan, pirim vererek siyasetin kalitesini düşürülmemesi gerektiğini ifade ederek; “Siyasetin figürü olamaz. Ne sağda, ne solda. Daha dün çıktın çocuk… bir şey söylemek istemiyorum. Gelir Ömer ağabey diye sorarsa, zaman zaman da soruyordu, yüzüne karşı söyleyeceğimi de bilir. Siz de prim vermeyin. Siyasetin kalitesini düşürmeyin” dedi.
(Burhan Mert Balcı)
Paylaş