havadurum

"Suya beş yıldır zam yapmadık"

422

 Çanakkale Belediyesi Haziran ayı Meclis toplantısı 2 Haziran Cuma günü Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantı öncesi Başkan Gökhan tarafından Özel sporcular Türkiye Jimnastik Şampiyonası’ndan altın madalya kazanan Serkan Beceren’ hediye takdim edildi. Başkan Gökhan’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda Gökhan, ilk olarak helikopter kazasında şehit olan Gelibolulu Binbaşı Koray Onay ile diğer şehitlere başsağlığı diledi. Konuşmasında, gündeme dair önemli konulara değinen Başkan Gökhan, Atatürk ve ailesine yapılan hakaretlere karşı set açıklamalarda bulundu. Siirt Kurtalan Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Çanakkale Belediyesi katkıları ile gelen kız öğrencilerin Çanakkale’ye dair mektuplarını meclis üyelerine okuyan Başkan Gökhan, Hükümet tarafından çıkartılan zeytin Yasası’nı sert bir dille eleştirdi. Mart ayı içerisinde gerçekleştirilen programları meclis üyelerine aktaran Başkan Gökhan, son olarak AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın ‘Çanakkale’nin Türkiye’deki en pahalı suyu kullanıyor’ açıklamasına karşı gösterdiği faturalar üzerinden açıklama yaparak,  5 yıldır Çanakkale’de su faturalarına zam yapılmadığını söyledi.

Ne Mustafa Kemal’i ne Zübeyde hanımı unutmayacağız

Açılış konuşmasında geçtiğimiz ay kamuoyunda büyük yankı uyandıran Mustafa Kemal Atatürk ve Manevi Kızı Afet İnan`a yönelik yapılan sözlü saldırıları değerlendiren Başkan Gökhan, Türkiye’nin bu tür çirkin saldırıları görmeye devam edeceğini belirterek; “Mustafa Kemal, ‘Ensarcı’ değildi, Türk milliyetçisiydi ve vatanseverdi. Onun için hem Zübeyde Hanım Hanımefendi Mustafa Kemal’in annesi, Afet İnan hemen yanındaki önemli bir profesör bu memleketin evladı ve Mustafa Kemal Atatürk bu memleketin tam orta yerinde yerini aldı ve almaya devam edecek. Ve bizim aklımızda da böyle duruyorlar, yan yana.  Bunlar çok acı şeyler ama maalesef gerçekler. Tabi iki günde iddianame, üç günde yargılama ve dördüncü günde salıvermeleri de unutmuyoruz. Bu şerefsizler paldır küldür salıveriliyor unutmuyoruz. Unutturmaya çalışsalar da unutmayacağız. Ne Mustafa Kemal’i, ne Zübeyde Hanım’ı ne de diğer kahramanlarımızı unutacağız. Unutmamak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi. 
 
“Doğudan özellikle kız çocuklarımızı getirmeye devam edeceğiz”
Çanakkale Belediyesi katkıları ile Siirt Kurtalan Anadolu İmama Hatip Lisesi’nden gelen Okul Müdürü Bayram ve kız öğrencilerden bazılarının yazdığı mektupları okuyan Başkan Gökhan, kendisi hakkında söylenenlere değinerek; “Bu mektuplar herhalde size bir şeyler hatırlatıyordur diye düşünüyorum. Hani, beni suçlamaya çalıştınız ya, hani bana kürt bu dediniz ya, hani bana doğulu dediniz ya, Dersimli diyenler var ya. Ben bunlardanım. Bu kitabın içindeki kızlardanım. Onlar gibi düşünüyorum” şeklinde konuştu.   Mektupların ardından Tunceli Çemişgezek İlçesi’nde çobanlık yapan ve TEOG’da Türkiye ikincisi olan Habib Bitkin’in videosunu izleten Başkan Gökhan, doğu illerinden, kız çocukları başta olmak Çanakkale’ye getirmeye devam edeceklerini ifade ederek konuşmasına Güneydoğu’dan başka çocukları, özellikle kızları getireceğiz. Onlara bizimde bu ülkenin evladı olduğumuzu kardeşimiz olduklarını, onları sevdiğimizi, onları kucakladığımızı ifade edeceğiz” şeklinde devam etti.
 
“Kıvanç Kaşıkçı’nın adı verilecek”
İlk konuşmalarının ardından Başkan Gökhan, Belediye tarafından Mart ayı içerisinde gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projeleri ;“16 Mayıs tarihinde Sağlıklı Yaşam Parkımızı açtık. Orada bulunan parkura şehidimiz Kıvanç Kaşıkçı’nın ismini önereceğiz. Ailesi ile görüştük onunda onayını aldık. 4 Mayıs’ta ulusal Peynir Çalıştayı oldu.  9 Mayıs’ta deprem konferansı yapıldı. İlgililer oradaydı. Kolin Otel’de Aklım Fikrim Çanakkale Projesi’nin ön sonuçları anlatıldı. Akıllı şehirler için Çanakkale’de neler yapılabilir ona bakacağız” şeklinde meclis üyelerine aktardı.  
 
“Zeytinlikler için sonuna kadar mücadele edeceğiz”
Son çıkan Zeytinlik yasası ile hükümete sert eleştirilerde bulunan Başkan Gökhan, buna karşı mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini belirterek; “Bir kamu yararına olmayacak bir yutturmacayı sizinle paylaşmak istiyorum. Zeytin Kanunu. İlla sanayiciler, madenciler zeytinlikleri bozacaklar. Koskoca Anadolu’da yer kalmadı talan alanı zeytinlikler oldu. 6’ıncı kez geldiniz. Ayıptır, yazıktır, günahtır diye düşünüyorum. Yine Milleti kandırıyorlar. Anlaştık, uzlaştık, konut turizm tesisi yapılmayacak, ama maden yapılabilecek, sanayi, tesisi olabilecek nasıl olacak. ‘Kamu yararına karar alınabilirse yapılabilecek’ kim verecek, Vali verecek. Vali tek başına mı verecek? Hayır, yukarıdan bir telefon, ‘ bu arkadaşlar yakınımızdır, lütfen kamu yararına karar alarak bu kararın verilmesini rica ediyorum’ denilecek.  Affedersiniz, biz, salak yerine mi konulmaya çalışıyoruz. Konut tesisi olmayacak. Kaz Dağı’nda ki ormanlıkları altın işlemek için kesmeyi, yakmayı ve yıkmayı göze alıyorsun, şimdide sıra zeytinliklere geldi. Yemin ediyorum, eğer bunları yatacak yeri varsa ben hiç bir şey bilmiyorum. İddia ediyorum, bunlar bunun hesabını veremezler. Beş yüz yıllık ağaçlar bunlar. Bu elma ağacı falan değil. Zeytinlikler, Muğla’dan Çanakkale’nin Kumkale’sine kadar olan alanda çok önemli bir tarım girdimiz. Sanayiye yapılacak yer mi yok. Ancak termik yapacak, madencilik yapacak. Çanakkaleliler olarak sesimizi söylemeye devam edeceğiz. Sen kendi işine bak denebilir. Ama ben hiç olmazsa hem bu dünyada halka karşı, hem de öteki dünyada Allah’a karşı başım dik durmak için bu mücadeleyi vermeye devam edeceğim. Basın mensubu arkadaşlarımız ile Balaban tepesine gittik. Bütün su kaynaklarının gittiği alan. Orada, tam ortada altın madeni işleme, siyanürler işleme noktasında harekete girecekler.  Bir gazeteci laf etmiş ‘Galipten ses mi duyuldu’ diye. Galipten ses duymadım ama ben Galip’ten korkarım” dedi.
  
“Suya 5 yıldır zam yapmadık”
AKP Milletvekili Bülent Turan’ın Kent Konseyi ziyaretinde Türkiye’deki en pahalı suyun Çanakkale’de kullanıldığını belirten Başkan Gökhan, son olarak suya beş yıldır zam yapılmadığını ifade etti. Başkan Gökhan;  Sayın AKP Milletvekilimiz Bülent Turan,  Kent Konseyi’ni ziyaretinde ‘Çanakkale’nin en pahalı suyunu içiyorsunuz bununla ilgili mücadele ediniz’ diye görüş beyanında bulunmuş. Bu basında çıktı. Bunu burada irdeleyelim. Yapılacak bir şey varsa bunu yapmaya gayret edelim. Ama yoksa da, Sayın Milletvekilimizi bilgilendirmiş olalım. 4 yıldır su fiyatlarına Belediye Meclisi tarafından bir artış yapılmamıştı. Tam 5 yıl. 5 yıl öncede bir indirim yapmıştık. Çünkü biz giderek akıllı sayacı çoğaltıyoruz. Mekanik sayacı hiçbir eve bağlatmıyoruz. Yıkılan her binanın yerine yapılan yeni yapılan binaların hepsi akıllı sayaç. Dolayısı ile hızlı bir artış var. Akıllı sayaç bizim maliyetlerimizi düşürdüğü için bu bağlamda millete teşvik etmek için fiyat artışı yapmıyoruz. Dolayısı ile her bütçe yılında, kesim hesaplarında Çanakkale en pahalı suyu içiyor diye sokaklarda dolaşıldı. Beş yıldır zam yapılmamıştır. Arıtmamızda var. Bunu Sayın Milletvekilimize arz ederseniz, onun başka bir önerisi varsa dinleriz. Ama olay bundan ibarettir. Bunu sizlerle paylaşmak istedik. Bunu noktada bilginize sunmuş oldum” dedi. 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş