havadurum

"Tutuklu bulunan 9 vatandaşımız için adaletli bir sonuç bekliyoruz"

337

 Kardeş kentler olan Osnabrück ve Giresun heyetleri Çanakkale Belediyesini ziyaret etti. Ziyaret Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ve CHP’li Meclis üyelerinden oluşan heyet ile Osnobürck’ten SDP Meclis Üyesi Heiko Schlatermund ve beraberindeki heyet tarafından gerçekleştirildi. Heyeti, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  Başkan Yardımcıları, CHP’li Belediye Meclis üyelerinin yanı sıra AKP’li meclis üyeleri karşıladı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu Kardeş kent ilişkilerinin daha ileriye gitmesinin temenni ettiğini belirterek; “Kurtuluş Savaşı’na 5 bin insan kendi imkanları ile askeri olmadığı halde katılmış ve Sakarya’da, Çanakkale’de birçok cephede savaşmış ve sadece 250’si geri dönmüş bir kentiz. Çanakkale’yi daha iyi anlıyoruz” dedi. SDP Osnobürck meclis üyesi Schlatermund elçilik atı hediye ederek üzerinde yazan Adalet yazısına vurgu yaptı. Halen 9 Alman vatandaşının siyasi nedenler ile tutuklu bulunduğunu belirten Schlatermund; “Türkiye’de halen 9 Alman vatandaşı siyasi nedenlerden ötürü tutuklu. Onlar için en yakın zamanda adaletli bir sonucun gelmesini beliyoruz. Bu vesile ile başta önem taşıyan kelime bilgi. Sadece birbirimizi bilerek ve anlayarak, konuşarak adaleti ve barışı sağlayabiliriz” dedi.  Son olarak konuşan Başkan Gökhan ise kardeş kent ilişkisini önemsediğini ifade ederek; “Bu kardeşliği ben çok önemsiyorum. İnşallah daha da gelişecek ve daha da gelişmelidir” dedi. 

 
“Çanakkale’yi daha iyi anlıyoruz”
Çanakkale çok özel bir yer olduğunu ifade eden Giresun Belediye Başkanı Aksu; “Çanakkale Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda aslında mihenk taşı, hepimizin şehri. Kendi şehri dışında şehitliği olan tek il Giresun. Kurtuluş Savaşı’na 5 bin insan kendi imkanları ile askeri olmadığı halde katılmış, Sakarya’da, Çanakkale’de birçok cephede savaşmış ve sadece 250’si geri dönmüş bir kentiz. Çanakkale’yi daha iyi anlıyoruz. Bizi dedelerimizde Çanakkale’deki ruhla bu ülkeyi kurtarmak için mücadele etmiş. Bundan dolayı da Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılında Çanakkale gibi ülkemizin kuruluşunun başladığı bir yerle kardeş şehir olmaktan onur duyuyoruz. Umarız bunu daha da geliştirebiliriz” dedi.  
 
“Adaleti ve barışı sağlayabiliriz”
Aksu’nun ardından konuşan SDP Osnobürck meclis üyesi Schlatermund, Türkiye’de 9 Alman vatandaşının siyasi nedenler ile tutuklu bulunduğunu belirterek Adalet vurgusu yaptı. Schlatermund; “Buraya Sosyal Demokrat Parti temsilcileri olarak iki kişi gelebildik. İki kişi gelmemizin sebebi kesinlikle başka bir anlama çekilmesi. Sadece tarih açısından yanlış bir zamana denk geldi. Osnobürck ve Çanakkale arasında çok benzerlikler var. Osnobürck’te Çanakkale gibi bir barış kenti. Çanakkale tarihinde savaş olduğu gibi, Onobürck’te de 30 senelik bir savaş tarihi var. 30 sene süren savaş sonunda Osnobürck Belediye binası salonunda barış imzalandı.  Buda bize hala büyük sorumluluk yüklüyor. O barışı korumaya çalışıyoruz. Barışa iyi katılım sağlayan insanlar, 140 farklı etnik grup ve Türk vatandaşlarımız var. Barış, Adalet ve bilgi isimlerinin yer aldığı bir hediyemiz var. Bu anlamda Adalet ile ilgili bir şeylerden söylemeden geçemeyeceğim. Türkiye’de halen 9 Alman vatandaşı siyasi nedenlerden ötürü tutuklu. Onlar için en yakın zamanda adaletli bir sonucun gelmesini beliyoruz. Bu vesile ile başta önem taşıyan kelime bilgi. Sadece birbirimizi bilerek ve anlayarak konuşarak adaleti ve barışı sağlayabiliriz” dedi.  
 
“Kardeşliği önemsiyorum”
Son olarak kardeşliğin daha da ilerlemesini ümit ettiğini ifade eden Başkan Gökhan ise; “Burada kardeş kentlerimiz ile bir araya geldik. Kendileri de bizleri ziyaretlerimiz sırasında çok güzel ağırladılar. Hepimiz barış peşinde koşan ve sevilen başkanlarız. Neden? Çünkü hepimiz insanca yaklaşım içindeyiz. Biz, ayrım yapmadan, kimseyi ötekileştirmeden, seçildikten sonra sadece kendi partililerimize değil, herkese hizmet etmeyi hedef koymuş insanlarız. Özellikle de muhtaç olan, ihtiyacı olan, dar gelirli olan insanlara yönelik siyaset yürüten insanlarız. Bu kardeşliği ben çok önemsiyorum. İnşallah daha da gelişecek ve daha da gelişmelidir. Çünkü Türkiye’de özellikle bu tür çağdaş aydın insanların olduğu kentlerin sayıları da daha da çoğalmalıdır. Bu bakımdan gelmenize çok mutlu olduk” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş