havadurum

"Zeytin tasarısı ile milyonlarca insan yoksullaşacak..."

261

 Hükümet tarafından 7’inci kez meclise sunulan zeytinlikleri imara açan yasa tasarısı Sanayi Komisyonu’nda görüşüldü. Gerçekleştirilen görüşmede zeytin alanlarının kamu yararına sanayi ve madenlere açılması kararı kabul edildi. Karara karşı ise tepkiler dinmek bilmezken, alınan karara bir tepkide CHP İl Başkanı Nejat Önder’den geldi. Önder, yaptığı açıklamada “Bu tasarı milyonlarca insanımızı yoksullaştıracak ve üretimi ciddi ölçüde sekteye uğratacaktır” dedi. Açıklamasında sanayi ve ticarette maliyetleri düşürmek, teşvikleri ve üretimi arttırmak için hazırlanan pakete, zeytinliklerin imara açılmasını, meraları ve kıyıların tesislerle doldurulmasının eklendiğini belirten Önder;  Ülkemizin üretim reform paketine ihtiyacı var. İşsizliğin çözümü ancak böyle sağlanabilir. Büyüme, istihdam, üretimin artması, sanayinin gelişmesi tamam, ancak zeytin ağacını yok etmenin bu görüşmelerde ne işi var? 

 
“Boş sanayi alanları varken zeytinlikler yok ediliyor”
Sanayi bölgesi diye hazırlanmış bu alanlar, boş dururken, sanayi yapacağız, diye zeytin alanlarını yok etmenin anlamsız olduğunu vurgulayan Önder açıklamasına; “Bu yasanın içerisinde geçen yetmiş altı maddenin içerisinde üç dört tanesi var ki; sanki içine maksatlı olarak konulmuştur. Nasıl olsa bu geçer, muhalefet de bunu destekler, bu üç dört taneyi de araya koyalım. Bu da buradan kim vurduya gider. Geçmiş yıllarda 6 kez gelmiş ve geçmemiş bu yasayı kimler tekrar önümüze getiriyorlar? Asıl amaçları madenler mi? Bunları geri çekmenizi tavsiye ediyoruz. Burada zeytinliğin saha tarımı olmaktan çıkartılarak, bas cezayı kes ağacı yap üstüne villayı” şeklinde devam etti.
  
``Zeytincilikle 10 milyon kişi geçimini sağlıyor``
Tasarının tarım ekonomisine ciddi darbe vuracağını belirten Önder; “Tarımsal ve sosyoekonomik yönden ciddi öneme sahip zeytincilikle, doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 10 milyon kişinin geçimini sağladığı düşünüldüğünde bu tasarı milyonlarca insanımızı yoksullaştıracak ve üretimi ciddi ölçüde sekteye uğratacaktır. Bu kanun tasarısı kim ya da kimlerin isteği doğrultusunda, kimlere ve hangi şirketlere arazi tahsis etmek için hangi bilim insanlarının hangi bilimsel verilerine göre hazırlanmıştır? İktidar, milyonlarca vatandaş yerine birkaç yandaşı tercih etmiştir” dedi.
 
"Önergelerimiz açık, tavrımız nettir”
Bazı medya organlarında çıkan ‘İktidar ve Muhalefet Uzlaştı’ yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Önder; “Zeytinimize, kıyımıza, meramıza dokundurmayız. Gerçek durum budur,   Tasarının zeytincilik, mera ve kıyıya ilişkin maddelerinin tasarıdan tümüyle çıkarılması yönündeki önergelerimiz komisyon başkanlığına verilmiş ve geri çekilmemiştir” diyerek açıklamasını sonlandırdı. 
(Atilla Akın)
Paylaş