havadurum

"17 Çanakkale-17 Proje"

1282

 Çanakkale Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve çeşitli kurum ve kuruluş iş birliği ile gerçekleşecek olan ‘17 Çanakkale-17 Proje’nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Orhan Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Emrullah Büyük, İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren ve kent yöneticileri katıldı. Son 2 yıl içinde yaklaşık 100 Milyon lira yatırım değerine ulaşan 17 Proje ile Çanakkale’nin tarihin yıldızı olmaya devam ettiği belirtildi. Kolin Otel Megaron’da yapılan toplantıda tanıtımı yapılan 17 proje öncesinde Vali Tavlı ve Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir, konuşma yaptı. 17 numaralı şehir için 17 proje; “2018 Troya Yılı Tanıtım Çalışmaları, H.M.S. Majestic Batığının Dalış Turizmine Açılması, Troya Tarihi Milli Parkı Karanlık Liman – Bisiklet Yolu ve Çevre Düzenlemesi, Anadolu Mirası: Troas Kültür Rotaları, Tarihi Su Kemeri’nin İhyası, Kadırga Sahili Yol ve Aydınlatma Düzenlemesi, Troya Müzesi 3D Projeksiyon Mapping, Zeytinin Tarihsel Serüveni: Gülpınar Zeytinyağı Müzesi, Lampsakos’tan Lapseki’ye Sahil Bandı Düzenlemesi, Çardak Ticaret Merkezi Yapımı, Lapseki Geleceğine Koşuyor, Tarihi Seferşah Hamamı’nın Kent Müzesine Dönüştürülmesi Projesi, Tarihi Seyrediyorum: Kilitbahir Seyir Terası, Çanakkale Destinasyon Yönetimiyle Markalaşıyor” şeklinde belirtildi. 

 
“Çanakkale’ye yapılan devasa projeler ile bu tür projeler, hayat bulmaya başladı”
Vali Orhan Tavlı; “Çanakkale Valiliği, kurum ve kuruluşları bir araya getirirse, böyle güzel işlerde bir araya getirir. Toparlamak, birleştirmek isterse, böyle güzel işlerde bir araya getirir. Özellikle 2017 yılında Çanakkale’nin bütün dinamikleri, kamu kurum ve kuruluşları, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, STK’lar, bütün Çanakkale, hep birlikte bir yürek olduk, 2018 yılı, ‘Troya Yılı olsun’ diye bir yola çıktık. Tabi burada 17 proje seçildi. 17 proje, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın özellikle içinde olduğu, desteklemeye çalıştığı kültür ve turizm projesidir. Ama Çanakkale’mizde her ilçemize mevkii 17 proje hayata geçirilmekte. Bu 17 proje, özellikle Troya Müze’mizin de açılmasıyla birlikte GMKA tarafından seçildi. 2018 yılında GMKA kaynaklarının yüzde 50’sini Çanakkale’ye tahsis etti. 2019 ve 2020 yılında hayata geçirilecek bu proje belki hepimizi heyecanlandırıyor ama ilimizde uygulanan mega projelerin yanında bu projeler temsili projeler olarak kalmakta. Özellikle saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 18 Mart 2017’de temelini attığımız 1915 Köprüsü dünya çapında bir vizyon proje. O proje ile bu tür projeler, hayat bulmaya başladı. Çanakkale Ezine Gıda Sanayi Bölgesi’nden tutun, yaklaşık 8-10 bin kişiye iş sağlayacak, Çanakkale Teknopark ve diğer projeler, yapılan vizyon projelerinin Çanakkale’ye getirmiş olduğu değerlerdir.  17 proje ile yapılan çalışmalar hakkında sunum yapılacak. Burada yapılan çalışmaların 2017 yılından buyana emeği geçen siz değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Çanakkale Milletvekillerimiz, destek mesajlarını gönderdiler. Ankara’dan bütün bakanlıklarımız, mevzubahis Çanakkale olduğu zaman bütün kaynaklarını seferber ediyorlar. O nedenle bakanlık bürokrasisine, Çanakkale Milletvekillerimize, bakanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Söz konusu Çanakkale olunca, Çanakkale’de yapılan güzel hizmetler, bir arada kaynaşılması gündeme gelince konuşulacak, anlatılacak çok şey var. Fakat bugün biz, sözün bittiği noktadayız. Nasıl 1915’te şanlı ordumuz destanlar yazdıysa, Çanakkale ruhu bu topraklarda atıldıysa, aynı Çanakkale ruhu ülkemizin güvenliğinin korunması, ülkemizin terör örgütlerinden kurtarılması nedeniyle Barış Pınarı Harekatında da ayağa kalktı” dedi. 
 
“17 proje, Çanakkale’yi daha ileriye taşıyacaktır”
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir; “Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın öncülüğünde memleketimizin daha iyiye gitmesi konusunda çalışma toplantısında Tarihi Alan Başkanlığı olarak burada olmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyoruz. Sayın Vali’mizin öncülüğünde Çanakkale’nin, yakın zamanda güzel ve başarılı işleri arttı ve artmaya devam ediyor. İş yapmaya niyetli, hevesli olan, memlekete bir değer katmaya hevesli olan herkes, ister özel şahıs, ister kamu kurumu bu yolculukta beraber yürümeyi her zaman başarabilmiş insanlarımız var. O yüzden buradaki topluluğu önemsiyorum. Burada 17 projeden bahsediliyor, bu 17 proje Çanakkale’yi daha ileriye taşıyacak ve daha geniş ufukları görmemizi sağlayacaktır. Biz de böyle bir kurumun bir parçası olmaktan büyük onur ve şeref duyuyoruz, biz de bu güzel düşüncenin çorbada bir parça tuz olması dileğiyle bu işin içerisinde oluyoruz. Huzurlarınızda hem GMKA’ya hem de Sayın Valimize gönülden teşekkür etmek istiyorum. Bu işin lokomotifi olarak Çanakkale’de bütün kurumlarda koordinasyon sağlayarak özel şahıslarla ilişki kurarak, Çanakkale’nin değerine bir şeyler katmak için çalışmalarına devam etmekte. Ben, çalışmaların Çanakkale için hayırlı olacağına inanıyorum. Özellikle turizm sektörünün çok yakından bildiği dalış turizminin Çanakkale’de olan karşılığını görmek istedik. Avrupa’da çok ses bulan batıklara dalma isteğini hem askeri kanallarımızla hem Valimizle hem de diğer tüm paydaşlarımızla birlikte aradaki küçük engelleri güç birliğiyle aşarak Çanakkale’yi dalış turizmi merkezi haline getirmek istiyoruz. Herkes Çanakkale’deki batıklara dalmak istiyor. Başkaları dalış turizmini özendirmek için sonradan uçaklar, gemiler batırırken biz hazır olan deniz altı zenginliğimizi, turizm potansiyelimizi kullanmak istiyoruz” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş