havadurum

"2019'a doğru her gün bir ayrı kurultaydır"

906

 CHP’’de geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen seçimlerde ‘mavi liste’den adaylığını koyan ve büyük oy farkı ile Merkezi İlçe Başkanı olan Ali Uyanık,  oluşturulan yeni yönetim ile önlerine koydukları programı ve çalışmaları gazetemiz Çanakkale OLAY’a anlattı. Açıklamasına yapılan seçimi değerlendirerek başlayan Uyanık, partilerine yakışır bir kongre süreci geçirdiklerini ifade ederek; “Yeni dönem Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe yönetimi, yüksek bir katılım ve oy oranı ile görev aldı. Güzel ve partimize yakışır bir biçimde görevimizi devraldık. Önceki dönemde yönetimde bulunan arkadaşlarımıza, görev alan dostlarımıza, partililerimize, organlarına teşekkürlerimizi ifade ettik. Göreve geldiğimiz an itibariyle, bize verilen sorumluluğun bilinci ile önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı, arkadaşlarımızın görev dağılımları ve önümüzdeki süreçte oluşturacağımız rutin çalışma takviminin dışındaki durumlarla ilgili olarak da programımızı oluşturuyoruz. Bunda da en önemli konu örgütlenmemizdir. Örgütlenme konusunda yapacaklarımız, katılımcılığı artırma noktasında çalışmalarımız olacak” dedi.  

 
“Çanakkale’de yaşananlar, ülkede yaşananların birer yansımasıdır”
Bundan sonraki süreçte, öncelikle Çanakkale’de, kentte yaşamının ve hayatı belirleyen tüm unsurların yönetim ve partililer olarak içinde olacaklarını belirten Uyanık; “Ülkede yaşanan genel sorunların yansımalarını ve ekonomik, sosyal tüm parametreleri Çanakkale’den ayıramayız. Ülkede ne yaşanıyorsa, Çanakkale’de yaşananlar bunların birer yansımasıdır. İşsizlik varsa, ki maalesef özellikle eğitimli işsizlik çok fazla ve Çanakkale’de de bunun yansımalarını görüyoruz. Çiftçi üretmekten korkar, ekip biçmekten çekinir hale gelmişse, (bu durum Çanakkale’de yok) diyemeyiz. Turizm maalesef gerilemiş ve günü kurtarma noktasındadır ki bunu Çanakkale’de çok rahat bir biçimde görebildiğimiz gibi hissediyoruz da. Yok sayılan emeklinin halini Çanakkaleliler iyi biliyor. Kontrol edilemeyen, bilinmeyen, tanımsız milyonlarca göçmen, buradan Avrupa’ya ‘yasadışı’ yollarla geçmeye çalışıyor. Bunu denizlerimizde, kıyılarımızda hissediyoruz. Onların yaşadıkları dramı, trajediyi en yakından gören insanlar, Çanakkaleliler olarak bizleriz” dedi. 
 
“OHAL, nedeni ile artık varlık gösteremez duruma geldik”  
OHAL sürecinin günlük hayatı dahi yaşanamaz bir duruma çevirdiğini belirten Uyanık açıklamasının devamında; “Olağanüstü hal sürecinin günlük hayatımıza yansımalarını, çalışanların ne kadar tedirgin, yarınlarından kaygılı olduğunu, muhalefetin artık neredeyse varlık gösteremez bir hale getirilmeye çalışıldığını görüyoruz. En temel haklarımızdan alan haber alma hakkımız noktasında sesimizi duyurma işlevi gören basınımıza yaşatılan durumu ve tutuklu gazetecilerin olduğu bir ülkede insanların sağlıklı ve özgür bir şekilde düşünceyi açıklama ve ifade özgürlüğünün ya çok sınırlı ya da hiç olamayacağını biliyoruz. Bu kaygılar ve gerilimlerin yaşandığı bir ortamda, yatırım yapmaktan korkan, çekinen iş adamlarının da arkasına yaslanıp önünü görmek, orta ve uzun vadeli planlar yaparak bir yerde kendi sermayesini ortaya koyarak istihdam yaratılmadığı ülkede, hepsinin birbiri ile bağlantılı durumların olduğu çok yoğun bir gündem bizi bekliyor. Bununla ilgili yönetim kurulundaki arkadaşlarımız, STK’larımız, bu meslek gruplarının temsilcileri ve paydaşları ile bunları değerlendireceğiz. Önermelerine kulak vereceğiz, onların sesi ve soluğu olacağız. Üniversitemizdeki meslek sahibi olan gençlerimizin Çanakkale kentinde daha rahat ve keyifli varlık göstermelerini ve hayatlarında daha kaliteli bir yaşam sürmelerini ‘her ne kadar belli asgari düzeyde belli şartlar sürdürülebilse bile’ halihazırda süren hayatın bütün dinamikleri ile kucaklamak gerekli” dedi.  
 
“Aldığımız görevi değerli izler bırakarak devretmeye çalışacağız”
Çanakkale’deki tüm kesimleri kucaklayarak, yoğun bir çalışma içerisine gireceklerini ifade eden Uyanık; “Çanakkale ile ilgili genel anlamda yapılacak her şeyi, Çanakkale’nin merkezindeki, merkeze bağlı köylerinde ki bütün yurttaşlarımızın tamamını dinleyerek, kucaklayarak, bu sürecin içinde varlıklarını ve değerlerini bilmelerini hissetmelerini isteyerek bu işleri yürüteceğiz. Bununla ilgili somut olarak kendimizi tanımlıyoruz, kendimizi ifade ediyoruz. Nezaket ziyaretinde bulunuyoruz. Kısa bir süre böyle geçecek. Bundan sonraki süreçte de içinde yer aldığımız bu sürecin kurumsal olarak devamını sağlayacağız. Hep beraber sizlerin yardımı ile yaptıklarımızı kamuoyu ile paylaşacağız.  Basın olarak sizlerle de rahat bir diyalog içerisinde olacağız. Aldığımız kararları ve yapacağımız işleri her zaman sizlerle paylaşacağız. Sizlerden gelen önerileri de her zaman değerlendireceğiz. Aldığımız bu görevi dönem sonunda da rahat ve keyifli bir şekilde de mümkün olduğu kadar rahat bir katılımla değerli izler bırakarak devam ettirmeye çalışacağız” dedi.  
 
“Seçimler yaşadığımız dönemin değerlendirmesi olacak”
Yönetim olarak 2019 seçimleri gibi ciddi bir sürecin içerisine girdikleri ve bu sorumluluğun farkında olduklarını belirten Uyanık, seçim süreci ile ilgili olarak ise; “2019 şu ana kadar yaşadığımız döneminde toplam bir değerlendirmesi olacak. Hem yerel, hem Milletvekili seçimleri he de Cumhurbaşkanlığı seçimleri olası görülüyor. Seçim zamanı, seçime çok kısa bir zaman kala oluşturulan bir yapılaşma değildir. Önceki dönemden beri süregelen hayatın bütününün son tahlilde yurttaşları gözünde değerlendirilmesidir. Buna karşılık her yönden olumlu ve olumsuz bir şekilde hepimizin sınavdan geçirileceği bir dönemdir. CHP, ülkede birçok sıkıntının üst üste geldiği bir dönemde artık başka bir noktada olmak durumundadır. 2019’u Çanakkale’de mevcut yönetimlerine sahip çıkmış, hatta birçok yerde Çanakkale’nin genelinde yerel yönetimlerin tamamının iktidarına talip olan, Milletvekilliği seçimlerinde il genelinde birinci parti olan, halkın ideolojik bakan kesimleri ile pragmatik günlük yaşadığı olayları hayatın sonuçları ile değerlendirenlere, apolitiklerde dahil bütün kesimler tarafından artık bir umut olarak algılanan bir yapıya dönüşmemiz gerekiyor” dedi. 
 
“Çözüm ve öneriler sunan bir söylemle geleceğiz”
Çanakkale’de gerçekleşen CHP kurultayının tüm vatandaşlar tarafından sahiplenildiği ve 2019’a giden süreçte her gününü bir ‘kurultay’ olarak örülmesi gerektiği değerlendirmesinde bulunan Uyanık, son olarak; “CHP’nin alt yapı çalışmaları, parti programı ve son dönemde karşıda yaptığımız kurultayı takip etme şansınız olmuştur. Bu ülkede aslında çözümlerin çok uzak olmadığını, çözümün bizlerden geçtiğini çok net olarak ifade ettik. Buda çok ciddi bir karşılık gördü. Fiziksel şartları zor olmasına rağmen insanlar katıldılar. İstenirse, insanların çözümden yana olabileceklerine bir kere daha şahit olduk. Bu şu anlamada gelir. ‘2019’a giden her gün bir çalıştaydır, her dokunuş bir mermerdir.’ Her tespit karşılığında kuru bir eleştirinin olmanın ötesinde, çözüm önerileri sunan bir söylemle geleceğiz. Bunu partili partisiz tüm vatandaşları kucakladığımız bir durumla gerçekleştireceğiz. Çünkü, böyle bir algının parçasıyız. Hiçbir şey kolay olmayacaktır. Ama biz bu noktada tüm yurttaşlarımızı var olmaya davet ederiz. Bu ülkenin dinamikleri, insanı, taşı, toprağı çok daha keyifli ve değerlidir. Bir arada olmayı, birlik olmayı, bu topraklara sırası geldiğinde sahip çıkmayı her zaman, en zor zamanda yaşamış ve başarmış bir ülkenin dedelerin, ninelerin torunlarayız. Bunun bilinci ile de yarınlarımızı çok doğru şekilde keyifle oluşturacağımıza inanıyorum. Bunun araçlarına, bilgiye, birikime, niyete ve enerjiye sahibiz. Bütün bu noktada sektör bileşenleri ve toplumun algı sinir uçları, toplumun bütün entelektüel ve emekçi kesimleri toplumun bütün söyleyecek sözü olanları bizde onların yanında olarak bu süreçte olgunlaştıracağız. Bu noktada CHP belki de Cumhuriyet tarihinin en önemli bir seçimler dönemine giriyor. Bunun bilincinde hassasiyeti ile çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş