havadurum

"26 Temmuz'da katliamın yaşandığı şantiye önünde olacağız"

1065

 Altıncı şirket Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından Çanakkale’nin tek içme suyu havzası Atikhisar’da yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğine karşı başlatılan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ 26 Temmuz’da birinci yılına giriyor. Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, 26 Temmuz 2019’da başlayan ‘Su ve Vicdan Nöbeti’nin yıl dönümünde eylem çağrısı yaptı. Adalet Heykeli önünde yapılan açıklamada şirketin işletme ruhsat süresinin dolduğu ve yenilenmediği belirtilerek,  şirketin alanı terk ederek tüm metalik madencilik faaliyetlerinin durdurulmasını kapsayan 4 talep açıklandı. Direnişin başladığı tarih olan 26 Temmuz’da şantiye önünde olunacağı ifade edilen açıklamada; “Türkiye’yi 26 Temmuz 2020’de. saat:15.00’de Kazdağları Hepimizin sloganıyla ortak basın açıklamamızı okumaya davet ediyoruz” denildi.

 

“Şirketin işletme ruhsat süresi dolmuş ve yenilenmemiştir”

Açıklamada; “26 Temmuz 2019’da başladığımız Su ve Vicdan Nöbeti ile tüm kamuoyuna ve yetkili kurumlara haklı sesimizi duyurmayı başardık. 13 Ekim 2019’da da Kirazlı Balaban’da faaliyet gösteren şirketin işletme ruhsat süresi dolmuş ve yenilenmemiştir.  Su ve Vicdan Nöbetine başlarken 4 talep iletmiştik. 1-Kirazlı’da bir an önce ağaç kesiminin durması 2- Kirazlı’daki çalışmaların sonlandırılması  3- Hukuki süreç bitmeden 2017 yılında sahada çalışma yapılmasına, ağaç kesimine müsaade edilmesine, GSMH’nın onaylanmasına izin veren tüm yetkililerin yargılanmasına 4- Kirazlı başta olmak üzere Kazdağları ekosistemi içinde yer alan tüm metalik madencilik ruhsat ve projelerinin iptal edilmesini…” denildi.

 

“26 Temmuz günü katliamın yaşandığı kirazlı şantiyesi önünde olacağız”

Tüm Türkiye’ye 26 Temmuz’da yapılacak eyleme destek çağrısının yapıldığı açıklamada; “Başlattığımız haklı mücadelenin birinci yılı dolmak üzere. Tüm Türkiye’nin gözü kulağı Kazdağları’nda. Talep ettiğimiz her an, herkesin yanımızda olduğunu biliyoruz. Bizlerde aynı şekilde her an “talana karşı” desteğe hazırız. Bugünlerde hem şehrimizde hem de ülkemizde COVİD-19 vaka sayısının artması nedeniyle ve bizlerde iktidarın aldığı yanlış kararları eleştirirken kendimiz salgın riskinin artmasına neden olmamak için tüm Türkiye’yi 26 Temmuz 2020’de. saat:15.00’de Kazdağları Hepimizin sloganıyla ortak basın açıklamamızı okumaya davet ediyoruz.  Bizler de 81 ilimizi temsilen 26 Temmuz günü katliamın yaşandığı kirazlı şantiyesi önünde olacak ve haklı taleplerimizi bir kez daha yineleyeceğiz” denildi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş