havadurum

"7-8 yıldır köylerimize yağmur yağmıyor"

6689

 Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yaşayan vatandaşlar, Tütüler Köyü’nde faaliyette olan  `Dolu Topu` makinesi sorununu BİMER’e taşıdı. Bayramiç Ziraat Odası da köylülerin uzun süredir şikayetçi olduğu konuyu yakın zamanda Bayramiç Kaymakamlığına yöneltti. Her iki kurumdan da tatmin edici cevaplar alamadığını belirten yöre sakinleri, durumun ciddiyetini anlatmak için eylem yapma hazırlığında olduğunu dile getirdiler. Yetkililerin bu soruna uzun süredir göz yumduğunu söyleyen köylüler, `Dolu Topu` makinesinin sadece Bayramiç’te değil diğer civar köylerde de kuraklık oluşturduğunu iddia ediyor. 

 
“Hiç kimsenin tarlasına yağmur düşmüyor”
Bayramiç’in Kurşunlu Köyü’nde yaşayan Bülent Özüren, olan  `Dolu Topu` makinesi ile ilgili sorunun yaklaşık 7-8 yıldır sürdüğünü belirterek; “Her yağmur öncesi bulut toplandığı zaman bu makine patlıyor. Sistem ona bağlı, firma yapmıyor bu atışları. Top atışı sonrasında bulutlar dağılıyor. Evciler’den birisi bu yöreye karpuz ve kavun dikmişti. Ama yağmur zamanı yağmur beklerken, diğer firmanın dolu parçalama makinesi kullanması sonucunda ürünlerini hasat edemediğini belirtti. O civarda hiç kimsenin tarlasına yağmur düşmüyor. Bırakın doluyu, yağmur düşmüyor. Adı dolu makinesi ama bütün bulutları dağıtıyor. Benim bildiğim kadarıyla 7-8 yıldır bu sorun sürüyor” dedi.
 
“İklim değişikliği yaratıyor”
Sistemin yağmur yağdırma makinelerine benzer bir mantıkla çalıştığını söyleyen Özüren, ayrıca dolu makinesinin yörede iklim değişikliğine neden olduğunu belirtti. Köylülerin bu sistemden çok şikayetçi olduğunu söyleyen Özüren; “Bu otomatik bir sistem. Dünyanın her tarafında yok. İstanbul’da belki hatırlarsınız yağmur yağdırma makineleri vardı, bu da ona benzer bir sitem. Ama tek farkı yağdırmama üzerine. Toplanan bulutlar, top atışlarıyla otomatik bir şekilde dağıtıyor. Onun için o firmanın civarına yağmur yağmıyor. O firmanın fidanları var onları koruyor, bu yüzden bu sistemi kullanıyor. Ama yan tarafındakiler yağmur bekliyor, alamıyorlar” dedi.
 
“Makine sele neden oluyor”
Bayramiç’te kullanılan makinenin ayrıca yakın çevrelerde sel tehlikesini arttırdığını söyleyen Özüren; “Bayramiç’te bu olay yaşanıyor. Ama diğer civarlarda da köylüler çok şikâyetçi. Bulutları dağıtıyor makine, ama yandaki köylere bu durum sel olarak yansıyor. Çünkü bulut ortadan kaybolmuyor. Sadece farklı taraflara öteleniyor. İklim değişikliğine sebep oluyor bu alet. Mesela Akçakıl köyü var, sürekli oraya yoğun yağmur yağışı oluyor. O adamların ürünleri mahvoluyor. Tamam bu firma kendini kurtarıyor ama diğer köylülerin ürünleri mahvoluyor” diye konuştu.
 
“Köylüler uzun süredir bu sistemden şikayetçi”
Köylülerin uzun süredir bu konuda şikayetçi olduğunu söyleyen Özüren; “İyi ya da kötü olduğu söylenemez. Köylüler bu konuda fazla konuşamıyor, sesini çıkaramıyor. Aslında şikayet çok fazla. Ama bu firma çok güçlü köylülerin gözünü korkutuyor, yardım bekliyorlar. Biz sesimizi duyuramıyoruz diyor köylüler. İnanılmaz zarar ediyoruz diyorlar. Belki yanlış olabilir ama köylülerin sıkıntısı var. Hava bulutlandığı zaman top atışları köylerde yankılanıyor. Yukarıda bulutun içinde patlıyor sanırım. İklim değişikliğine sebep oluyor mu, yağmurun yağmamasına sebep oluyor mu derseniz evet derim. Benim korkum yok, yağmur beklediğiniz zaman bu patlamalardan sonra yağmurun ötelendiğini görüyorsunuz. Özellikle Akçakıl köyü bundan çok zarar gördü” dedi.
 
Yetkililerden resmi açıklama; “Kuraklık nedeni saptanmamıştır”
Öte yandan köylülerin talebi üzerine konuyu Bayramiç Kaymakamlığı’na ileten Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan, “29.05.2017 Tarihinde Alara Firmasına ait olan Dolu Parçalama Makinasının zararlı olup olmadığı yönünde Kaymakamlık Makamına resmi yazı ile görüş arz edilmiştir. Kaymakamlık Makamı yazımıza cevaben 06.09.2017 (Bu gün) İlçe Tarım Müdürlüğünün yazımıza verdiği cevap doğrultusunda “Tarım Bakanlığının Dolu yağışı önleme cihazı ile ilgili kullanım izni konusunda görev ve yetkileri çerçevesinde hazırlanmış bir mevzuat bulunmamaktadır.” Denilmektedir. Tarım Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığından görüş istemiştir. Bu görüş doğrultusunda “Ulusal ve Uluslar arası literatür kaynak taramasında dolu topunun kuraklığa etkisi konusunda bir bilgiye ulaşılmamıştır.” Denilmektedir. Sonuç olarak; Dolu Parçalama Makinasının kuraklık yapmadığı belirtilmektedir. Tarım Bakanlığınca tavsiye edilen ekipmanlar içerisinde yer almaktadır. Kamuoyunun çiftçilerimizin bilgisine sunarız” açıklamasında bulundu.  
(Şebnem Özer)
Paylaş