havadurum

"85 milyon nüfusumuz var, 32 milyon da icra dosyası"

791
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek `Adalet İstatistikleri 2021` raporunu değerlendirdi. CHP`li Erkek raporda yer alan 32 milyon icra dosyası bulunduğunu kaydederek, "Bugün Türkiye`deki icra dairelerinin raflarında bekleyen dosya sayısı 32 milyon 169 bin 150. Nüfusumuzun 1/3`ünden fazla icra dosyası icra müdürlüklerinde derdest. Korkunç bir tablo. 85 milyon nüfusumuz var, 32 milyon da icra dosyası. İşte ekonomik krizin derinliğini burada da açıkça görebiliyoruz" dedi. Raporda yer alan bir başka veriyi değerlendiren Erkek, "2014 yılında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan toplamda 110 dava açılmış. 2021`de ise 9 bin 168 dava açılmış. Artış oranı yüzde 8 bin 234. 2014`te bir çocuk hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten dava açılmış, 2021`de 305 çocuk. Çocukları bile yargılıyorlar. 22 çocuk da mahkumiyet kararıyla karşı karşıya bırakılmış. Bugün itibariyle Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma geçirenlerin sayısı 200 bine yaklaştı. Bu ancak ve ancak otoriter sistemlerde olur" dedi.
 
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adaletsizlikleri büyütüyor"
Erkek rapora dair, "İçeriğine baktığınızda aslında gerçeğin tam da adaletsizlikler içerdiğini çok iyi görüyoruz. Bu rapor adaletsizlikler raporu olmuş. Birazdan içeriğine gireceğiz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altında yaratılan ve dayatılan keyfilik ve hukuksuzluk her geçen gün, her geçen yıl toplumun her kesiminde adaletsizlikleri büyütüyor. 2014 yılında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan toplamda 110 dava açılmış. 2021`de ise 9 bin 168 dava açılmış. Artış oranı yüzde 8 bin 234. 2014`te bir çocuk hakkında Cumhurbaşkanına hakaretten dava açılmış, 2021`de 305 çocuk. Çocukları bile yargılıyorlar. 22 çocuk da mahkumiyet kararıyla karşı karşıya bırakılmış. Bugün itibariyle Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma geçirenlerin sayısı 200 bine yaklaştı. Bu ancak ve ancak otoriter sistemlerde olur. Bu ancak ve ancak hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin tamamen bittiği sistemlerde gerçekleşir" dedi. 
"Saray hükümeti CMK ücretlerini bile avukatlara düzenli ödeyemiyor"
Erkek, avukatların yaşadığı maddi sorunlara değinerek, "Bugünkü saray hükümeti işte adil yargılanma hakkını sağlayacak CMK ücretlerini bile avukatlara düzenli ödeyemiyor. Avukatların CMK ücretlerini artırın, bir kamu hizmeti olan CMK hizmetinde KDV oranını yüzde 1`e düşürün. Bu basit sorunları dahi çözemeyen tarihin en basiretsiz hükümetiyle karşı karşıyayız. Biz herkese adil bir adli yıl olmasını istiyoruz. Herkes için adalet istiyoruz ve adalet içinde avukat, savunma tabii ki olmazsa olmazdır" diye vurguladı. CHP`li Erkek rapora göre 32 milyon icra dosyası bulunduğunu kaydederek, "Bugün Türkiye`deki icra dairelerinin raflarında bekleyen dosya sayısı 32 milyon 169 bin 150. Nüfusumuzun 1/3`ünden fazla icra dosyası icra müdürlüklerinde derdest. Yani 32 milyonun üzerinde çözülemeyen alacak ve borç ilişkisi. Korkunç bir tablo. 85 milyon nüfusumuz var, 32 milyon da icra dosyası. İşte ekonomik krizin derinliğini burada da açıkça görebiliyoruz" dedi.
 
"Öğrenciler üniversitelerine gitmeme kararı aldı"
Öğrencilerin büyük çıkmazda olduğunu belirten Erkek, "Üniversiteyi kazanan binlerce genç barınma sorunu ve beslenme sorunu sebebiyle öğrenimlerine ara verdi. Üniversitelerine gitmeme kararı aldı. Çünkü anneler, babalar çaresiz, kiralar ödenebilecek gibi değil. Ve bu memlekette çocukların üçte biri şiddetli yoksulluk çekiyor. Bir tarafta hazineyi soyan saray ve şürekâsı, öbür tarafta asgari ücretlisi, emeklisi, genci, işsizi milyonlarca kişi, aile derin bir yoksullukla karşı karşıya. Bir tarafta 4 maaş, 5 maaş alanlar, diğer tarafta çocuğuna kırmızı et yediremeyen anneler, babalar. Bu düzeni değiştireceğiz" dedi.
(Nevin Yüksel)
Paylaş