havadurum

"Adaylar olabilir, ancak başkan hala benim"

2574

 24 Haziran seçimlerin ardından gözler, yerel seçimlere çevrildi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 24 Haziran seçimlerinin ardından gündemi değerlendirmek için basın toplantısı düzenledi. Başkan Gökhan, yerel seçimlerdeki adaylık açıklamaları ile ilgili olarak, herkesin aday olabileceğini ama mevcut Başkanın kendisi olduğunu söyledi. Çorum’da yaşanan tren kazasında yaşamını yitirenleri anan Gökhan,  tren faciasının ardından şaşalı kutlama yapılması ile yeni hükümetin ileride yaşanılacak sorunlara nasıl duyarlılık göstereceğini gördüklerini söyledi. 24 Haziran’dan sonra Çanakkale’deki seçim sonuçlarını değerlendiren Gökhan, AKP’nin Çanakkale genelinde birinci parti olduğunu söyledi. Çanakkale Merkez’de CHP’nin birinci parti olduğunu dile getiren Başkan Gökhan, İttifak olarak da Millet İttifakı’nın Çanakkale’de birinci olduğunu söyledi. MHP ve İyi Parti’nin oy oranlarının dikkat çekici olduğunu söyleyen Gökhan, MHP’nin oylarının aynı kaldığını ve İyi Parti’nin yeni girdiği seçimde en çok oyu CHP’den aldığını belirtti. CHP’den oy alan bir diğer partinin ise HDP olduğunu söyleyen Gökhan, HDP’nin oylarının büyük bir kısmının CHP’den gittiği belirtti.


“Adalet ve Kalkınma Partisi sadece il genelinde birinci parti olmuştur”
Düzenlenen toplantıda, 24 Haziran seçimlerinin ardından Çanakkale’deki oy dağılımı ile ilgili düşüncelerini aktaran Başkan Ülgür Gökhan; “Çanakkale’de parti itibariyle en yüksek oyu Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aldığını görüyoruz. Zaten Adalet ve Kalkınma Partisi de bunu ‘Biz, birinci parti olduk’ diye lanse ediyor. Olaya tek bir rakamdan bakarsak yanılmış oluruz. Çünkü bu seçimde iki unsur var, bir tanesi Cumhurbaşkanlığı seçimi bir tanesi de Milletvekili seçimi. Milletvekili seçiminde bu dönem, ittifaklar söz konusuydu. Böyle bir sistemle ilk defa karşı karşıya geldik. Çanakkale genelinde Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Cumhurbaşkanı adayı olan Sayın Muharrem İnce yüzde 43.77 ile birinci çıkmış durumda. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise yüzde 41.96’dır. Çanakkale Merkez’de ise Sayın Muharrem İnce 56.39, Sayın Recep Tayyip Erdoğan 29.59 oy almış. Demek ki, hem Merkez’de hem il genelinde Sayın İnce, birinci çıkmıştır. Milletvekili seçiminde ise Çanakkale Merkez’de Millet İttifakı (CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi) yüzde 62 oranında oy almış, Cumhur İttifakının (Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP) toplamı da yüzde 30.86 olmuş. Yani Millet İttifakı, Cumhur İttifakını iki katı oy farkıyla geride bırakmış. Çanakkale Merkez’de partiler açısından bakarsak CHP, 34 bin 866 oy almış Adalet ve Kalkınma Partisi, 20 bin 635 oyla kalmış. İl genelinde Cumhur İttifakı, yüzde 43,63 oy almış, Millet İttifakı ise yüzde 51,60 oy almış. Yani İl Genelinde birinci olan Millet İttifakı olmuş. İl genelinde CHP 124 bin oy almış, Adalet ve Kalkınma Partisi de 132 bin 600 oy almış. Adalet ve Kalkınma Partisi sadece il genelinde birinci parti olmuştur ama onun dışında hiçbir yerde birinci parti değildir.” dedi. 
 
 
“İyi Parti ve HDP, oylarının çoğunu CHP’den aldı”
İyi Parti ve HDP’nin oy oranlarını açıklayan Gökhan iki partinin de oylarının belli bir kısmının CHP’den gittiğini söyleyerek; “İl Genelinde Milliyetçi Hareket Partisi 24 bin oy almış ama İyi Parti, 62 bin oy almış. İyi Parti birçok partiden oy devşirdi ama en çok CHP’den oy devşirdi. 62 bin oyun çok ciddi bir rakamını CHP’den alındığını görebiliyoruz ve bunu bütün ilçelerde tespit edebiliyoruz. HDP de oyunu belli bir orandan arttırmış ve oylarının bir kısmını CHP’den devşirdiğini söylememiz mümkün. Dolayısıyla rakamları tek bir rakam üzerinden alırsak yanlış olur. Ve görüyoruz ki CHP, Millet İttifakı olmasaymış daha sonraki seçimlerde birinci parti olabileceğini görecekmişiz” dedi.
 
“İdari yapılanma adı altında eyalet sitemine doğru gideceğiz”
24 Haziran seçimlerinden sonra rejim değişikliği yaşandığını söyleyen Gökhan; “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi denilen bir sistemle karşı karşıyayız.  Ama bu bir sistem değil, bu bir rejim değişikliğidir. Çünkü, Cumhuriyet sisteminde parlamento ve parlamentonun yetkileri bellidir, yargı ve onun tarafsızlığı bellidir ama bugünkü sistemde bunların hiç birinin olmadığını görüyoruz. Zaten en son idari yapılanma talimatı verildi. 2010’larda referandum döneminde ‘Bu, bizi eyalet sistemine götürür’ diyorduk. Şimdi idari yapılanma adı altında böyle bir sisteme doğru gideceğiz. Zaten bu kapsamda Belediyeler de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanacak. İçişleri Bakanlığı da diğer idari yapılanmaları yapmak için çalışacak” ifadelerini kullandı.
 
“Çorlu’da bir tren kazası meydana geldi, şaşalı kutlamalar yapıldı”
Çorlu’da yaşanan faciadan sonra yeni sisteme şaşalı kutlamalarla geçildiğini söyleyen Gökhan; “Burada çeşitli vaatler var. Referandum yapılacak deniliyor, ekonomi ile ilgili vaatler var, dijital dönüşüm gerçekleşecek, küresel rekabet gücü artacak gibi vaatlerde bulundular. Biz de bu süreç içerisinde ekonominin bozulduğu, işsizliğin kol gezdiği, yoksulluğun devam ettiği, eğitimin durumunun kötüleştiği bir süreçte, tarım ve köylünün durumunu zaten biliyoruz, bu süreçleri takip etmeye devam edeceğiz.  Özellikle de özgürlüklerin ve demokrasilerin yükselmesi için neler yapılması gerekiyor gibi konuları görüşeceğiz. Yeni bir sisteme geçilirken, toplantılar sırasında şaşalı törenler yapıldı ama bir yandan da Çorlu’da bir tren kazası meydana geldi ve orada 24 kişi hayatını kaybetti, 338 kişi de yaralandı. Ama Çorlu’da bir felaket yaşanırken biz, yeni sistemi Ankara’da kutladık ve bunu içimize sindirdik. Yani böyle başlayan bir hükümet sistemi, ileride hangi olaylara ne kadar duyarlılık göstereceğini gözlemlemiş olduk” dedi.
 
“Anlayışımız, topluma bakış açımız farklı”
CHP’nin Çanakkale’de neden çok aldığını açıklayan Gökhan; “Çanakkale’de CHP’ye oyun çok olması yeni bir şey değil. Çanakkale’de CHP’ye 1968’den beri oy çok. Bunda şaşırılacak bir şey yok. Çünkü anlayışımız, yani topluma bakış açımız farklı. Biz, beton ya da rant üzerinden, belediyenin asli görevlerinin yapılıp yapılmaması üzerinden çalışmıyoruz. Çanakkale’de mezbaha yok çünkü mezbaha yapmak belediyenin asli görevi değil. Mezbahamız vardı ancak, yeni teknolojik ortama uygun olmadığı için kapatıldı. Biz de Çanakkale’de mezbaha yapmak için çalışan girişimcilere tüm desteği vereceğimizi söyledik. ‘Hal binası yok’ deniliyor ama hal binamız bitmek üzere, hal binası bir ay sonra bitmiş olacak. ‘Temizlik yok’ deniliyor ama temizlik var. Arkadaşlarımız iyi kötü canla başla çalışıyorlar. Temizliğin ötesinde birçok hizmeti de yerine getirdik. Basın mensubunun dolmuş bir çöp konteynırları çekip, ‘bu kentte temizlik yok’ demek, bence pek hakkaniyetli değil” ifadelerini kullandı. 
 
 
“Biz, insana yönelik çalışmalar yapıyoruz”
Çanakkale Belediyesinin halka önem verdiğini söyleyen Gökhan; “Çanakkale’de halk neden CHP’ye oy veriyor? Biz, burada hem yatırımlar yapıyoruz ama aynı zamanda da halkla birebir ilişki içerisinde olduğumuz etkinlikler yapıyoruz. Konserler yapıyoruz, toplu mekanlar açıyoruz, plajlar yapıyoruz, sinema günleri yapıyoruz. Festivaller yapıyoruz, her ay kültürel ve sanatsal etkinlikler yapıyoruz, müzeler açıyoruz. Bizim çok çeşitli etkinliklerimiz var. Biz, burada insana yönelik çalışmalar yapıyoruz. Sadece belediyenin yapmakla görevli olduğu işleri değil, halka birebir dokunan sosyal yardımlardan tutun engellilere birçok konuda halkımızla birlikte gerekli olan tüm çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz, kamu kaynaklarını da kullanırken dikkatli olmaya özen gösteriyoruz. Vatandaş sadece yaptığımız hizmetleri ya da etkinlikleri yerine getirmenin ötesinde kamu kaynaklarını nasıl kullandığımızı da takip ediyor. Biz, şeffaf belediyeyiz, bunların hesabını da veriyoruz. Mecliste arkadaşlar bize soru soruyorlar. Bizim hiçbir gizli, hesabını veremediğimiz çalışma olmadı” ifadelerini kullandı.
 
“Yerel seçimlerde İyi Parti ile bir ittifak da yapılabilir”
24 Haziran seçimlerinde İyi Parti ile ittifak yapıldığını söyleyen Başkan Gökhan, ittifakın yerel seçimlerde de yapılabileceğini söyleyerek; “İyi Parti, yeni bir oluşum, içeriğini bilmiyoruz ama 24 Haziran seçimlerinde nelerin olacağını gördük, rakamlar önümüzde. Benim düşüncem, basta genel merkez olmak üzere İyi Parti ile ittifakın sürdürülüp sürdürülemeyeceği konusuna bakacaklardır. Bu ittifakın sürdürülmesi söz konusu olabilir, böyle bir şey mümkündür.  Sonuç itibariyle İyi Parti ile siyasi bir ittifak yapıldıysa, İttifak yerel seçimde de yapılabilir” dedi.
 
 
“Onlar Çanakkale Belediye Başkanı değiller ama, ben Çanakkale Belediye Başkanıyım”
Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ve Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan’ın Çanakkale Belediyesi’ne aday olmalarının normal olduğunu söyleyen Gökhan, mevcut başkanın kendisi olduğunu ifade ederek; “Çanakkale’de sosyal demokrat anlayışı devam ettirecek herhangi bir arkadaşım belediye başkanı olacaktır, olmalıdır. Ben kendi açımdan adaylık açıklamalarını uygun bulmuyorum. Cengiz Bey (Küçükkuyu Belediye Başkanı Cengiz Balkan) de adaylığını açıkladı. Olabilir başka birisi de açıklayabilir. Herkes Çanakkale Belediye Başkanlığına adaylığını açıklayabilir. Onlar Çanakkale Belediye Başkanı değiller ama ben Çanakkale Belediye Başkanıyım ve benim bu süreçte hizmet etmek, borcumu ödemek için sürem var” dedi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş