havadurum

"Akşam malları bedava"

3694

 

Varolan krizle beraber coronavirüs salgınının artmasıyla alınan önlemler kapsamında sosyal ve ekonomik sıkıntılarda artış yaşanmıştı. İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında normalleşme sürecine girilse de, pandeminin ekonomiye verdiği zarar devam ediyor. Çanakkale Pazar esnafı, vatandaşın ve kendilerinin durumunu gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdi. Normalleşme sürecine girilirken, vatandaşların hem tedirgin olduğunu hem de alım gücünün düştüğünü belirten esnaf, durumların biran önce düzelmesini bekliyor. Esnaf, “akşamları insanlara bedava dağıtıyoruz” diyor.

Pazar esnafı normalleşme sürecine girilmesi ile pazarın durumunu şu şekilde değerlendirdi;

 

“Durumların biran önce düzelmesini bekliyoruz”

Caner Karakaya; “İşler baya düştü.  Esnafı hiç iyi bir durumda değil. Yavaş yavaş normalleşme oluyor ama yasakların kalkmasının bize fazla bir etkisi olmadı. Biz de şartlarımızın düzelmesini bekliyoruz.  Bütün esnaf bunu bekliyor.”

Eyüp Can; “Coronanın biz çok etkisi olmadı. Çünkü insanlar bir şekilde karınlarını doyurmak zorundalar. Yapmış olduğum işe göre bana çok zararı dokunmadı. Ancak kiraz üreticisi olsaydım büyük sıkıntı olacaktı. Arz talepten dolayı mallar elimde kalacaktı. Ancak yeşil sebzede bu çok etki göstermedi. Yine insanlar toplu marketlere yöneldi, ancak taze sebzeyi yine pazardan almayı tercih etti. Ben insanların yine de riski göze alarak Pazar ve manavı tercih ettiğini düşünüyorum.”

 

“Kendimizi korusak çocuklarımıza nasıl bakacağız”

Ercan Güneri; “Cuma Pazarı eski haline dönecek yine dolup taşacak. Sosyal mesafe olmayınca bunun önüne geçemezsin. Biz kendimizi korusak evdeki çocukları nasıl geçindireceğiz. Günlerimiz zor geçiyor ama bekliyoruz. İnşallah kolay bir şekilde atlatırız. Yasakların kalkması bir şeyi değiştirmedi. İnsanlar koktukları için pazara gelmeyi pek tercih etmiyorlar. İnsanlar manavı daha çok tercih ediyor. Bu yüzden Pazar bugünlerde daha geri planda kalıyor. Bizde oturup bekliyoruz.”

 

“Satış olmadığı için mal dahi getirmiyoruz”

Emre Çevik; “İnsanlar dışarı çıkamıyorlar. Satış olmadığı için mal dahi getirmiyoruz. Durumlar sıkıntılı. Sürüm yok. Esnaf bekliyor kan ağlıyor. Umarız en kısa sürede düzelir. Yasakların kalkması biraz hareketlilik getirdi ancak yine de kayda değer bir durum yok. İnsanlarda da para yok, alamıyorlar, o yüzden akşamları bedava dağıtıyoruz”

(Eren Aşnaz)

Paylaş