havadurum

"Asgari ücret sonrası işçilere işten çıkartma tehdidi"

655
CHP Çanakkale İl Örgütü İşçi Dayanışma ve Mücadele Platformu tarafından yapılan açıklamada, çalışan işten atılma tehditleri ile karşı karşıya olduğu belirtilerek açıklama yapıldı. Açıklamada, asgari ücret zammının ardından çalışanların asgari ücret altına maaş almaya zorlandığı, kabul etmeyenlerin ise işten çıkartılmakla tehdit edildiği belirtildi. Asgari ücretin ilk açıklandığında iyi gibi görünse de bu durumun kısa süreceği ifade edilen açıklamada, "TL`deki değer kaybı ve alım gücünün her gün düşmesi görmezden gelinirken, işverenler tarafından asgari ücrete getirilen zam görünür hale geldi" denildi. Ağır yaşam koşullarının altında ezilen işçilerin şimdilerde ise işten atılma korkusuyla kaygılandığı ifade edilen açıklamada; "CHP Çanakkale İl Başkanlığı olarak İşçilerimize, emekçilerimize sesleniyoruz. Uğrayacakları haksızlıkların karşısında, tehditlerin karşısında, işten çıkarılmalarına karşı yalnız olmadıklarını bilsinler" denildi. 
 
"Çalışanlar, işten atılıp atılmayacaklarının endişesini yaşamaya başladılar"
İşçi Dayanışma ve Mücadele Platformu tarafından yapılan açıklamada; "Ülkemizde emekçilerin yıkıcı bir yoksullaşma yaşadığı, her alanda sıkışan ve çıkmazı büyüyen rejimin ise emekçilerin tepkisini bastırıp onları sindirmeye çalıştığı bir dönemde asgari ücrete gelen zammı duyan işçiler sevinemedi. Geçtiğimiz yıla göre daha da fakirleşen emekçilerimiz, birde bu alın terinin içinde boğulmuşluklarının, yorgunluklarının arasında işverenler tarafından işten atılıp atılmayacaklarının endişesini yaşamaya başladılar. Bugün enflasyon oranını düşünecek olursak asgari ücrete gelen zammın bir kıymeti de yok. Damga ve gelir vergisindeki 450 liralık kesinti de işçilere değil işverenlerin işine yaramaktadır. Enflasyon ve gelen zamların karşısında verilen bu asgari tutar bir seçim yatırımıdır. İlk başta açıklanan asgari ücrete getirilen zam oranı iyi gibi görünse de bu durum aslında çok kısa sürecektir. TL`deki değer kaybı ve alım gücünün her gün düşmesi görmezden gelinirken, işverenler tarafından asgari ücrete getirilen zam görünür hale geldi. Aldıkları teşvikleri ceplerine indiren patronlar şimdi de işçileri hedef alarak bazı iş yerlerinde işten çıkarmalar, bazı iş yerlerinde ise asgari tutar altında çalışmayan işçinin iş akdinin sonlandırılacağı tehditlerine başladı" denildi. 
 
"Krizin faturası emekçilere kesiliyor"
Krizin faturasının emekçilere kesildiği belirtilen açıklamada; "Genel Başkanımızın dediği gibi şimdi asgari ücretlinin işlerini güvence altına alma zamanı. Yaşanmakta olan ağır ekonomik krizin faturasının tam anlamıyla emekçilerin sırtına yıkılmasıyla gelecekleri iyice belirsiz hale gelen emekçilerin asgari ücrete gelen zamla hayatları daha da kabusa döndü. Ağır yaşam koşullarının altında ezilen işçilerimiz şimdilerde işten atılma korkusuyla kaygı ve öfke nöbetlerine girmektedir. CHP Çanakkale İl Başkanlığı olarak İşçilerimize, emekçilerimize sesleniyoruz. Uğrayacakları haksızlıkların karşısında, tehditlerin karşısında, işten çıkarılmalarına karşı yalnız olmadıklarını bilsinler. Tüm hak gasplarına karşı emekçilerimizi kucaklıyoruz ve bize ulaşmalarını istiyoruz. Yanlarında olduklarımızı ve güçlü olduklarını hak gaspına uğrayan tüm emekçilerimizin bilmesini istiyoruz" denildi. 
 
"Hak gaspına uğrayan tüm emekçilerimiz yalnız değil"
Açıklamada son olarak; "Patronlar bu süreci fırsat bilmelerine, kayıt dışı çalıştırma, ücretlerin bir bölümünü geri almalarına, uzun çalışma saatleri gibi uygulamaları işçilere dayatmalarına müsaade etmeyeceğiz. Bizler bu duruma sessiz kalmayacağız. Sesimizin tüm işçiler tarafından duyulmalı ve emekçilerimiz bu çağrımız karşılığında güçlenmelidirler. Dayanışma ve Mücadele Platformumuz her üretim alanına yayılmalı, her iş yerine uğramalı, duyurulmalı ve birlikte hareket etmeliyiz. Bizim gücümüz birbirimiz ile kol kola girmek, barikat oluşturabilmek ve örgütlü olmaktır. Hak gaspına uğrayan tüm emekçilerimiz yalnız olmadıklarını, güçlü olduklarını bilsinler" ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş