havadurum

"Atikhisar'da katliama izin vermeyeceğiz!.."

1517

 Çanakkale’nin tek içme ve sulama su kaynağı olan Kirazlı Atikhisar Havzası’nda altıncı şirket Kanadalı Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş tarafından alanda yapılan katliamın görüntüleri büyük tepki toplamıştı. Son olarak yapılmak istenen maden işletmesi için son izin olan ‘işletme izni’ Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş, iznin ardından altıncı şirket binlerce ağacı katletme sürecini hızlandırarak, toprak sıyırma işlemlerine başlamıştı. Binlerce ağacın katledildiği görülen alanın havadan çekilmiş ve çırılçıplak kalan görüntüleri yürekleri sızlatmış, görüntülere büyük tepki gelmiş ve talanın durdurulması için sosyal medyadan imza kampanyası başlatılmıştı. Çanakkaleli siyasilerde katliamı kınamış, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan sosyal medyadan bir ağıt paylaşırken, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise katliamı meclis gündemine taşımıştı. Çanakkale halkı, 19 Temmuz saat 18:30’da İskele Meydanı’nda Atikhisar’da yapılan katliama karşı eylem yapacak. Çevre örgütlerinin öncülüğünde gerçekleşecek eylem için binlerce vatandaş ve siyasilerde katılım çağrısında bulundular. Çanakkaleliler, 19 Temmuz’da gerçekleşecek eylemde; “Atikhisar’da katliama ve talana geçit yok” diyecek. 

 
Siyasilerden tepki
Katliam görüntülerine siyasilerde tepki göstermişti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yaşanan katliama karşı ağıt paylaşarak; “Havasına suyuna taşına toprağına, bin can feda bir tek dostuma. Her köşesi cennetim, ezilir yanar içim, bir başkadır benim memleketim. Çanakkale’nin altından daha değerli güzelliklerinin talanı tüm hızıyla sürüyor, içim yanıyor. Memleketimiz için mücadele şimdi değilse ne zaman?” ifadelerini kullanmıştı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, daha önce Meclise verdiği araştırma önergesinin ardından, Atikhisar İçme Suyu Havzası’nda yaşanan ağaç katliamını bir kez daha Meclis gündemine taşımıştı. Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada,  Atikhisar İçme Suyu Havzası’nda yaşananları dile getiren Milletvekili Ceylan, alandaki ağaç katliamına dikkat çekilmesi gerektiğini belirtmişti. Mecliste yaptığı konuşmada; “Atikhisar içme suyu havzasından elinizi çekin. Çanakkale`nin üstü altından değerlidir” diyen Ceylan; “AKP, Çanakkale`yi fosil yakıtlı enerji ve vahşi madencilik faaliyetleri açısından cazibe merkezine çevirdi. Atikhisar içme suyu havzasından elinizi çekin. Çanakkale`nin üstü altından değerlidir” ifadelerini kullanmıştı.
 
“Tüm canlılara sahip çıkmak için imzala”
Katliamın durması için sosyal medyada başlatılan imza kampanyasına binlerce insan destek verdi. Change.Org’ta yer alan imza kampanyasında; “Siyanürlü altın madenciliği kesilmiş binlerce ağaç, yok olmuş sayısız nadir bitki ve canlı, kirlenmiş ve tükenmiş su ve toprak varlığı, sekteye uğramış tarımsal üretim, metrelerce yükseklikteki atık dağları, toz rüzgârları, dev cehennem çukurları, tonlarca siyanür ve ağır metal, asit maden drenajı, çatlamış binalar, atık maden barajı kazaları demektir. Çanakkale’nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için imzala” açıklaması yapıldı.
 
“Sessiz kalma, 19 Temmuz, Saat 18:30`da, Çanakkale İskele Meydanında birleş!”
Çanakkale halkı, ‘havası, suyu, ağacı ve toprağı’ için yaşanan katliama “dur” diyecek. Çanakkale Kent Konseyi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği öncülüğünde 19 Temmuz saat 18:30’da İskele Meydanı’na protesto eylemi yapılacak. Birçok çevre örgütü ve siyasinin de katılacağı eylemde Çanakkale halkı, “Atikhisar’da katliama ve talana geçit yok” diyecek. Siyasiler ve çevre örgütlerinin yan sıra vatandaşlarda, Çanakkale halkına protesto eylemine katılma çağrısı yaptılar. Vatandaşlar, Çanakkale halkına yaptıkları çağrıda; “Dur Yolcu! Kazdağları hepimizin Kirazlı`da katlediliyoruz. Binlerce yıldır sanata, felsefeye, medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklara siyanür karışıyor. Ağaçlarımız kesiliyor, havamız kirleniyor, suyumuz bulanıyor, hayvanlarımız ölüyor ve doğamız yok oluyor. Derdimiz kuru kuruya muhalefet olmak değil. Derdimiz taşkınlık çıkarmak değil. Derdimiz doğanın bize bahşettiği güzelliklere karşı olan bu ihanete dur demek. Bir kez bile olsun ağaçların gölgesinde dinlenmişsen, onların meyvesinden yemişsen, susuzluğunu gidermek için tertemiz sudan faydalanmışsan, temiz havayı derin bir iç çekerek hissetmişsen; seni de Çanakkale’de görmek istiyoruz. Gölgesinde dinlendiğin ağacın şimdi sana ihtiyacı var. Sessiz kalma, 19 Temmuz, Saat 18:30`da, Çanakkale İskele Meydanında birleş!” ifadelerini sosyal medya hesaplarından paylaştılar.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş