havadurum

"Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz"

1124

 Kurumlar ve Çanakkaleli siyasiler, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıldönümü dolayısı ile mesaj yayınladılar. Mesajlarda, 103 yıl önce Çanakkale’de tarih yazıldığı ifade edilerek, Çanakkale Destanı’nın yüzlerce yıl daha gelecek kuşaklara aktarılacağı vurgusu yapıldı. Cumhuriyet’in ön sözünün yazıldığı yer olması açısından Çanakkale Savaşı’nın önemine değinilirken, aynı zamanda Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ile Çanakkale Savaşı şehitleri ve gazileri bir kez daha saygıyla anıldı. 

 
“Ruhları şad olsun”
Vali Orhan Tavlı: 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıldönümünde Şanlı Ecdadımızın Çanakkale Destanını yazarak vatan kıldığı bu topraklarda, şanlı tarihimizin zaferlerinin kutlanması ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmanın manevi onurunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Dönemin en güçlü donanmasına sahip İtilaf Kuvvetleri`ne karşı 103 yıl önce tek yürek olan kahraman ecdadımız Çanakkale Ruhuyla istiklalini ve istikbalini korumak isteyen bir milletin karşısında hiçbir gücün duramayacağını bütün dünyaya göstermiştir.  Tıpkı 103 yıl önce verdiği istikbal ve istiklal mücadelesiyle tarihe altın harflerle adını yazdıran Aziz Türk Milleti, bugün de yarın da vatanına, geleceğine ve bağımsızlığına sahip çıkma azim ve kararlılığında olduğunu Zeytin Dalı Harekâtıyla da bütün dünyaya ilan etmiştir. Zeytin Dalı Harekâtında destan yazan kahramanlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum.  Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferini kutluyor başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve topraklarımızı vatan kılan Aziz Şehit ve Gazilerimizin manevi hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhları şad olsun
 
“Cumhuriyete önsöz olmuş hatıraların önünde saygıyla eğiliyorum”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: Çanakkale’mizin aziz şehitleri, kıymetli hatıranızın önünde başımız her zaman saygıdan eğilir. Sizler, canınız pahasına, sizlerden sonrakilerin özgür ve başı dik yaşamı için, ülkemizin aydınlık geleceği için çok büyük bedeller ödediniz. Oysa gencecik bedenleriniz toprağa düşmek istemez; yârine, annesine, bebeğine kavuşmak isterdi şüphesiz. Ama siz zor olanı seçtiniz, bizlerin geleceği için, kendi yaşamlarınızı görmezden geldiniz. Bizler, her zaman türlü imkansızlıklar içinde bağımsız bir vatan için, canlarını veren siz kahramanlarımızı anıyor, sizler için dualar ediyoruz. Biliniz ki sizler, bizim kahraman yürekli yiğitlerimiz, Cumhuriyetimizin temelisiniz. Bu önemli günde bağımsız, özgür ve laik bir ülkeyi bizlere miras bırakan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve geleceğimizin kurucuları aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor, büyük bedeller ödenerek, Cumhuriyete önsöz olmuş Çanakkale’den kıymetli hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. 
 
“Türk Milleti, düşman postalları altında ezilmeyeceğini duyurdu” 
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan: 18 Mart 1915 günü Çanakkale sularında boğazı geçip Osmanlı İmparatorluğunun başkenti İstanbul’a ilerlemeye çalışan İngiliz ve Fransız kuvvetleri kendilerinden çok emindiler. Karşısında kendisine başkaldıracak, kendisiyle mücadele edecek bir gücün olmadığını düşünüyordu. Müttefik devletlerin gemileri Çanakkale Boğazına girmeye çalıştıklarında karşılaştıkları direnişle büyük bir yenilgi yaşadılar. Türk milletinin iman dolu göğsü onların toplarını parçalayıp atmıştı. Bir millet, istiklâli söz konusu olduğunda nasıl yeniden ayağa kalktığını tüm dünyaya göstermişti. ‘Çanakkale Geçilmez’ diyerek vatan toprağını düşman postalları altında ezdirmeyeceğini cümle âleme duyurmuş oldu. 1915’te düşman gemileri Çanakkale Boğazına dayandığında nasıl ki “söz konusu vatansa gerisi teferruat” olduysa 15 Temmuz’da sokağa çıkan milletimiz için de aynısı oldu.
 
“Çanakkale, ölüme gülerek koşan askerlerin yazdığı destandır”  
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Erkek: Dünya tarihine yön veren olayların başında hiç şüphesiz savaşlar ve bu savaşların sonunda kabul edilen barışlar gelmektedir. Yine tarihe yön veren kişilerin bu savaşlarda ortaya çıkmış ve sonrasında barışı sağlayabilmiş kişiler olduğu görülecektir. Bu olaylar ve kişiler ancak destanlarda anılmayı hak etmişlerdir. Binlerce yıl tarih sahnesinde önemini korumuş Çanakkale`ye baktığımızda tarihin akışını değiştiren savaşların ve bu yıkıcı savaşlar sonunda sağlanan barışların coğrafyası olduğu açıktır. Ve bunlar destanlara konu olmuştur. Bunun en yakın örneği ise Türkiye Cumhuriyeti`nin önsözü olan Çanakkale Savaşlarıdır. Her açıdan büyük bir yoksunluk içinde kıvranan ve hasta adam gözüyle görüldüğü için topraklarına göz dikilmiş Osmanlı`nın başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere zafere inanmış komutan ve bir saniye bile düşünmeden ölüme gülerek koşan askerlerinin yazdığı bir destandır Çanakkale. İngiliz devlet adamı Churchill`in ‘Türkler, Çanakkale’yi zorlayan çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişlerdir’ sözleri de bunu doğrulamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale`den günümüze başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere yüz binlerce kahramanımızı saygı ve minnetle anıyor; üzerinde yaşadığımız toprakları vatan yapan tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi`nin 103’üncü yıldönümü kutlu olsun.  
 
“Çanakkale, kudretin adıdır”
AKP Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider: Bizleri yok etmek ve tarihi avucunun içine almak isteyenlerin adı hep değişti. Önce Çin oldular, sonra Haçlılar. Kimi zaman Rus maskesiyle karşımıza çıktılar kimi zaman İngiliz, Fransız. Ve bir gün, tek tek bizimle başa çıkamayacaklarını anlayıp, tek vücut oldular. Onların isimleri hep değişti ama karşılarındaki daima Türk’ün kendisi idi. 18 Mart 1915, Türk’ün özgürlüğünü elinden almak ve milletimizi yok etmek için birleşen işgalci güçlere karşı kanlı bir çarpışmanın yapıldığı gün olmuştur. Ve o gün, Aziz Milletimiz, tüm bu işgal girişimlerine her biri yeni bir kahramanlık destanı ile adlandırılacak zaferlerle karşı koymuştur. 18 Mart gününün akşamında çaylarını İstanbul’da içmek isteyenlere karşı, şanlı ordumuzun kahraman neferleri, şahadet şerbetini içmiş ancak Çanakkale’yi geçmek isteyenleri de Çanakkale’nin boğazına gömme kudretini de göstermeyi bilmiştir. Çanakkale bu kudretin adıdır. Çanakkale, zalimin en güçlü olduğu anda yıkıldığı coğrafyadır. 
 
“Çanakkale, dünümüzün namusu, bugünümüzün onurudur”
CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz: 18 Mart Çanakkale Deniz Zafer’imizin 103’üncü dönümü. Başta Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Çanakkaleliler olarak son yıllarda stadyumdaki 18 Mart törenlerine alınmasak da akşam fener alayında on binlerce Çanakkaleli hemşerimizle birlikte Çanakkale ruhunu yaşatıyoruz. Umuyoruz ki bu yıl ev sahibi Çanakkaleli hemşerilerimin alınmadığı bir stadyum kutlaması yapılmaz. Değerli milletvekilleri, Çanakkale türküsü söylenince herkesin yüreği titrer. Kınalı kuzular, kadınlar tek yürek olmuş, ‘Çanakkale geçilmez’ dedirtmiştir.  Çanakkale, dünümüzün namusu, bugünümüzün onurudur. Herkes namusunu ve onurunu, Çanakkale kahramanlarının Çanakkale`yi ve yurdunu savunduğu gibi korur. O yüzden nereli olduğunuzun önemi yoktur, herkes Anafartalıdır, herkes Conkbayırlıdır.
 
“Çanakkale Zaferi, Türk milletinin gurur kaynağı”
Gelibolu Belediye Başkanı Başkan M. Mustafa Özacar; “Bir asır geçse de zaferler ve onları gerçekleştiren kahramanlar asla unutulmaz. Çanakkale Deniz Zaferi,  bağımsızlık, özgürlük, kardeşlik ve birlik ruhuyla verilen onurlu bir mücadelenin ürünüdür. Eşine az rastlanır bir kahramanlığın, toprakları vatan kılan bir mücadelenin, bağrından lider çıkaran bu destanın, 103. Yıldönümü kutlu olsun. Yedi düvele karşı göğsünü siper edip, vatan aşkı ve özgürlük tutkusu için tarihin seyrini değiştiren bir mücadele bu topraklarda yaşanmıştır. Emperyalist güçlerin dünya sahnesinden silinmesinin en çarpıcı örneği bu topraklarda verilmiştir. Omuz omuza savaşıp, bugün koyun koyuna yatan kahraman şehitlerimiz, milletimizin bin yıllık birlik ve beraberliğinin en büyük nişanesidir. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin gurur kaynağı, muzaffer tarihinin mümtaz sayfalarından biridir. Her bir Gelibolulu bu zaferin gururunu yaşamaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ sözlerinde ifadesini bulan bu destan, Türk askerinin istiklali uğruna nelerini feda edebileceğinin benzeri olmayan bir sembolüdür.
(Atilla Akın)
Paylaş