havadurum

"BOTAŞ'ı ve belediyeleri daha duyarlı olmaya çağırıyoruz.."

1528

 Geçtiğimiz hafta, BOTAŞ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilerek yapımı devam eden ve Havran Yol ayrımına gelmiş bulunan Edremit Burhaniye Doğalgaz Boru Hattı İnşaatı sırasında pek çoğu asırlık zeytin ağacının müteahhit firma tarafından söküldüğü belirtilmişti.  Sökülen ağaçların daha sonra acele olarak kesilerek yakacak odun hale getirilip alandan uzaklaştırıldığı, üzerinde zeytin bulunan bazı ağaçlardan zeytinlerin toplanılmasına dahi izin verilmediği ifade edilmişti. Asırlık zeytin ağaçlarının sökülmesine büyük tepki gelmiş, tepkiler gazetemizde yer almıştı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından zeytin ağaçlarının yeniden dikilmesi için Havran ve Burhaniye Belediyelerine çağrı yapıldı.   BOTAŞ tarafından doğalgaz boru hattında sökülen ağaçları kendi gösterecekleri başka bir yere dikilmesini isteyen, ancak kendi olanağı olmayan üreticilerin, Edremit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne başvurmaları halinde, zeytin ağaçlarının Belediyenin desteği ile yeni yerlerine dikileceği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, bölgede yapılan incelemede yeni ağaçların işaretlendiği ve BOTAŞ’ın söküm işlemleri sırasında daha duyarlı olması gerektiği belirtildi.

 
“Havran ve Burhaniye Belediyelerinden destek bekliyoruz”
Havran ve Burhaniye Belediyelerinden de benzer desteğin beklendiği ifade edilen açıklamada;  “Üreticilerimizi, doğal gaz hattı çalışmaları sırasında tarlalarının başında durmaya, ağaçların sökülmesi sırasında hasarlanmaması için gözetimde bulunmaya, sökülen ağaçları odun yapmak yerine ister kendi tarlasında, ister başka zeytinliklerde veya Belediyelere bağışlayarak yeniden dikilmesi için çaba göstermeye davet ediyoruz” denildi.
 
“BOTAŞ’ı ağaçları zedelemeden  sökmeye davet ediyoruz”
Yapılan incelemede başka ağaçlarında sökülmek amacıyla işaretlendiği belirtilen açıklamada; “BOTAŞ’ı da ağaçları kesmeden, zedelemeden sökmeye ve tarla sahiplerine düzgün bir şekilde teslim etmeye çağırıyoruz. 8 Aralık Cumartesi günü hatta yaptığımız incelemede, Burhaniye Hattında güzergah açma çalışmasının neredeyse tamamlandığını, Havran bağlantısı ve Edremit bağlantısı için daha yüzlerce ağacın işaretlendiğini ve önümüzdeki günlerde söküleceğini gördük ve Başkanımız Kamil Saka ile görüştük. Kendisi destek olmaya söz verdi. Kalan ağaçları kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Bazı köylülerin ağaçları kendi olanaklarıyla başka yerlere diktiklerini, bazılarını sattığını, bazı köylülerimizin de ağaçlarını odun yaptığını gördük. Bazı köylülerin de duyuruyu almadıklarına ve kamulaştırmadan haberi olmadığına tanık olduk. Kamulaştırma bedellerini henüz almayanlar da vardı” denildi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş