havadurum

"Bağış adı altında zorla para alınamaz"

871

 2018-2019 Eğitim Yılı’nın başlaması ile birlikte binlerce öğrenci, Çanakkale’de yeni eğitim hayatına başladı. Eğitim giderleri ekonomik krizden dolayı katlanarak artarken, eğitim sendikası temsilcileri okullarda istenen paralara dikkat çekti. Zorunlu eğitimde ‘parasız eğitimin’ hak olduğunu ve Anayasal güvence altında olduğunu belirten sendika temsilcileri, hiçbir öğrenci ve veliden ‘bağış’ adı altında zorla para alınamayacağını söylediler. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Cemal İlgün, Anayasa’nın 42’inci maddesinde, “İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır” hükmü bulunduğunu belirterek, öğrenci ve velilerden hiçbir ad altında para talep edilemeyeceğini ifade etti. Eğitime katkı yapmak isteyen velilerin olabileceğini ifade eden İlgün,  ancak hiçbir veli ve öğrenciden zorla para alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Eğitim İş Şube Başkanı Ahmet Mantaş, parasız eğitimin devlet tarafından güvence altına alındığının altını çizdi. Devlet tarafından eğitime neredeyse hiç pay ayrılmadığını ifade eden Mantaş, okulların ise kendi yöntemleri ile eğitim hayatına devam etmek zorunda bırakıldığını söyledi. Mantaş; “Bağışları zorunlu tutamazlar. Bu konuda zorunluluk konulursa, veliler muhakkak şikayet etsinler” dedi.

    
“Velilerimiz ile bu anlamda dayanışma içerisinde olacağız”
Hiçbir veli ve öğrenciden ‘bağış’ adı altında zorunlu para alınamayacağını belirten Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyesi İlgün; “Anayasa’nın 42’inci maddesine göre Devlet okullarının tamamında eğitim ve öğretim parasızdır’ der. Dolayısı ile öğrencilerimizden hiçbir ad altında para talep edilemez. Aynı zamanda Anayasaya göre 18 yaşından küçük olan, reşit olmayan hiçbir çocuktan ve öğrenciden yine para talep edilemez. Tabi burada öğrencilerden para talep edilmesinden ziyade, bazı okullarda bağış isteniyor. Bağış dediğimizde adı üzerinde gönüllülük esasına dayanır. Tabii ki velilerimiz, halkımız, insanlarımız bir şekilde eğitim konusunda katkı sunmak istiyorlarsa bunu, ‘neden sunuyorsun’ diyemeyiz. Ancak, burada bağış adı altında velilerden zorunlu bir şekilde, ‘fotokopi parası, sinevizyon parası… gibi birçok materyal için çeşitli paralar talep ediliyor. Bunların Anayasa’ya göre alınması zorunlu değil. Hiçbir şekilde velilerimizin bu paraları vermek zorunda olmadıklarını buradan belirtmek isterim. Bu gibi durumlarda, velilerimizden zorla para talep edilirse, o velilerimiz ile birlikte kamuoyunda bunları paylaşmak görevlerimizden biridir. Velilerimiz ile bu anlamda dayanışma içerisinde olacağız. Okulların açıldığı ilk günlerde dediğim gibi Okul Aile Birlikleri bunu bağış adı altında talep ederek alıyorlar” dedi.
   
“Bakanlık okullara pay ayırmıyor”
Zorunlu olan eğitim alanının devlet tarafından güvence altına alınarak, ‘parasızdır’ denildiğini belirten Eğitim İş Şube Başkanı Mantaş; “Bu net ve anlaşılır. Ancak okullara bütçe ayrılmadığı için, kendi giderlerini çoğu zaman karşılayamıyorlar. Bakanlık, maalesef eğitimi gözden çıkartmış durumda ve topu velilerin sırtına atmış durumda. Eğitime bütçe ayrılmıyor. Okullarda bir yönteme başvurarak Okul Aile Birlikleri üzerinde bağış, fotokopi, temizlik parası… adı altında bir şekilde velilerden para topluyorlar. Bu, bizimde kulağımıza geliyor, ancak bu zorunlu değil. Bunu zorunlu tutamazlar, bu konuda zorunluluk konulursa veliler muhakkak şikayet etsinler. Okul İdaresi yada Aile Birlikleri bağış istiyor, velilerde bağış da bulanıyorlarsa bununla ilgili makbuz kesmek zorundalar. Bu hesapları da Genel Kurulları’nda, ya da oku idaresinin hesapladığı bir panoda gelir gider olarak göstermek zorundalar. Ama maalesef Türkiye’de eğitim öyle bir noktaya gelmiş ki, veliler okullara gitmekten korkuyorlar. ‘Okula gittiğimde benden para isterler’ diyerek endişeye kapılıyorlar.  Bu yaklaşım doğru değil, zorunlu eğitimde zorunlu giderler devlet tarafında karşılanır” dedi.  
(Eren Aşnaz)
Paylaş