havadurum

"Bahçedere'de yeniden bir maden çalışması istemiyoruz"

1553

 Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, Ayvacık Küçükkuyu Bahçedere Köyü Fatma Kayası Mevkiinde yapılan ağaç kesimlerini ve yol yapım çalışmalarını Küçükkuyu,  Ayvacık Orman İşletme Şeflikleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sordu.  Yolun, 2007 yılında yapılmak istenen ancak bölge halkının ve çevrecilerin direnmesi ile iptal edilen maden sahasına çıkmasına dikkat çeken Doğan, Ayvacık Orman Bölge Şefliği ile yapılan yüz yüze görüşmede ‘ağaçların gençleştirme çalışması nedeni ile kesildiği, yolun ise kesilen ağaçların daha rahat taşınması amacı ile yapıldığı…’ cevabının verildiğini belirtti. Doğan, Ayvacık Orman Şefliği, Küçükkuyu Orman Şefliği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği ayrı yazılarda,  “Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Bahçedere Köyü yakınlarında 2007-2008 yıllarında altın madeni arama sondajları yapılmış daha sonra bu çalışmalara son verilmişti. Söz konusu bölgede orman içerisinde yol yapımı çalışmalarının gerçekleştirildiği görülmektedir. Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Bahçedere Köyü yakınlarında halihazırda geçerli olan bir altın madeni arama ya da işletme ruhsatının verilip verilmediği ve söz konusu alanın herhangi bir madencilik firmasına ihale edilip edilmediğinin ve var ise firma adı ve ruhsat bilgilerinin bildirilmesi hususunu müsaadelerinize sunarız” ifadelerini kullanan Doğan; “Burada daha önce Bahçeler altın madeni projesi vardı. Yol tamda oraya gelmiş. Yani tam alana bağlanmış. Bu çalışmanın gerçekten rutin çalışması kapsamında olmasını umuyoruz ve herhangi bir maden çalışması istemiyoruz” dedi.

 
“Çalışmalarla ilgili bilgi verilmesi isteğiyle dilekçeleri verdik”
Önce Küçükkuyu Orman Bölge Şefliğine ve Ayvacık Bölge Müdürlüğüne yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verilmesi isteğiyle dilekçeleri götürdüklerini belirten Doğan; “Dönüş yapılacağı söylendi. Ayrıca sözlü olarak net iki kurumdan da’ yapılan çalışmaların gençleştirme çalışması olduğu ve kesilen ağaçların taşınması için de yol açma işlerinin yapıldığını’ söylediler. Herhangi bir maden faaliyeti olmadığını anlattılar” dedi. 
 
“Bölgede yeniden bir maden çalışması istemiyoruz”
Bölgede yeniden bir maden çalışması istemediklerini belirten Doğan; “Ayvacık ve Küçük Orman İşletme Müdürlüklerine ayrı ayrı yazı yazdık. Bu kesimlerin nedeni nedir? Bu alanlar herhangi bir maden işletmesine tahsis edilmiş midir? Edilmişse kime edilmiştir? Şeklinde sorular sorduk. E Posta ile cevap vereceklerini söylemişler ama şifai görüşmede, ‘herhangi bir maden çalışması yok. Yalnızca gençleştirme kesimi yapıyoruz. Kesim yaptığımız ağaçları rahatlıkla taşıyabilmek için orman içinde yollar açıyoruz, bu yol çalışması herhangi bir madene açılan yol değil’ demişler. Burada daha önce Bahçeler altın madeni projesi vardı. Tamda oraya gelmiş. Yani tam alana bağlanmış. Bu çalışmanın gerçekten rutin çalışması kapsamında olmasını umuyoruz ve herhangi bir maden çalışması istemiyoruz. Eğer böyle bir şey olursa 2007-2009 yılları arasında yaptığımızı gibi direnmeye devam edeceğiz. Burada bir maden çalışmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş