havadurum

"Barınma sorunu yaşayan öğrenciler için dayanışma"

398
TKP Çanakkale İl Örgütü tarafından yaşana yurt sorunlarına dair açıklama yapıldı. Milyonlarca öğrenci bir buçuk yıl aradan sonra tekrar okullarına, üniversitelere dönerken, Türkiye bir haftadır İstanbul`da, Ankara`da, İzmir`de sokakta kalan üniversiteli gençleri izlediği belirtilen açıklamada; "Yurtlarda kontenjanlar çoktan dolmuş. Özel yurt ücretleri ateş pahası. Ev tutmak ise artık bir hayal. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi`nde okuyan ve bu sene yeni kayıt yaptıran toplamda kırk bini aşkın öğrenci de 11 Ekim`de başlayacak dersler öncesinde kente dönmeye başladı. Üniversitede derslerin başlamasına iki hafta olmasına karşın şimdiden özel yurtların birçoğu dolmuş, kiralık ev ise neredeyse kalmamış durumda. Halen boş olan kiralık evler için istenen ücretler ise geçtiğimiz yıla göre iki kat arttı. Yeterli sayıda devlet yurdu inşa etmeyen, mevcut olanların bakımlarına veya koşullarının iyileştirilmesine dair hiçbir çaba harcamayan Kredi Yurtlar Kurumu, kulağının üstüne yatıyor. 
 
"Artan kiralar sadece öğrencileri mi ilgilendiriyor?"
Açıklamada; "Çanakkale emekçilerin barınamadığı bir kent olma yolunda hızla ilerliyor. Sadece öğrenciler için değil, asgari ücretle çalışan ve yalnız yaşayan bir yurttaşın dahi ev kiralayarak insanca şartlar altında yaşaması bu kentte artık imkansız. Asgari ücretle yalnız yaşayan bir kişinin tutabileceği tek odalı evlerin kiraları bin liradan başlarken; işçi veya memur maaşıyla geçinen, çocuklu bir ailenin tutabileceği üç odalı evlerin kiraları ise iki bin liradan başlıyor. Yani her iki örnekte de alınan maaşın neredeyse yarısı artık kiraya gidecek. Bir yanda neredeyse iki katına çıkan kiralar; diğer yanda her ay büyük oranlarla zamlanan elektrik ve doğalgaz faturalarımız. Buna bir de 150 TL geçiş ücreti olduğu açıklanan ve yıllık ortalama geçiş sayısının beş katı geçiş garantisinin verildiği ortaya çıkan 1915 Çanakkale Köprüsü`nün bize yaratacağı maliyetle gelecek yeni zamlar eklenecek..." denildi. 
 
"Bu memlekette ekmek herkese yetebilir, konut da herkese yetebilir"
Açıklamada son olarak; "Bizler ise bu rantçıların ve fırsatçıların karşısında çocuklarımızı, üniversiteli arkadaşlarımızı yalnız bırakmamalı; onlar eğitim ve barınma hakkı için seslerini yükselttiklerinde yanlarında olmalıyız. Barınma sorunu yaşayan üniversiteliler için dayanışmayı örgütlemeliyiz. Soğuktan donmamak, yurtsuz kalmamak, üç kuruş paranın hangi faturaya yeteceği telaşından kurtulmak için bu kışı dayanışmayı ve örgütlü gücümüzü büyüterek ısıtmanın zamanı. Çünkü biliyoruz ki; bu memlekette ekmek herkese yetebilir, konut da herkese yetebilir; elektrik, su, doğalgaz herkese, hepimize yetebilir. Yeter ki zenginliğine zenginlik katan, arsız, alçak bir avuç haramiyi sırtımızdan atalım..." ifadelerine yer verildi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş