havadurum

"Baskılara iki yıldır direniyoruz"

1092

 Ayvacık’ın Babakale Köyü’nde kadınlar tarafından kurulan ve ihtiyacı olan kadınların çalışarak gelir elde etmesi amacıyla işlettiği ‘Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Lokali’ geçtiğimiz yıl Köy Muhtarı Bekir Vargün tarafından boşaltılmak istenmesi tepki toplamıştı. Babakaleli kadınlara yönelik, Çanakkale’deki kadın STK ve dernekleri başta olmak üzere Türkiye’deki birçok kadın STK ve dernekleri destek açıklamasında bulunmuş, Babakaleli kadınların el emekleri ile kurdukları lokalleri için imza kampanyası başlatılmış ve baskılara rağmen dernek çalışmalarını sürdürmüşlerdi. Önceki dernek lokali için yıkım kararı çıkartılırken, yeni dernek lokali yeri ise yine muhtar Vargül’ün şikayeti üzerine İl Özel İdare tarafından mühürlendi. `Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği’ başkanı Şükran Erkan konuyla ilgili açıklama yaparak baskıların ilk olmadığını daha önce 2 yıl boyunca direndiklerini, şu anda da baskıların devam ettiğini, köyün parçalara bölündüğünü belirtti. Dernek lokalinin mühürlenmesine tepki gösteren CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ise yaptığı açıklamada; “Ülkemizin çalışkan kadınlarını, Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği emekçi kadınlarını bölüp parçalayıp susturamazsınız...” dedi.

 

“Muhtarın baskısına 2 yıl direndik”

Konuyla ilgili konuşan dernek başkanı Erkan muhtarın haksız yere önceki binadan kendilerini çıkartmaya çalıştığını ve iki yıl boyunca direndiklerini belirterek; “Muhtar, 2 yılın sonunda tahliye davası açtı. Bizlerde ‘karar ne olursa ona uyarız’ dedik ve iki yıl boyunca direndik. Kendisi davayı kaybedeceğini anlayınca 3 Nisan’da teftişe geleceklerdi ancak kendisi 20 Mart’ta İl Özel İdare’den aldıkları bir kararla yeri yıktırdı. Bu haksız bir yıkım oldu. Mart’tan bu yana evlerimizde oturuyorduk. Daha sonra başka bir yer bulduk. Sahibi cesaret ederek yeri bize verdi. Burası 90 cm kadar kıyı kenar çizgisi içerisinde kalıyordu. Burada ise biz daha ruhsat için müracaat dahi edemeden yerleşmeye çalıştığımız sırada muhtarın şikayeti üzerine gelip mühürlediler” dedi.

 

“Kapalı alan olmamasına rağmen bu şekilde işlem yapıldı”

Alanın kapalı alan olmamasına rağmen bu şekilde işlem yapıldığını ifade eden Erkan;  “Orada bir sürü kaçak yapı var. Çevrede bir sürü  ruhsatsız işletme var ve kıyı kenar çizgisi içerisinde kalıyor. Bizim önümüzde doldurulmuş limana yapılmış bir restoran dahi var. Yine bizim yerimizde kapalı bir yapı yok. Taşınabilir konteynır var, tuğlayla kaplı bir bina. Üstü açık yanları kapalı bir pergolamız olmasına rağmen bunları kapalı alan olarak yazmışlar. Yani kılıfına uydurarak Kaymakamlığın izni ile mühürlediler. Daha önceki yer eşimin muhtarlığı zamanında alınmıştı ancak yeni muhtar burayı almak için çok uğraştı. Bir aylık dernekken kapısı kırıldı defter ve evraklarımız yakıldı. Bundan dolayı muhtar bizi köyde barındırmak istemiyor. Kadınların kurduğu, emekleri ile geçinmek istedikleri bu derneği istemiyor. Köy şu anda paramparça olmuş durumda en yakın akrabalar dahi birbirine selam vermeden geçiyor” dedi.

 

“Köylerimizi bölemezsiniz”

CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’da derneğin mühürlenmesine tepki gösterdi. Ural; “Köylerimizi Bölemezsiniz... Ülkemizin çalışkan kadınlarını, Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği emekçi kadınlarını bölüp parçalayıp susturamazsınız... Yıllarca dayanışma ve ortaklaşma ile bir araya gelip çalışmış, yaşamlarına renk katıp, kazanç elde etmeyi başarmış kadınlarımızın faaliyet gösterdiği tesis, bölgede kıyı kenar çizgisi içinde tesisler hatta denize daha yakın olmasına rağmen mühürlendi ve çalışmaları engellendi... Muhtarların görevi, köyüne, halkına insanına sahip çıkmaktır, köyü bölüp parçalayıp, korkutarak yönetmek olamaz, buna müsaade edemeyiz.. Bize ulaşıp destek isteyen kadınlarımızın yanında olup, dertlerini dinleyip konunun çözümü için mücadele edeceğiz…” dedi.

(Eren Aşnaz)

Paylaş