havadurum

"Berberoğlu'na vekilliğini geri verin"

845

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, durdurulan MİT tırları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezası alan Enis Berberoğlu`nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti. Karar ülke gündeminde geniş yer bulurken, CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek Çanakkale İl Başkanlığı`nda açıklamada bulundu. Berberoğlu`nun haksız bir şekilde yargılandığını belirten Erkek, 24 Haziran 2018 seçimlerinde yeniden Milletvekili seçildiğini belirterek; "Enis Berberoğlu yeniden milletvekili seçilmiştir ve dokunulmazlığı kaldırılmadığı sürece onu yargılayamazsınız" dedi. Berberoğlu`nun vekilliğinin düşürülmesi halinde Anayasa Mahkemesi`nin hak ihlali tespit ederek giderilmesi imkansız mağduriyetler yaratılabileceği hususunda uyarılarda bulunduklarını belirten Milletvekili Erkek; "Maalesef meclis ve meclis başkanlığı saraydan gelen talimatlarla hareket etti" dedi. Milletvekili Erkek, Meclis Başkanı Şentop`a çağrıda bulunarak; "Anayasa kararını mecliste okuyun ve Berberoğlu`nu meclise davet ederek vekillik görevine başlaması davetinde bulunun" dedi.

"Dokunulmazlığı kaldırılmadığı sürece Berberoğlu`nu yargılayamazsınız"
Anaya Mahkemesi`nin Berberoğlu hakkında aldığı kararla ilgili; "İstanbul Milletvekilimiz Enes Berberoğlu büyük bir hukuksuzluk ve adaletsizlik ile karşı karşıya idi. Geçte olsa Anayasa Mahkemesi oybirliği ile bu adaletsizliğe dur demiştir. Enes Berberoğlu, Cumhuriyet gazetesinde çıkan bir haber nedeniyle haksız, hukuk bir şekilde yargılanıyordu. Hakkında somut, inandırıcı deliller olmadığı halde keyfi bir şekilde, kinle, intikamla adalet silah olarak kullanıldı ve tutuklandı. Bu arada 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde Enis Berberoğlu yeniden İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Anayasa`nın 83.maddesinin 4.fıkrasında `Tekrar seçilen milletvekili hakkında soruşturma ve kovuşturma meclisin yeniden seçilen milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına bağlıdır` hükmü vardır. Yani 24 Haziran 2018 tarihinde tekrar seçilen milletvekilimiz Enis Berberoğlu yeniden milletvekili seçilmiştir ve dokunulmazlığı kaldırılmadığı sürece onu yargılayamazsınız" dedi. 
 
"Uyardık ancak talimatla hareket ettiler"
Berberoğlu`nun vekilliğinin düşürülmesi halinde Anayasa Mahkemesi`nin hak ihlali tespit ederek giderilmesi imkansız mağduriyetler yaratılabileceği hususunda uyarılarda bulunduklarını ancak Meclis Başkanlığı`nın talimatla hareket ettiğini belirten Erkek; "Enis Berberoğlu hakkında Anayasaya aykırı şekilde oluşturulan onama kararı kesin hüküm oldu diyerek mecliste okuyup vekilliğini düşüreceğiz dediler. İtirazlarımızı yüksek sesle dillendirdik; yapmayın herkese bir gün adalet lazım olacak dedik. Biz hukuk mücadelemiz için, demokrasi mücadelemiz için her türlü bedeli ödemeye hazırız ancak memleket büyük zararlar görecek. Adaletin olmadığı yerde hiçbir şey doğru işlemez. Anayasa komisyonunun görüşme tutanaklarını hatırlattık. Meclis başkanı Mustafa Şentop`un bizzat tutanaklardaki görüşlerini hatırlattık; ‘Bu kararı okutmayın, milletvekilliğini düşürmeyin çünkü Anayasa mahkemesinde inceleme devam ediyor` dedim. Anayasa mahkemesi hak ihlali tespit ederse giderilmesi imkansız mağduriyetler yaratabilirsiniz diyerek uyardık. Maalesef meclis ve meclis başkanlığı saraydan gelen talimatlarla hareket etti. 4 Haziran 2020 tarihinde Anayasa mahkemesi incelemesine devam ederken; bu kararı okuyup, Yargıtay`ın onama kararı kesin hükümdür diyerek milletvekilliğini düşürdüler.  Seçmen iradesi yok sayıldı. Kinle intikamla memleketi yönetirseniz, yargıyı kinle intikamla silah olarak kullanırsanız maalesef adaleti yok edersiniz. Anayasa Mahkemesinin kararları hepimizi bağlar, yasama organını, meclisi de bağlar. Anayasa mahkemesi kararları hak ihlalleri söz konusu ise geriye yönelik ihlal edilen hakkın mutlaka yerine getirilmesi gerekmektedir. Anayasa Mahkemesinin kendi kuruluş kanununda da bu tescil edilmiştir" dedi.

"Berberoğlu`na vekilliğini geri verin"
Meclis Başkanı Şentop`a Berberoğlu`na vekilliğinin geri verilmesi çağrısında bulunan Erkek; "Anayasa Mahkemesinin son verdiği karar yayınlanır yayınlanmaz TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kararı mecliste okuyacak ve diyecek ki `Biz büyük bir hata yapmışız`. İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu da meclise ve aramızda tekrar dönecektir. Meclis Başkanı Sayın Şentop 2 Mayıs 2016 tarihinde Anayasa Komisyonunda yaptığı konuşma hatırlatmak istiyorum. Çanakkale`den TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop`a sesleniyoruz; lütfen bu doğru olan görüşünüzün arkasında durun. Anayasa mahkemesi kararının meclisi ve sizi de bağladığını lütfen unutmayın. Asıl sorunumuz hukuk devletinin temelinden sarsılmasıdır. Bir yanda adalet ve hukuk mücadelesi verenler var, diğer yanda keyfilik var. Bir yanda seçmenin iradesi diğer yanda sarayın talimatları var. 23 Haziran İstanbul seçimlerinde olduğu gibi. Adaletin terazisiyle o kadar oynadılar ki; bir yerlerden Trump ya da Merkel`den telefon gelmesi gerekiyor. Biz hak hukuk ve adalet demeye devam edeceğiz; Meclis Başkanı Sayın Mustafa Şentop`a hukuka duyduğumuz, seçmen iradesine duyduğumuz saygı ile bir kez daha sesleniyoruz. Bu işin lamı cimi kalmadı. Berberoğlu meclise, görevine" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş