havadurum

"Bilim dışı hurafelere izin vermeyeceğiz"

1425

 Çanakkale İl Müftülüğü tarafından ‘milli ve manevi değerlerin toplumdaki bireylere kazandırılması’ talebi ile Valiliğe başvurusu ile başlatılan “Ortaokul Buluşmaları” etkinliğinin ilki dün, pilot okul seçilen Ömer Mart Ortaokulu’nda başladı.  Çanakkale Eğitim Sen Şubesi Yönetici ve üyeleri geniş bir destekle toplantıyı laik yaşama dönük sınırlandırmalar yapıldığı gerekçesi ile protesto etti. Eyleme Eğitim-Sen yönetici ve üyelerinin yanı sıra, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan ve Yönetim Kurulu, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ile birçok STK ve Oda temsilcisi de destek verdi.  Okul önünde yapılan açıklamada Eğitim Sen Şube Başkanı Filiz Savaş, 8 Ocak tarihinde ‘Ortaokul Buluşmalarının’ Ömer Mart Ortaokulu’nda başlaması nedeni ile eylemi okul önünde yaptıklarını belirterek; “Her gün neredeyse ülkemizin çeşitli yerlerinde laik yaşama dönük sınırlandırmalar, hak ihlalleri, çocuklarımızın geleceklerinin karartılmasına dönük uygulamalar sıradanlaşan uygulamalar haline geldi. Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli dernek ve vakıflarla yaptığı protokoller sonucunda okullarımızda çocuklarımıza en olmadık kişilerce eğitim adı altında hurafeler, bilim dışı uygulamalar dayatılmaktadır. Çocuk istismarının arttığı, çocuklarımızın cemaat ve tarikatların elinde, onların amaçlarına hizmet edecek şekilde yönlendirilmek istendiği bu günlerde, bu uygulamaların tipik örneklerinden birini de ilimizde, bu günden başlayarak 19 Ocak`a kadar sürecek olan ‘Ortaokul Buluşmaları’ adıyla eğitimciler, öğrencilerimiz maruz kalacaklardır” dedi.

 
“Verilecek vaazların içeriği nedir?”
Öğrencilere verilecek vaazın içeriğinin ne olduğunun bilinmediğini ifade eden Savaş; “Çanakkale İl Müftülüğü 05 Ocak tarihli dilekçe ile Valiliğe başvurarak ‘milli ve manevi değerlerin toplumdaki bireylere kazandırılması’ talebiyle Çanakkale Merkez ilçede bulunan tüm ortaokul öğrencilerine yönelik olarak, vaizlerin ve din hizmetleri uzmanının sunumlar yapmasını talep etmiştir. Çanakkale Valiliği aynı gün yazıya olur vererek, ortaokul öğrencilerine müftülüğün vaiz ve uzmanınca sunum yapmasına olur vermiştir. Ortaokul öğrencilerinin tamamına verilecek olan vaazın içeriği nedir? Ortaokullularımızda bulunan öğretmenlerimiz manevi ve milli bir eğitim yapamıyorlar mı? Adı bile milli eğitim olan bakanlık personeli yeterince milli değil mi? Okullarımızda verilen din eğitimi manevi değerleri kazandıramıyor mu? Yetmedi de şimdi vaizler mi? Vaizler, çocuk psikolojisine, eğitim pedagojisine ne kadar hakimdir? Çocuklara neyi nasıl anlatacaklar, sunacaklar? Biz öğretmenler işimizi yapamıyoruz da vaizlere mi çocuklarımızı teslim edeceğiz?” dedi.
  
“Okullardan vaizleri derhal geri çekmelidir”
Çocuklara bilim dışı hurafelerin verilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Savaş son olarak; “Bu günden başlayarak 19 Ocak’a kadar, Çanakkale Merkez ilçede tüm ortaokul öğrencilerine vaaz verilmesine olur veren valilik, okullardan vaizleri derhal geri çekmelidir. Buradan velilerimize sesleniyoruz. Sayın veliler valilik eliyle çocuklarımıza vaaz verilmesine hayır diyelim! Çocuklarımızı vaazın verileceği günlerde okullarında yalnız bırakmayarak, sınıflarından, derslerinden alınmasına, öğretmenlerinden koparılmasına izin vermeyelim. Milli ve manevi değerler diyerek çocuklarımıza gerici, ırkçı, anti laik ve bilim dışı hurafelerin dayatılmasına, çocuklarımızın geleceklerinin karartılmak istenmesine hayır diyelim” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş