havadurum

"Binzet'in işe iade edilmesi için süreç başlatılmıştır"

1762

 Kepez Belediye personeli Mahir Binzet’in iş akdinin sonlandırılması üzerine DİSK Genel İş Çanakkale Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. Kepez Meydan’da yapılan açıklamaya parti, sendika ve STK temsilcileri de katıldı. Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, Binzet’in işten çıkartılma süreci ile ilgili bilgilendirme yaparak,  Türkiye`nin neresinde olursa olsun haksızlığa uğramış emekçilerin yanlarında olacaklarını belirtti. Ceylan açıklamasında; “Mahir yalnız değildir. Derhal işine iade edilmelidir. Üyemiz Mahir Binzet`in işe iade edilmesi için süreç başlatılmıştır” dedi.  Binzet’in işten çıkartılma süreci ile ilgili bilgilendirme yapan Ceylan; “Bugün burada Sendikamız DISK/Genel-İş üyesi Mahir Binzet` in 14.02.2020 Cuma günü haksız ve hukuksuz yere işten çıkartılması sonucu toplandık. Mahir Binzet 2014 yılından bu yana; taksirli suç kapsamında 10 ay tutuklu kaldığı dönem hariç, Kepez Belediyemizde halkımıza en iyi şekilde hizmet etmeye çalışan, namuslu, onurlu, dürüst ve çalışkan bir emekçi arkadaşımızdır. 14.02.2020 tarihinde hiç beklemediğimiz bir şekilde Mahir arkadaşımıza iş akdinin fesih kararı tebliğ edilmiştir. Kendisine yapılan tebliğde yapmış olduğu hizmetlere ihtiyaç olmadığı belirtilmiştir. Oluşan kamuoyu baskısı nedeniyle Kepez Belediye Başkanı Sn. Birol Arslan sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapmış. Açıklamasında, özetle üyemiz Mahir Binzet` in önceki Belediye Başkanı döneminde çalışmaya başladığı ve yine önceki Başkan tarafından iş akdine son verildiğini, İş Kanunu`nun 25. Maddesi 3. Fıkrası gereği "İşçiyi işyerinden Bir haftadan uzun süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması" ile sona erdirildiğini beyan etmiştir. Daha sonra tekrar Belediyeye iş başvurusu yaptığını ve kendisinin Belediye Başkanlığı döneminde işe alındığını söylemiştir. Açıklamanın devamında, verilen görevleri layıkıyla yapmamaya, bulunduğu birimi beğenmemeye, iş arkadaşları ile uyum içinde çalışmamaya başladığını belirtmiş, söz konusu olayı toplumu ajite edercesine sendikal nedenlere bağlamaya çalıştığını öne sürmüş, yaşanan olayın tamamen işçi ve işveren kurum arasındaki ilişkiler bağlamında ele almış sendikamızı yok saymıştır” dedi.

 
“Soruyoruz?”
Binzet’in işten çıkartılması gerekçelerine yönelik sorular yönelten Ceylan; “Kepez Belediye Başkanı Sayın Birol Arslan` a buradan soruyoruz; 1-Mahir Binzet` in işten çıkarılma sebebini "Kepez Belediye Başkanlığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü`nün 16.07.2019 tarih ve 23506575-929-4079 sayılı yazısı ile. 4857 Sayılı İş Kanunu`nun 25. Maddesi 4. Fıkrasında ve 17. Maddede belirtildiği gibi almış olduğu cezanın bildirim sürelerini aşmasını gerekçe gösterdiği halde, Sayın Birol Arslan`ın üzerinden yapmış olduğu açıklama ile niçin16.02.2020 tarihinde sosyal medya uyuşmamaktadır? 2-Açıklamasında bahsedildiği gibi üyemiz Mahir Binzet işten çıkarılmaya konu suçlamalar ile ilgili sözlü ya da yazılı olarak herhangi bir uyarı almış mıdır? 3-Yazılı savunma istemi olmadan, uyarı, kınama ve ücret kesim cezası olmadan iş akdi feshi yasal mıdır? 4-DISK/Genel- İş Çanakkale Şubesi Sekreteri Canan Can ile görüşmesinde işçilerin sendikamızı tercih etmelerinden ve kendisinden icazet alınmaması gerekçesiyle DİSK benim için bitmiştir demiş midir?” dedi.
 
“Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır”
Ceylan; “Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonumuzun 53. Kuruluş yıldönümünde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 16. Genel Kurulda onur konuğu olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu`nun Kongreye hitap ettiği sırada üyemiz Mahir Bınzet` in işine haksız ve insan onuruna yakışmayan bir şekilde son verilmiştir. DİSK işverenler için değil emekçiler içindir. DİSK bizim için bitmiştir diyenler DİSK`in 53 yıllık şanlı tarihine bakabilirler. 15-16 Haziran 1970 tarihlerinde gerçekleşen büyük işçi direnişinin öncüsü Konfederasyonumuz baskılara, sindirme politikalarına boyun eğmemiş yüz binlerce emekçiyle beraber meydanlara inmiş, 274 Sayılı Sendikalar Kanunu`nda yapılması planlanan değişikliklere engel olmuştur. Bizlerde bugün burada büyük işçi direnişinin bizlere verdiği ruh ile haykırıyoruz. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” dedi.
  
“Hangi emekçi haksızlığa uğramış ise bizler oradayız”
“Türkiye`nin neresinde olursa olsun hangi emekçi haksızlığa uğramış ise bizler oradayız, orada olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Ceylan; “Bugün burada bizlere destek veren herkese sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Tüm emekçi kardeşlerimizi Mahir` e sahip çıkmaya davet ediyorum. Bugün Mahir’in başına gelenler yarın sizlerin de başına gelebilir. Emek verdiğimiz, ürettiğimiz işyerlerinde baskılara ve mobinglere maruz kalan emekçi arkadaşlarım gelin birleşelim, bir olalım Demokrasi Platformunda beraber yol aldığımız tüm yol arkadaşlarımıza sesleniyorum, gelin Emek Platformunda da birleşelim. Mahir Yalnız Değildir. Derhal işine iade edilmelidir. Üyemiz Mahir Binzet`in işe iade edilmesi için süreç başlatılmıştır” 
(Eren Aşnaz)
Paylaş