havadurum

"Bolayır Plajı kirlilik ve işgal altında"

2090

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte turizm cenneti olan Çanakkale`nin turistik ilçelerinden de kirlilik ve işgaliye şikayetleri gelmeye devam ediyor. Nuran Savaş isimli vatandaş Gelibolu Bolayır Plajı`nın işgal ve kirlilik altında olduğunu belirterek CİMER başta olmak üzere birçok kuruma şikayetlerde bulunduğunu belirterek konuyla ilgili açıklamada bulundu. Plajın bir bölümünün işletmeler, işletmelerin bittiği yerde ise özel alanların plajı tamamen işgal ettiğini belirten Savaş, baraka tarzı yerlerde kalan vatandaşların plaj alanının kendilerinin özel mülkü olduğunu iddia ederek oturmak isteyen vatandaşlara ise mani olduğunu belirtti. Yine bölgede konteynır bulunmadığını ifade eden Savaş; "Plajında yaşanan işgal ve çevre kirliliğini birçok yere dilekçe ile bildirdim" dedi.

"Çok geniş bir koy olan plaj tamamen işgal altında"
Savaş gazetemize yaptığı açıklamada; "Bolayır Plajı`nın durumu hakkında size birkaç not iletmek istiyorum. Çok geniş bir koy olan plaj tamamen işgal altında. Plajın büyük bir bölümünde kafe şeklinde işletmeler yer alıyor. Bu işletmeler denizden başlayıp tüm kumsalı kaplayacak biçimde en az 3-4 sıralı şezlong ve şemsiyelerini yerleştirmiş durumdalar. Kumsalda yürümek istediğinizde, ya da tuvaletlere ulaşmak istediğinizde bu şezlongların arasından yürümek zorundasınız. Kısaca işletmeler kendilerine ayrılan yerle yetinmeyip, tüm kumsallı kapatmışlar. Her yerde dışarıdan yiyecek içecek getirmeyin uyarıları yer alıyor. Bunun yanı sıra kumsalla gelen yollu da kendi özel otoparkları halline getirmişler. Buraya sadece kendi müşteri araçlarına ait olduğuna dair uyarılar asılmış" dedi.

"İşletmelerin bittiği yerde özel şahısların işgali başlıyor"
İşletmelerin bittiği yerde ise özel şahısların işgali başladığını ifade eden Savaş; "Çok sayıda çadır, gölgelik, karavan bitişik nizam ve çift sıralı tüm sahili kapatmışlar. Plaja gelen insanların ellerinde çanta ile bu baraka ve çadırların arasından denize geçmeleri bile çok zor. Ayrıca bu barakaları yapanlar bununla yetinmeyip kumsala şemsiye, şezlong, masa, sandalye koyarak ikinci bir alan işgal ediyorlar. Zincirlerle kilitledikleri sandalye ve şemsiyelerinin altına ya da yakınına başkalarının oturmasına itiraz ediyor, sürekli olarak yer tutuyorlar. Sahildeki bu alanların kendi özel mülkleri olduğu iddiasındalar. Barakanın ya da şemsiyelerinin önüne ya da yakınına oturanlardan kalkmalarını istiyorlar. Bu istekleri zaman zaman tehditvari bir dille yapıyorlar" dedi.

"Civarda yeterince çöp konteynırı bulunmuyor, çöpler toplanmıyor"

Yine plajda büyük bir kirlilik oluştuğunu ifade eden Savaş; "Yapılmış olan gölgelik, baraka ve çadırların derme çatma görüntüleri gerçekten büyük bir kirlilik oluşturuyor. Barakaların bittiği yerde ise `uçurtma sörfü` eğitim alanı var. Buranın yasal statüsünü bilmiyorum. Ancak eğitim sırasında denizdeki insanların içine giriyor, tehlike oluşturuyorlar. Günübirlik denize girmek için gelenlerin havlularını sermeye, şemsiyelerini koymaya yer bulmaları neredeyse imkansız görünüyor. Çadırların arka kısımları ile tam anlamıyla bir çöplük. Çöpler gelişi güzel atılmış ve toplanmıyor civarda yeterince çöp konteynırı bulunmuyor. Çöpler toplanmıyor. Plaja inen yol isse içler acısı. Tamamen çukurlarla dolu" dedi.

"Durumu birçok kuruma bildirdim"

Bolayır plajında yaşanan işgal ve çevre kirliliğini birçok yere dilekçe ile bildirdiğini belirten Savaş; "Bu kurumlar şunlar: CİMER, Çanakkale Valiliği, Gelibolu Belediyesi. Ayrıca, telefon ile Bolayır muhtarlığını aradım. Sahilin kendi sorumluluklarında olmadığını, ilçe özel idarenin sorumluluk alanında olduğunu belirttiler. (Tel0286 567 11 08) Çöp toplama sorumluluğu muhtarlığa ait olduğunu, ama yetişemediklerini belirttiler. Konuya ilişkin Gelibolu İlçe Özel idareyi telefon ile aradım. ( tel 0286 566 11 05) Durumu anlattığımda Gelibolu Kaymakamlığı`na şikayet etmem gerektiği bilgisini verdiler. Gelibolu Kaymakamlığı yazı işleri müdürlüğünü aradım. ( Tel 0286 566 10 43) Yazı işlerinde telefona yanıt veren memur, Şikayetimi CİMER`e yapmış olmamın yeterli olduğunu, ama istersem postal yolu ile şikayet dilekçesi gönderebileceğimi belirtti. Bu arada Bolayır Plajında yaşanan işgalden dolayı yıllardır çok sayıda şikayet olduğu, ancak sorunun çözülemediğini söyledi" dedi.

"Kıyılar kamuya aittir"

Savaş bir vatandaş olarak taleplerini; "Kıyılar kamuya aittir. Kişiler veya kurumlar tarafından özel mülk olarak ilan edilemez. Halkın kullanımına kapatılamaz. Şahıslar tarafından işgalci bir anlayışla, yasa dışı olarak yapılan barakalar, gölgelikler, çadırlar, karavanlar kaldırılmadır. Şemsiye, şezlong, masa, sandalye bırakarak kumsalda sürekli yer tutma işlemi engellenmelidir. İşletmeler belirlenmiş alanlarına çekilmeli, tüm kumsallı ve araç park alanlarını işgal etmeleri önlenmelidir. Çöplüğe dönüşen alanlar düzenli olarak temizlenmeli, hijyen koşulları sağlanmalıdır. Plaja inen yollar yapılmalıdır" şeklinde sıraladı.

"Bölgenin halkın kullanımına geri kazandırılması için gereğini yerine getirmenizi bekliyorum"

Savaş şikayette bulunduğu dilekçesinde; "Bolayır köy altı mevkiinde yer alan ve kamuya ait halk plajı, bölgede oturanlar ve civardaki nüfuzlu kişilerce bitişik nizam ve çift sıra baraka yapmak, karavan çekmek, çadır kurmak, gölgelik yapmak suretiyle işgal edilmiştir. Plaja gelenlerin söz konusu kaçak yapıların arasından denize ulaşması mümkün değildir. Ayrıca barakaların önlerine şemsiye dikmek, şezlong, masa ve sandalyeleri zincirler ile bağlayarak bırakmak suretiyle kumsal tamamen işgal ediliyor. Bölgeyi işgal edenler, kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri sahilde halkın plaja girmesine, barakalar ve şemsiyelerle işgal ettikleri kumsalda güneşlenmesine, oturmasına itiraz ediyorlar. Orada olmasalar bile şemsiye, masa, sandalye bıraktıkları yerlerin kendilerine ait olduğunu iddia edip, başkalarının oturmasını engelliyorlar. Bölgede faaliyet gösteren işletmeler ise kendilerine ayrılan yerlerle sınırlı kalmayıp, denizden başlayıp kumsallın sonuna kadar yayılıyorlar. Plaja gelenler, şezlongların arasından yürümek zorunda kalıyor. Ayrıca arkada araba bırakılan yol ve boş tarla kenarları da işletmelerce özel otoparkları gibi kullanılıp, sadece kendi müşterileri için ayırdıkları gerekçesiyle araç parkına engel oluyorlar. Etraftaki kötü görüntüye bir de çevredeki pislik, atılmış çöpler eşlik ediyor. Söz konusu plajdaki işgalin sona ermesi, kaçak yapıların kaldırılması, işletmelerin sınırlarının düzenlenmesi için gereğini rica ediyorum. Kamuya ait olan Bolayır Köy altı plajında devam eden hak gaspının önlenmesi ve işgalcilerin tahliye edilerek, bölgenin halkın kullanımına geri kazandırılması için gereğini yerine getirmenizi bekliyorum" ifadelerine yer verdi.
(Eren Aşnaz)

Paylaş