havadurum

"Bölgedeki tüm ağaçlar kesiliyor"

1948

 Çanakkale merkeze bağlı Kirazlı Köyü yakınlarında bulunan Balaban Tepesini de içinde barındıran bölgede Doğu Biga Madencilik tarafından ağaç kesimlerinin başlaması büyük tepkiye neden oldu. Bölgede dün, Çanakkale Çevre Platformu bileşeni bazı örgütler, koruma havzası içerisinde yer alan ağaç kesimlerinin olduğu bölgeyi gezdi. Çanakkale Çevre Platformu temsilcisi Aytekin Er, kesimlerin bu kadar ciddi boyutta olduğunu düşünemediklerini belirterek; “Bugün Çevre Platformu olarak Kirazlı’da ki maden işletmesinin başlatılmış olduğu ağaç kesimlerini duyarak o bölgeye bir gezi düzenledik. Gezide bu kadar büyük ve vahşi bir kesim olduğunu düşünemiyorduk. Biz orada 7-8 km yürüdük. Yürüdüğümüz yolun üzerinde ana yollarda var. Sadece güney bölgesini dolaştık ancak gördüğümüz manzara bize yetti.  Bize söylenen meşe ağaçlarının aralardan temizlendiği idi ancak gördüğümüz çam ağaçlarının da kesildiğini gördük ve kayıt altın aldık. Ağaçlarda mavi ve kırmızı işaretlemeler yapılmış. Kırmızılar meşe ve ince çam ağaçlarının üzerinde bunlar hemen kesilebilecek durumda. Maviler ise meşe ağaçları kesildikten sonra arada kalan çam ağaçları. Dere boyu içerisinde bulunan çam ağaçlarının tamamı kesilmiş ve kesimler de devam ediyor” dedi. 

 
“Ağaç kesimleri devam edecek”
Ağaç kesimlerinin arttırılarak yolların genişletileceğini ifade eden Er; “Henüz ruhsat olmamasına rağmen Balaban Tepesi’ne dört taraftan 360 derece sıfırdan yollar açılması resmen işletmenini başlatıldığını gösteriyor. Köylülerin haberi yok. Orada kesim yapan arkadaşlara sorduğumuzda sadece orada kum dökme ve toplama alanı olduğunu düşünüyorlar. Orada neler yapılacağı hakkında bilgileri yok.  Ancak bizim gördüklerimiz bize yetiyor. Bu işin ciddiye alınması gerektiğini düşünüyoruz. Çevre Platformu ve bileşenleri olarak da belediyemizin de bu konuda duyarlılığını bildiğimizden üstesinden geleceğiz. Atikhisar’da hem içme suyu hem de sulama havzasının etkileneceğini biliyoruz. Nereden su dökerseniz dökün Atikhisar’a geldiğini görüyoruz. Yolların genişletilmesi için ağaçlar kesilerek geniş yollar açılacak. Bu konuda çevre mücadelemizi misli ile sürdüreceğiz. Geri adım atmak yok. Bu işe kim sebep olduysa kanuni olarak da gereğinin yapılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.  
 
“Bölgeye gideceğiz”
Eylem planlarını hazır olduğu ve kesimler durdurulana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizen Er; “Eylem planımız hazır. Cuma günü belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanımız, Mahalle Meclisleri, çevre platformu ve altındaki tüm STK’lar oraya bir gezi yapacağız. Daha sonra Cumartesi günü büyük bir Sivil Toplum Örgütü hareketlenmesi ile bir basın açıklaması yapacağız. Ancak bunlarla kalmayacağız, mücadelemiz çalışmalar durdurulana kadar devam edecek” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş