havadurum

"Borsa bir mihenk taşıdır"

830

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz Gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret ederek, gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Özkurnaz`a hayırlı olsun dileklerinde bulunarak başarılar diledi. Özkurnaz` ın OLAY gazetesi gibi imtiyazlı bir gazetenin başında olmasından memnuniyet duyduğunu belirtendeniz; "Mehmet beyin dostumuzu olmasından kaynaklı böyle bir gazetenin başında olması bizim için ayrıca bir onur. Kendisine hayırlı olsun diyor ve tebrik ediyoruz. Biz varlığımızca her zaman yanındayız" dedi. Deniz, borsa çalışmaları ve üreticilerin sorunlarına dair açıklamada bulunan Deniz, üreticilerin ve üyelerinin mağdur olmaması, iş gücüne yönelik sorunların giderilmesi adına temas ve çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Deniz, borsanın özelikle kayıt dışının önlenmesi adına bir mihenk taşı olduğunu söyledi. Üreticilerin ve üyelerinin en büyük sorunlarından birinin su sorunu olduğunu ifade eden Deniz, termiklerin ve madenlerinde su kullanması ile sıkıntının iyice arttığını ifade etti. Su kullanımının tam olarak bilinmediğini belirten Deniz, kapalı sistem su kullanımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Kurun yükselmesi ile yem fiyatları da çok yükselirken et ve süt fiyatlarının düştüğünü belirten Deniz, üreticinin ve vatandaşın mağdur olmaması için acilen fiyat dengesinin oluşturulması gerektiğini belirtti. 


"Borsa çalışmalarımız devam ediyor"
Deniz, borsa tarafında yapılan çalışmalarla ilgili; "Ülkemizde bir pandemi dönemi süreci yaşıyoruz. Üretim yapan vatandaşlarımıza baktığımızda üretim fiyatları geçen yılla aynı. Özellikle domates üreticilerimiz rahat olmamalarından ve dışarıya ihracatın olmamasından kaynaklı fiyatlar daha da aşağı düştü. Öyle olunca üretici mağdur oluyor. Bu durumda esnafımızda mağdur oluyor. Önce insanlarımız ekonomik olarak rahatlasın, iş gücümüz artsın diyoruz. İşsizlik sorunu var ancak ben bir işveren olarak işçi bulmakta da zorlanıyorum. Bu, belki de bizim yaşadığımız sıkıntıları çocuklarımız yaşamasın diye çocuklarımızı daha rahat yetiştirdiğimiz için oluyor.  2 yıllık meslek liselerinin devamı olarak iş gücüne ara elemanlar yetiştirirsek ülkemiz açısından çok daha sağlıklı olacak. Çalışmalarımız bunları aşmak yönünde devam ediyor. Yine genelde tarımla ilgili iş makineleri ile ilgili fuarlarımıza insanlarımızı vizyonlarını aşmak için elimizden geldiğince katlmaya çalışıyoruz. Üyelerimizin menfaatlerini korumak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzle, Çevre Müdürlüğümüzle, Sayın Valimizle en ufak bir sıkıntı olduğunda sorunları çözmek için görüşüyoruz. Her şeyden önce arabuluculuklarımız var. İki dönemden beri Borsa Meclis Başkanlığı yapıyorum.  Borsa olarak çok fazla gelirimizin olmadığını söylemek istiyorum. Binde bir gibi tescil ücreti ile hayatımızı idame ediyoruz. Birçok ilçede de yine temsilciliklerimiz var ve oralarda da üyelerimiz ile ilgileniyoruz.  Kotasyona tabi ürünler kırmızı et, buğday, nohut, fasulye, zeytinyağı, zeytin bunlar tescil olduğu zaman yüzde 2 stopaj varsa bizlere yüzde 1 ödeniyor. Hububatta yüzde 4 ise borsa tescilinden sonra yüzde 2 ödeniyor. Borsamızın verdiği en iyi hizmet kayıp kaçağın önlenmesidir. Her şeyden önce kayıt dışının ülkemizden kaybolmasını sağlıyoruz. Borsa bir mihenk taşıdır. Esnafın anlaşmazlığa düştüğü her konuda üyelerimizi bilgilendirmek konusunda bir mihenk taşıdır. Devletimizin yanında, Sayın Valimizin yanında, yapılması gereken her şeyde üyelerimizin yanındayız. Üyelerimizi pandemi dönemi boyunca birebir aradık. Kendileri ile sıcak temasta bulunduk. 2 ay gibi bir sürede meclis toplantısı yapamadık. Umarız bu pandeminin aşısı bulunur ve daha rahat ederiz. Bizim üyelerimiz nezdinde iş gücümüz belki yüzde yirmi etkilenmiştir ancak bir lokantacının, konfeksiyoncu ya da ayakkabıcının yüzde yüz etkilendiği pozisyonlar oldu" dedi. 

"Suyun çok değerli olduğunu anlamamız lazım"
Üreticinin su sıkıntısı yaşadığını belirten Deniz; "2020 yılı olarak Haziran ayında kadar yağışın yüzde 28 azaldığı belirtiliyor. Bu veriler bizde vardı. Pandemiden dolayı da yaşanan sıkıntılar oldu. Bu olaylardan mütevellit insanlar gıdanın daha fazla para edeceğini düşünerek, üretimin daha fazla yapılmasına neden oldu. Bizde bu sıkıntılardan kaynaklı bazı ekimlere izin verdik. Mesela çeltik ekimine izin verdik. Bu su sorun inşallah yeni yağışları alarak çözülür. Çünkü 3 aydır bir damla yağış görmedik. Yine termik santraller gelmeye başladı. Bunlar su ile çalışıyor. Altın madeni kullanılacak bunda da suya ihtiyaç var. Suyu kullanmayı tam olarak bilmiyoruz. Ben Milletvekillerimize göletleri iyi kullanamadığımızı belirtiyorum. Vahşi sulamadan vazgeçmemiz lazım. 12 bin dönüm yer sulayacağımız durumda, ne yazık ki 2 bin dönüm yer suluyoruz. Kapalı devreye geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kanaletlerin 30 yıllık ömrünü doldurup, patlayarak yarattığı zararları acilen önlememiz lazım. Gölet yapmak değil, mevcut göletlerimizi rantabl bir şekilde çalıştırmak ve üreticimize iyi hizmet vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Suyun çok değerli olduğunu anlamamız lazım. Dünyada enerji açığından dolayı herkes enerji ile uğraşıyor ama insanın yaşam kaynağı sudur. Bundan sonra yönelmenin en önemli şeylerin gıda ve su olacağını düşünüyorum" dedi. 

"Özellikle hayvan üreticilerimize destek verilmesini istiyorum"
Et ve süt üreticilerinin yükselen yem fiyatları ile mağdur olduğunu belirten Deniz; "Kırmızı ette sıkıntılarımız var. Pandemi sürecinde yine sütün çok talepte olduğunu gördük. Pandemiden sonra ise bu talebin azaldığını gördük. Üreticimiz böyle bir sıkıntı yaşarsa Tarım Bakanlığı`ndan sütümüzün değerinde alınmasını istiyoruz. Dolar kurundan dolayı yem fiyatlarının yukarı çıktığını görüyoruz. Kurun yukarı çıkması arpa taneli bitkilerinde fiyatlarını yükselttiğinden dolayı süt fiyatlarının ucuz kaldığını, et fiyatının biraz aşağıda olduğunu, bunun dengelenerek gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Onları mağdur dersek, hayvan üreticimiz ‘ben bu işten zarar ediyorum` diyerek işini bırakabilir bunun olmaması lazım. Ben bu konuda özellikle hayvan üreticilerimize destek verilmesini istiyorum. 41 TL`yi gören et fiyatları şu anda 37-38 TL. Yem fiyatları aynı yerde kalsa belki sıkıntımız yok ama yem fiyatları yukarı giderken et fiyatlarının aşağı düşmesi zarar demek" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş